Reha 1999: de tiende editie van Europa's grootste hulpmiddelenbeurs
Jeroen Baldewijns

Zoals steeds gingen we ook ditmaal uitgebreid rondneuzen op Europa's grootste hulpmiddelenevenement: de Reha-beurs, die dit jaar aan haar tiende editie toe was. We geven een beknopt overzicht van de grootste nieuwigheden.

GUI-toegangsprogramma's
Dolphin lanceerde versie 4.01 van Supernova, dat voortaan compatibel is met Windows 2000.
Alva toonde OutSpoken 3.0, met de "Active Area's" als voornaamste nieuwigheid. Met deze functie kan je OutSpoken op een welbepaalde manier laten reageren binnen een welbepaald gebied op het scherm.
Bij Baum zagen we versie 2 van Virgo, waarvan voortaan ook een Windows NT versie verkrijgbaar is.
Bij IBM lieten we ons de Home Page Reader demonstreren, een softwarepakket dat de webbladeraar "Netscape Navigator", toegankelijker maakt voor hulpmiddelengebruikers.

Brailleleesregels
Als opvolger voor de Braillex 2D-Screen lanceerde Papenmeier de Braillex Efficiency Line 2D-80, een 80-cellige brailleleesregel met de ééntoetsbediening (die we van de andere Braillex EL modellen kennen), een dubbele rij toetsen boven de braillecellen en 20 verticaal geplaatste braillecellen. Verder stapt deze producent over van het eigen GUI-toegangsprogramma WinDots naar Jaws.
Frank Audiodata pakt uit met twee nieuwe ultracompacte brailleleesregels: de Braillezeile B2K-44 de B2K-84 (met respectievelijk 40 en 80 braillecellen). Deze zijn bedienbaar vanaf een eveneens nieuw optioneel verkrijgbaar bedieningspaneel: de CeBox.

Vergrotingsprogramma's
Dolphin lanceerde versie 4.01 van het vergrotingsprogramma Lunar (met als belangrijkste wapenfeit de compatibiliteit met Windows 2000). Nieuw bij deze producent is Lunar Plus, een vergrotingsprogramma met spraakondersteuning.

TV-loepen
Het meest innovatieve idee zagen we bij Tagarno dat een prototype toonde van de Orion TV-loep, die de vergrotingsfactor automatisch instelt in functie van de lettergrootte die de gebruiker wenst. Verder toonde deze fabrikant de opvolgers van de Color CCD en de Color CCD School: de Color + en de Color + School.
Ash Technologies toonde de Prisma, een compacte TV-loep met een opvouwbare camera/leesplateau-combinatie.
LVS lanceerde een nieuwe variatie op het gekende Idéa-thema: de Idéa-CE, een TV-loep met camera op flexibele arm en met een PC-aansluiting, met als voornaamste vernieuwing de ondersteuning van de meest uiteenlopende beeldschermresoluties.
Reinecker had maar liefst drie nieuwe modellen in petto. Vooreerst was er de Maxlupe Color (zie technische fiche in dit nummer). Verder zagen we de Videomatic Semi S1-Schule, een met een tweede camera uitgeruste Semi S1. Tot slot ontwikkelde Reinecker speciaal voor in de klas en op de arbeidsplek de Videomatic Scala, een autofocus kleuren TV-loep, die ook met PC-aansluiting leverbaar is.
Bij Tieman Deutschland zagen we voor het eerst de reeds eerder aangekondigde Twinkle Bright TV-loep met mogelijkheid tot PC-koppeling aan het werk.

Diversen
Het "Finnish Central Association for the Blind" vernieuwde het Memona notitietoestel, dat voortaan uitgerust is met een interne spraaksynthesizer, een achtpunts brailletoetsenbord en 2 Mb werkgeheugen.
Ook Handy Tech toonde een nieuw notitietoestel, de Braille Wave, die 40 braillecellen biedt en als brailleleesregel voor een PC inzetbaar is.
Blista Brailletec verraste ons aangenaam met de BrailleJet 100, een braille-inkjetdrukker die plastic bolletjes op papier spuit en vooral nuttig is voor het aanmaken van grafisch voelbaar materiaal. Verder zagen we bij deze producent de nieuwe Elotype 4E, een brailleschrijfmachine die ook als grafische printer aan een PC gekoppeld kan worden.

Toestellen die we ook op de hulpmiddelenbeurs van de Brailleliga zagen komen in dit artikel niet aan bod. Daarvoor verwijzen we naar het Update-bericht over deze beurs, dat u vooraan in dit nummer vindt.

Naar inhoudsopgave