Wilt u leren beeldhouwen ?

 

 

Beeldhouwen met Daniël Bragoni

 

Cursus beeldhouwen in marmer en in andere steen 

 

Doelstellingen

Tijdens intensieve begeleide werksessies in kleine groepen (of zelfs individueel) kan men de technieken van beeldhouwen verwerven of verbeteren. Voor beginners betekent het dat men de basistechnieken aanleert, hetzij manueel, hetzij met machines. Voor andere cursisten betekent het dat men begeleid wordt op het niveau dat men reeds bereikt heeft. De intentie is dat de cursisten een beeld maken en zo ver mogelijk afwerken.

De begeleider zorgt ook voor een kennismaking met marmer als werkmateriaal zodat men het materiaal beter kan gebruiken om een idee te verwezenlijken.

 

Werkplaats

De cursussen worden gegeven in het atelier in Bernissart (Henegouwen) van de beeldhouwer Daniel Bragoni. Het atelier is gevestigd in een hoeve uit de achttiende eeuw die door de kunstenaar wordt gerestaureerd.

 

Gereedschap, materiaal en persoonlijke uitrusting

Het gereedschap voor het handwerk wordt ter beschikking gesteld van de cursisten. Wanneer er machines gebruikt worden, gebeurt dit na afspraak met de begeleider. Wie over eigen gereedschap beschikt mag dit meebrengen.

Aan de cursisten worden enkele blokken marmer van ongelijke vorm, samen ongeveer 50 kilo, ter beschikking gesteld. Deze stenen zijn in de prijs inbegrepen

Aan de cursisten wordt gevraagd om zelf mee te brengen: werkhandschoenen, oog- en oorbeschermers, eventueel stofmasker en werkkledij.

 

 

Cursusverloop

De cursussen gebeuren van maandag tot vrijdag:

- cursus van 35 uur: 9 tot 12 en van 13.30 tot 17.30 uur

- cursus van 20 uur: 9 tot 13 uur of van 14 tot 18 uur

Zaterdag is er bijkomend mogelijkheid om te werken tot 12 uur. Na de cursusuren kan er gewerkt worden zonder begeleiding, echter zonder het gebruik van machines.

Op aanvraag kunnen geďnteresseerden afspraken maken om cursus te volgen op andere tijdstippen.

De cursussen starten vanaf juli 2006, telkens van maandag tot vrijdag of zaterdag. Van 16 tot 30 juli is er geen cursus.

 

Lesgevers

De cursussen beeldhouwen zullen gegeven worden door de beeldhouwer Daniel Bragoni, gediplomeerd aan de Academie in Carrara.

In de cursus is ook een inleidende cursus in kunstanalyse inbegrepen door Chantal Dejaeger, kunstanaliste.

 

 

 

Verblijf, maaltijden en transport.

In het huis is er mogelijkheid om te logeren tegen vergoeding. Andere verblijfsmogelijkheden zijn er in de omgeving aanwezig.

Indien gewenst kan de organisator voor sandwiches zorgen tijdens de lunchpauze.

De organisator kan voor vervoer zorgen vanaf het station van Blaton tot aan het atelier.

 

 

Kosten

Basiskosten: Cursus van 35 uur: 320 euro

                     Cursus van 20 uur: 250euro

Voor studenten volledige cyclus dagonderwijs: een cursus van 20 uur kost 160 euro per persoon indien men zich met drie aanmeldt en op vertoon van de studentenkaart.

Zijn in de prijs inbegrepen: gebruik van werkgerief en materiaal, theoretische en praktische vorming en transport van het station naar het atelier

Supplement voor kamer en ontbijt: 100 euro per persoon en per week op basis van een gedeelde tweepersoonskamer( tweepersoonsbed). Bij gebruik van een kamer door een persoon alleen wordt 130 euro gevraagd.

 

 

Verzekering

De cursisten zijn verplicht een eigen verzekering te nemen tegen ongevallen. De lesgevers wijzen de verantwoordelijkheid af voor de gevolgen van ongevallen tijdens de cursus.

 

Inschrijven en attest

Inschrijven kan na telefonische afspraak en mits betaling van een voorschot van 100 euro en met vermelding van de periode en van de formule op rekening van Daniel Bragoni nr.063/8858966/88 (Dexia).

De cursisten ontvangen aan het einde van hun cursus een attest met omschrijving van de leerperiode.

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie en inschrijvingen  

SPRL. Concept et Matičre

200, Rue Grande

B-7320 Bernissart   tel/fax ; 0032(0) 69 446110

 


 

De organisatie Concept et Matičre en de lesgevers

 

 

Met deze cursussen wil Concept et Matičre terug aansluiten bij de praktijk in de Renaissance toen kunstenaars leerlingen opnamen in hun atelier, niet alleen om technische kennis over te brengen maar vooral om hun ervaringen te delen. De kunstenaars wilden hun liefde voor de kunst bestendigen door een groep leerlingen te verzamelen die op hun beurt werken zouden maken.

 

 

Daniel Bragoni

 

Hij werd geboren in 1966 en studeerde beeldhouwkunst in Carrara.

Heeft ten toon gesteld in Italië, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Japan en China en nam deel aan grote internationale symposia.

Hij heeft diverse internationale prijzen gewonnen:

- Japan Foundation Fellowship Program in 1997

- Eerste prijs in uitmuntendheid voor beeldhouwkunst tijdens het international symposium in China in 2002.

Werk in publieke collecties:

- Ministerie van openbaar onderwijs in Rome

- Tivoli (Rome), Pestocostanzo (It), Civita d’Antino (It), Deinze (B), Luxemburg Stad, Dudelange en Erpeldange (Luxemburg), Bergen (Noorwegen), Beijing(China), Foundation Guilin Yuzi Paradise (China).

Hij woont en werkt in Bernissart en in Carrara.

 

 

Chantal Dejaeger

 

Geboren in 1958

Diploma van licentiaat in de kunstgeschiedenis

Diploma van onderwijsbevoegdheid

Gids in het Museum voor hedendaagse kunst in Luxemburg.

Kunstrecensente voor het “Luxemburger Wort”

Galeriehoudster in Luxemburg

Vertegenwoordigt verschillende kunstenaars: realisatie van teksten, volgt tentoonstellingen, bezoekt ateliers

Culturele animatrice

Leraar speciaal onderwijs

Specialisatie in schilderen op keramiek