SyriŽ, Irak, IsraŽl, Egypte, Isis, Nusra Front, burgerbeweging, Koerden, vluchtelingenkampen,Turkije, Jemen.. .
Houdt het dan nooit op? Of is


HET MIDDEN-OOSTEN 
op zoek naar vrijheid en geluk?

Wat begon als de Arabische lente is uitgegroeid tot een nachtmerrie. Wie weet nog wat er echt gebeurt en wat wordt er niet beschreven of verteld? 

Samen met de GROSH, 11-11-11, Soemoed, GC De Wildeman, KWB Herent, Davidsfonds, Masereelfonds, Femma, Hannah, beweging∑net, Hart boven Hard en andere verenigingen nodigen we Pieter Stockmans, een ervaren reiziger en observator uit om ons een meer evenwichtig en compleet beeld te geven van de regio.

Journalist Pieter Stockmans reist al 8 jaar in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hij is medeoprichter van het journalistieke project ďTussen Vrijheid en GelukĒ. Hij gaat op zoek naar de verwachtingen en angsten achter de opstanden, en de impact van sociaal-economische, politieke en religieuze ontwikkelingen op de levens van gewone mensen. Vorig jaar trok hij voor MO* Magazine een maand lang door de mobilisatiebasis van het Syrische regime en Iran, en kwam hij bij Hezbollah in Libanon. Dit voorjaar trok hij voor MO* naar de bakermat van de internationale jihadbeweging: JordaniŽ, het land met de meeste buitenlandse SyriŽstrijders. Daar bracht hij tijd door bij jihadisten van ISIS en Jabhat Al-Nusra. Hij sprak ook al met Belgische SyriŽstrijders en hun families. Afgelopen zomer reisde hij voor Knack naar de Syrisch-Turkse grensregio, waar hij dan weer getuige was van de Koerdische staat die PKK in Noord-SyriŽ bouwt. Hij onderzocht hoe de verschillende partijen in de gebieden die ze controleren, onderwijs inzetten als oorlogswapen. In Turkije leefde hij wekenlang bij Syrische vluchtelingen, zag hij hoe ze uitgebuit worden en onderzocht hij de moeilijke toegang tot onderwijs in Turkije. Aan de Turks-Syrische grens verbleef hij bij gewonde jihadisten.

 

Onlangs maakte hij een reportage over Syrische bootvluchtelingen. Die is verschenen in De Standaard en op de blog van Pieter zelf ("De wind zal ons dragen").


Welkom in zaal De Nok van GC De Wildeman, Schoolstraat 15, Herent

op woensdag 27 mei om 20 uur. Einde om 22 uur.

 

Daarna is er nog een glas en tijd om na te praten.
Inkom 5 euro; bij "overschot" wordt dit gestort aan een samenwerkingsproject in de regio.
Graag inschrijven vůůr 20 mei  via e-mail naar 
hannah@hannah.be
Meer info op 
www.hannah.be

De gedrukte uitnodiging (folder) kan gedownload worden via dit adres (pdf).