Woord vooraf

Aan het begin van deze herfst bezorgen we u een heel pak informatie over het onderwijs aan visueel gehandicapten. We richten onze aandacht hierbij uiteraard ook op de hulpmiddelen die dit onderwijs ondersteunen.
Vanuit de onderwijswereld kregen we een testverslag toegespeeld waarin 6 vertaal- en 3 verklarende elektronische woordenboeken aan de tand gevoeld worden. E‚n van onze lezers vulde dit luik aan door zijn ervaringen met 2 multimedia-encyclopedie‰n voor u neer te schrijven.
U krijgt ook overzichtsartikelen voorgeschoteld over twee andere hulpmiddelensoorten die in een leeromgeving nuttige diensten kunnen bewijzen, namelijk TV-loepen voor klasgebruik en aange- paste rekenmachines. Alle technische fiches handelen hierover. Verder besteden we veel aandacht aan educatieve computerprogramma's. We verklaren de typische terminologie die in dit domein gehanteerd wordt. De "kijkproblemen" van slechtziende kinderen worden toegelicht en een computerprogramma dat deze "kijkfunctie" stimuleert (Kijkdoos) wordt uitvoerig beschreven.
Tot slot publiceren we de ervaringen van een gemengd publiek van niet zienden en andere deskundigen over Toccato, een educatief instrument om Windows 95 te onderwijzen aan braillelezers.
De internetrubriek handelt - hoe zou het anders kunnen in dit onderwijsnummer ? - over websites rond onderwijs en educatieve programma's.

De redactie wenst u veel leesplezier met dit gevarieerde aanbod.

Naar inhoudsopgave