Quick Calculator Een bruikbare rekenmachine in de klas
Don van Dijk

De Quick Calculator (zie ook technische fiche op pagina 37) is een snel en eenvoudig bruikbaar rekenmachineprogramma voor Windows dat een aantal voordelen biedt ten opzichte van andere dergelijke programma's.

*Bediening en compatibiliteit:
De Quick Calculator heeft een Engelstalige interface, kan opgestart worden via de sneltoets "Ctrl-Alt-Q" en is volledig vanaf het toetsenbord bedienbaar. Omdat al de berekeningen en resultaten in een tekstvenster getoond worden, is het programma zeer geschikt voor gebruik in combinatie met diverse spraaksynthesizers en brailleleesregels en is het zonder problemen bruikbaar met GUI-toegangsprogramma's (zoals Slimware Window Bridge, OutSpoken, Jaws, ZoomText Xtra Level 2 of Supernova) voor deze hulpmiddelen.

*Berekeningen en representatie:
De gebruiker kan een complete mathematische expressie opgeven. Bijvoorbeeld: kan als volgt ingetypt worden: "sqrt(cos(1/4*pi))". Een druk op de enter-toets zet daar vervolgens de uitkomst achter. Bij een foute syntax (schrijfwijze) in de opgave volgt een uitgebreide foutmelding. De opgave en de uitkomst kunnen als volgt weergegeven worden door een vergrotings-, braille- of spraakhulpmiddel: "sqrt(cos(1/4*pi)) = 0,8408964153". De uitkomst kan, zoals het een goede wetenschappelijke rekenmachine betaamt, op diverse manieren weergegeven worden (decimaal, hexadecimaal, binair, wetenschappelijke notatie,...).
Bijzonder handig is dat de zes laatst uitgevoerde berekeningen en uitkomsten zichtbaar blijven in het resultaten(tekst)venster. Ook eerder uitgevoerde berekeningen kunnen terug bekeken worden.
Voorts is kopi‰ren (of knippen) en plakken van opgaven en resultaten in andere toepassingen mogelijk en wordt een zeer uitgebreide, duidelijke hulpfunctie (ook in tekstvenster) geboden.

*Mathematische mogelijkheden:
Dit programma kent heel wat wetenschappelijke functies (sqr, sqrt, sin, cos, tan, asin, acos, atan, ln, log, fac) en twee constanten: p en e. Ook machten van 10 en omzettingen van en naar binair en hexadecimaal zijn mogelijk. Er zijn jammer genoeg nog geen statistische functies ingebouwd, waardoor het programma niet helemaal compleet is voor gebruik bij bijvoorbeeld wiskunde in de bovenbouw van het hoger middelbaar onderwijs.

De maker van dit programma was er zich niet van bewust dat zijn product zo aantrekkelijk was voor niet- en slechtzienden. Hij stelt zich echter wel open voor verbeteringen en suggesties.
Email: bobv@dds.nl
We danken gastschrijver Don van Dijk voor deze gebruikerservaringen uit de onderwijswereld.

Naar inhoudsopgave