DaniŽl Bragoni, een biografie

 

Hij werd geboren in 1966.

Na zijn middelbare school studeerde hij in Carrara beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten.

In deze stad, bekend om haar marmer en om haar beeldhouwers, verdiept hij zijn technische kennis en leert hij het plaatselijke marmer bewerken, de "Carrara", de grondstof bij uitstek voor beeldhouwwerk. In het naburige Firenze bewondert hij de grote Italiaanse meesters van de neo-gotiek ("gotico-rinascimentale") en dat is het begin van een lange innerlijke reis die haar uitdrukking krijgt in marmeren beelden.

Tussen 1985 en 1990, het jaar dat hij afstudeert, neemt hij deel aan verschillende tentoonstellingen in ItaliŽ en Luxemburg. Dat is in 1985 aan "Le salon des jeunes au Thťatre des Capucins ŗ Luxemburg" en in 1988 aan de vijfjaarlijkse tentoonstelling in Esch/Alzette. Tijdens datzelfde jaar neemt hij deel aan tentoonstellingen in ItaliŽ. In Bari is hij aanwezig op de "Expo Arte".

Na zijn studies begint DaniŽl Bragoni zijn leven als beeldhouwer te organiseren. Hij installeert een atelier in Carrara en die plek wordt het centrum van zijn werk. Hij ontmoet er andere beeldhouwers, gevestigde namen en jongeren, en dat versterkt zijn voortdurend zoeken.

Zijn doorzetting levert hem een eerste individuele tentoonstelling op in de galerij "Il Caso" in Avezzano. Hij geniet veel bijval op de collectieve tentoonstelling "Concettualitŗ e Astrazione"die georganiseerd wordt in de Italiaanse Abruzzen op kasteel Celano.

Daarna volgen de tentoonstellingen elkaar op. Hij exposeert drie maal in de galerij "Dominique Lang" in Dudelange. De laatste maal is dat samen met Shigeru Sekiguchi.

In 1999 stelt hij tentoon in de galerie Dielman in het Duitse Essen. Intussen neemt hij deel aan verschillende internationale symposia. In ItaliŽ is dat in Tivoli, Fanano, Civitella Roveto en Pescocostanzo. Ook in Luxemburg-stad en in Oslo is hij bij de deelnemers. In 2004 is hij markant aanwezig op het symposium Kercal in Comblain-au-Pont (BelgiŽ).

Al deze activiteiten helpen hem om zijn artistiek talent te ontwikkelen en leren hem om in relatief korte tijd zeer grote werken uit te voeren.

Reizen is voor Bragoni niet enkel een confrontatie met zichzelf, het is ook een bron van inspiratie. Zijn eerste grote reis gaat in 1995 naar India waar hij 2 maanden verblijft. Als eerste Luxemburgse kunstenaar ontvangt hij een beurs van het "Japan Fellowship Program". Die reis naar Japan in 1998 is voor hem van beslissende betekenis. Hij heeft er het geluk de grote Japanse beeldhouwer Kakuzo Tatehate te leren kennen en die ervaring geeft nieuwe impulsen aan zijn werk.

De reis van DaniŽl Bragoni is pas begonnen. Hij zal op zijn weg nog veel ontmoetingen hebben die hem vormen en stimuleren.

Ons volstaat om hem goede reis te wensen.

 

Literatuur over zijn werk: Mariano Apa (Universiteit van Aquila), Giorgio di Genova (Universiteit van Rome), Frank Gunther Zehnder (Rheinisches Landesmuseum in Bonn), Anne Schroeder (Luxemburg).

 

Tekst: Chantal de Jaegher

Vertaling: Leni Creuwels

 

[Een uitgebreid dossier over DaniŽl Bragoni is via www.hannah.be/bragoni/info.htm opvraagbaar.]