Mirjam GONZENBACH

CURRICULUM

Werd geboren in Bern in 1963. Haar familiebanden gaan terug tot Odessa en Ieper. Zoals zij is ook haar man, Dinu, een vreemdeling in eigen land. Zij observeren en leggen vast: zij met woorden en verf, hij met het fotoapparaat.

Mirjam studeerde in Basel en in Freiburg in Breisgau beeldende kunsten. Zij werkte mee aan een aantal kunstprojecten en vervolmaakte zich aan de Hogeschool voor Vormgeving in Basel.

WERKEN

Haar eerste werken zijn zeer schetsmatig, maar suggereren toch figuren: mensen, dieren. Het zijn sobere pennetrekken die de essentie weergeven zonder aan zeggingskracht in te boeten.

Later wordt haar werk meer abstract: ontdaan van details en zeer expressief. Zij incorporeert "vreemde voorwerpen" in haar tekeningen en haar krachtig maar ingehouden kleurenpallet, appeleert aan de verbeelding van de kijker.

Sinds jaren is zij geboeid door de natuur en de gang van de seizoenen. Zien hoe de natuur transformeert, zichzelf verliest en zichzelf wordt is een aanzet voor eigen ver-beelding en ver-woording.

Want naast de getekende beelden groeiden de woorden die meer verbeelden. In korte lyrische verzen verwoordt ze beelden die broosheid met kracht verbinden.

Haar bundel "Erdpartituren" bevat zowel gedichten als kleine tekeningen. Het zijn stuk voor stuk sterke werken die de breekbaarheid van het leven, haar leven vormgeven.