Over Paul De Win

 

Geboren in Maastricht in 1941, was leraar als beroep, is kunstenaar uit roeping.

Zijn vormingsproces verliep langzaam: van avondopleiding tot stadsacademie, stages, ateliers en reizen.

 

Hij beheerst zowat elke handvaardigheid en gebruikt ze bij de bouw van een universum voor zijn mensen uit klei.

Dozen, kistjes, kastjes, tempeltjes en tombes: het zijn allemaal beschuttingen rond de mensen van Paul de Win.

 

Paul de Win houdt van de mensen die echt zijn: de mensen zonder pose en de kinderen. Hij is een supporter van het eenvoudige kunnen, het ingespannen leren, de kleine en grote triomf van het resultaat.

Daarom werkt hij, de meester, ook mee als vrijwilliger in het Glaashoes, een atelier voor mensen met beperkingen in Maastricht.

Want hij wil mensen het leven gunnen. Hij laat hen balanceren op hun mogelijkheden, over hun muur kijken en hij vangt hen op als ze dreigen te vallen.

 

In 2009 maakte hij een reeks beelden rond het thema circus voor de tentoonstelling “Met toeters en bellen” in het Hannah-huis, samenwerkend met het Glaashoes (Maastricht) en Pastya (Leuven).

 

Intussen geraakte hij geďnspireerd door de vreemde wezens van Jeroen Bosch. Het zijn antropomorfe figuren die vreemd lijken maar onze hebbelijkheden vertalen.

 

Meer recent werk van hem gaat over het zorgend samenleven van mensen en over vluchtelingen, mensen op zoek naar een aan-komst. Paul wordt de kunstenaar van het mededogen: ongegeneerd meevoelend en met uitgestoken handen.

 

 

http://www.kunstenco.nl/paul-de-win