Mind Express: Een bruikbaar communicatieprogramma
Greet Bonner
Ilse Van Impe

Mind Express is een programma dat als hulpmiddel bij communicatie en voor omgevingscontrole gebruikt kan worden door personen met een communicatieve en een visuele handicap.
Na installatie is Mind Express een lege doos die vier symboolsystemen (PCS, Bliss, Beta, Vijfhoek) biedt. Naargelang de noden van de gebruiker worden boodschappen ingevoerd waarmee hij kan communiceren. Indien nodig kunnen er ook eigen foto's of prenten ingescand worden. Daarnaast is Mind Express ook voor omgevingscontrole (bijvoorbeeld de radio of TV aanzetten) bruikbaar.
Voor personen met een ernstige visuele handicap kan de auditieve scanning ingeschakeld worden die dan via een één- of tweetoetsbediening bediend wordt. Personen die over bruikbare restvisus beschikken kunnen het programma gebruiken via visuele scanning, directe selectie,...
De voordelen van dit programma voor kinderen met een visueel meervoudige handicap zijn:
-Je kan het formaat van de prenten of foto's aanpassen aan de visuele mogelijkheden van het kind.
-Je kan de randen rond, alsook de afstand tussen de figuren aanpassen.
-Het aantal prenten en foto's kan je vrij bepalen.
-Er zijn verschillende prentensystemen beschikbaar, foto's zijn zelf in te brengen afhankelijk van de noden en mogelijkheden van het kind.
-Naast communiceren kan je met dit systeem ook aan omgevingscontrole doen.
-Er is de mogelijkheid om auditieve scanning in te schakelen indien de visuele mogelijkheden van het kind te beperkt of afwezig zijn.
-Dit pakket biedt verschillende bedieningsmogelijkheden.
-De producent toont bereidheid om de mogelijkheden van het pakket aan te passen aan de mogelijkheden en vragen van onze doelgroep.
We vinden dit programma zeer interessant. Om echter als communicatie-apparaat bruikbaar te zijn, moet het op een draagbare PC ge‹nstalleerd worden. De producent, Technologie en Integratie, biedt daarom een bundel van Mind Express en draagbare computer: de Tellus.
Mind Express met spraakweergave kost 44.770 BEF / 1.110 euro bij Technologie en Integratie, Skil en HMC en 2.467,5 NLG / 1.120 euro bij Kompagne (prijzen zijn inclusief BTW). Standaard wordt de Mind Express geleverd met een volledige Bliss-bibliotheek. Andere symbolensets, zoals PCS- of Vijfhoek-pictogrammen zijn tegen meerprijs beschikbaar.

De redactie van IM wil Greet Bonner en Ilse Van Impe van het Ganspoel-instituut danken voor het bij mekaar schrijven van hun ervaringen tot dit interessante artikel.

Naar inhoudsopgave