Kijkdoos
Gebruikerservaringen uit de onderwijswereld
Greet Bonner
Rik Lambrechts

Kijkdoos (zie ook IM 8,4 van december '94) is een programma dat gericht is op visuele stimulatie van slechtziende kinderen. Dit programma bestaat uit twee onderdelen: low vision en detailwaarneming.
Elk van deze delen bestaat op zijn beurt uit verschillende onderdelen, afhankelijk van de visuele vaardigheid die men wil oefenen: fixeren, volgen, verandering waarnemen,... Het programma beschikt over een databank waarin figuren en oefeningen opgeslagen zijn.
In het "leerkrachtdeel" kan de begeleider de kleuren van figuren en achtergrond, de grootte van de figuren, de snelheid van de oefeningen,... instellen. Deze instellingen maken het mogelijk de oefeningen visueel te vereenvoudigen of te verzwaren. Voor iedere leerling kan de begeleider andere oefeningen vastleggen. Wanneer de leerling het "leerlingdeel" opstart en zijn naam opgeeft, volgen de verschillende door de leerkracht vastgelegde oefeningen elkaar op. Dit schept de mogelijkheid om het kind vrij zelfstandig de speciaal voor hem of haar uitgekozen oefeningen te laten uitvoeren.
Daarnaast biedt Kijkdoos ook de mogelijkheid om de resultaten te bewaren, zodat de begeleider over een langere periode de ontwikkeling van het kind kan volgen.
In onze voorziening hebben wij zowel kinderen met een enkelvoudige als meervoudige visuele handicap. Daar deze laatste groep vrij talrijk is, vergroten de eisen die we aan de software stellen.
Voordelen:
*Als je het programma eenmaal onder de knie hebt, is het mogelijk oefeningen uit te zoeken die afgestemd zijn op de mogelijkheden van het kind.
*Dit uitzoeken van oefeningen is erg gebruikersvriendelijk.
*Er zijn verschillende mogelijkheden tot aanpassen van de figuren: grootte, contrastverschil tussen figuur en achtergrond, plaats waar de figuur op het scherm moet getoond worden,...
*Het programma is vrij goedkoop en makkelijk te installeren.
*Er zijn verschillende soorten alternatieve bediening mogelijk, zoals duwblokken, aanraakscherm (touch screen),...

Nadelen:
*Ondanks het feit dat Kijkdoos een programma voor visuele stimulatie is, heb je een geluidskaart nodig omdat de opdrachten verbaal, soms in combinatie met geschreven tekst, geformuleerd worden.
*Alhoewel de mogelijkheid tot aanpassen van de oefeningen vrij groot is, vonden wij ze toch te beperkt, rekening houdend met de variatie in de doelgroepen binnen onze voorziening.
*Het programma zou nog interessanter zijn, mocht de mogelijkheid bestaan om zelf figuren en foto's in te voeren. Het zou immers nuttig zijn als het kind kon oefenen met figuren die het kent uit zijn eigen leefwereld.
*De beloningen bij het afwerken van oefeningen mogen meer vari‰ren en nog aantrekkelijker zijn, vooral voor hoger functionerende kinderen. Als voorziening voor kinderen met een visuele handicap vinden we Kijkdoos een zeer waardevol en handig programma om gevarieerde visuele vaardigheden te oefenen en dit op een leuke manier.

Voor meer informatie over Kijkdoos kan u contact opnemen met:
LPC IT-secretariaat
Postbus 85475
NL - 3508 AL Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 285 68 18
Fax: +31 (0)30 285 67 64
Email: lpcit@aps.nl

De redactie van IM wil Greet Bonner en Rik Lambrechts van het Ganspoel-instituut danken voor het bij mekaar schrijven van hun ervaringen tot dit interessante artikel.

In een volgend nummer van IM publiceren we de ervaringen van Greet Bonner met het programma Mind Express, een communicatieprogramma voor personen met communicatieve handicap, dat dankzij ge‹ntegreerde spraakvoorzieningen ook voor niet- en slechtzienden bruikbaar is.

Naar inhoudsopgave