Infovisie Magazine, jaargang 14 - nummer 2, juni 2000

Inhoud

Woord vooraf
Update-Info
Agenda
Colofon

Office 2000... en hoe staat het met de toegankelijkheid ?
Testverslag: Optical Braille Recognition
Vergelijkende test: hulpmiddelen voor het surfen met Internet Explorer
Schrijfhulpmiddelen: een overzicht
Gebruikersimpressies over notitietoestellen

Websitebesprekingen
Abledata
Handigids
JAN
Disability Information for Students and Professionals

Technische fiches
Beeldschermloepen
Koba Astra Breedbeeld
Koba Astra Classic
Koba LC Kleur
Koba LC Wit-Zwart
Twinkle Bright
Twinkle Spectrum
Twinkle Star
Bladerprogramma’s
Simply Web
WebWizard
GUI-toegangsprogramma’s
Jaws
Licht/kleurdetectors
ColorTest 150
Notitietoestellen
Braille Lite 2000
Braille Wave
MemoSpeech
Reliëfproductiesystemen
Zy-Fuse

Adressen leveranciers

Terug naar de inhoudstafel

Update-Info

BELANGRIJKE MEDEDELING:

Leveranciers en hun productaanbod worden in INFOVISIE MAGAZINE vermeld om de lezers en hulpmiddelengebruikers te helpen. Deze informatie wordt ons door die leveranciers meegedeeld en met hen geverifieerd.
Indien sommige menen dat collega-leveranciers producten ten onrechte leveren, moeten zij dit onderling oplossen en hiervoor eventueel juridische stappen ondernemen.
De redactie van INFOVISIE MAGAZINE wenst hier echter niet bij te worden betrokken !

*Van een overname of een fusie in hulpmiddelenland kijken we de laatste jaren niet meer zo op. Als dit echter gebeurt bij een van de tenoren op het gebied van Windows-toegang vinden we dit wel opmerkelijk. We hebben het wel degelijk over Henter-Joyce (vooral bekend van Jaws), die de krachten bundelt met Blazie Engineering (vooral bekend van braillenotitieblokken zoals de Braille ‘n Speak). De nieuwe firma gaat Freedom Scientific heten en ontwikkelt de huidige productgamma’s van beide hulpmiddelenproducenten gewoon verder. De huidige Henter-Joyce zal hierbij verantwoordelijk zijn voor de software terwijl Blazie Engineering de hardware voor zijn rekening zal nemen.

*Het Tiresias beeldschermlettertype (zie IM 12,3 van september ‘98) werd speciaal ontworpen voor een goede leesbaarheid voor slechtzienden. Deze Britse ontwikkeling wordt reeds gebruikt voor ondertiteling van televisieprogramma’s. Sinds kort werden drie extra Tiresias-lettertypes gemaakt voor gebruik op computerschermen, borden en panelen. Deze lettertypes worden nog steeds bijgeschaafd maar het Britse Royal National Institute for the Blind stelt ze reeds ter beschikking voor onderzoek. De voorwaarde is dat je terugkoppeling geeft, zodat de lettertypes nog verder kunnen verbeterd worden. Voorlopig zijn de nieuwe Tiresias-lettertypes enkel beschikbaar als TrueType-formaat voor Windows PC’s. Meer informatie kan je vinden op deze website: http://www.tiresias.org/fonts
Wie belangstelling heeft om actief mee te werken aan dit project kan Dr. John Gill (chief scientist) contacteren: RNIB
224 Great Portland Street
GB-London W1N 6AA
Telefoon: +44 20 7391 2371
Fax: +44 20 7388 7747
Email: jgill@rnib.org.uk

*Met het Nederlandstalige Windows-programma i-Telgids kan je makkelijk en snel Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse telefoonnummers via internet opzoeken. i-Telgids zoekt rechtstreeks in de bestaande internet-telefoongidsen en doet dit sneller dan een webbladeraar zoals Internet Explorer of Netscape Communicator. Dit programma verliest namelijk geen kostbare tijd aan het opbouwen van webpagina’s en het binnenhalen van overbodige informatie. Door zijn eenvoud is de i-Telgids prima toegankelijk met spraak- en braillehulpmiddelen. Voor Nederland kunnen drie internetgidsen geraadpleegd worden: de Nationale Gids, de Gouden Gids en het Postcodeboek van PTT Post. Voor België zoekt de i-Telgids bij Infobel, voor Frankrijk bij France Télécom en voor Duitsland bij Teleauskunft. Verder beschik je ook over een persoonlijke gids waarin je gevonden correspondenten kan opslaan. i-Telgids is een gratis programma dat je kan ophalen (610 Kbyte) via internet: http://www.xso.nl/i-telgids/itgdownload.html. De maker van i-Telgids vraagt zijn gebruikers wel om zich te registreren.

*Bij de National Braille Press in de Verenigde Staten is een heel gamma braillepublicaties over computers verkrijgbaar. Op de steeds groeiende lijst zien we bijna 20 titels, waaronder "Windows 98 keyboard summary", "Quick start with Lynx", "WordPerfect 9 reference card", en "DOS 7 for Windows 95". De prijzen variëren van 5 tot 23 USD. Voor een volledig en gedetailleerd overzicht verwijzen we naar de webpagina. Een gratis catalogus in braille of zwartschrift kan je bekomen per email . Meer informatie bij:
National Braille Press
88 St. Stephen Street
USA-Boston, MA 02115
Telefoon: +1 617 266 61 60
Fax: +1 617 437 04 56
Email: orders@nbp.org
Website: http://www.nbp.org/comp.html

*Hulpmiddelenleverancier Erocos, die reeds de Boekenworm van Handy Tech leverde, verkoopt voortaan een ruimer assortiment van deze Duitse producent. Naast de 40- en 80-cellige Modular brailleleesregels (die respectievelijk 309.414 BEF / 7.670 EUR en 554.274 BEF / 13.740 EUR kosten) is nu ook het BrailleWave notitietoestel met 40 braillecellen verkrijgbaar (198.114 BEF / 4.911 EUR). De gemelde prijzen zijn inclusief BTW.
Verder vinden we in het Erocos-gamma het Zy-Fuse zwelpapieroventje (zie fiche in dit nummer), dat we in ons vorige nummer reeds aankondigden.

*Blazie Engineering, de hulpmiddelenproducent die vooral bekend is van het Braille ’n Speak braillenotitieblok, heeft zijn gamma met alweer een nieuw notitietoestel uitgebreid. Type Lite heet de nieuwkomer, een notitietoestel met een 40-cellige brailleregel en een heus qwerty-toetsenbord. Verder zijn dezelfde toepassingsprogramma’s ingebouwd als in de andere Blazie notitieblokken en kan het toestel tezamen met bijvoorbeeld Jaws als brailleleesregel voor een PC gebruikt worden.

*AccessWorld is de naam van een nieuwe Amerikaanse publicatie over geavanceerde hulpmiddelen voor visueel gehandicapten, waarin het ondertussen gestopte tijdschrift Tactic werd opgenomen. AccessWorld verschijnt zes keer per jaar in vier verschillende leesvormen: grootdruk, braille, op cassette en elektronisch via de website. Dit blad bevat onder andere productbesprekingen, een vraag-en-antwoord rubriek, praktische tips over het gebruik van hulpmiddelen en een overzicht van de nieuwste producten. Een jaarabonnement kost 29,95 USD. Meer inlichtingen bij: AFB Press
450 Fame Avenue
USA-Hanover, PA 17331
Telefoon: +1 888 822 0220
Fax: +1 717 633 8920
Email: pubsvc@tsp.sheridan.com
Website: http://www.afb.org/accessworld.html

*Op de CSUN-conferentie (maart 2000) lanceerde de Nieuwzeelandse hulpmiddelenproducent Pulse Data International de BrailleNote, een nieuw braillenotitieblok waarvan versies met spraakweergave, met 18 braillecellen en met 32 braillecellen voorzien worden. Het zoveelste notitietoestel in de rij zou u denken, ware het niet dat dit toestel gebundeld wordt met een vrij origineel besturingssysteem, luisterend naar de naam Windows CE. Het grote voordeel is dat we hier te doen hebben met een standaard besturingssysteem voor handpalmcomputers, waarvoor vrij veel toepassingsprogramma’s beschikbaar zijn en dat een hoge mate van compatibiliteit biedt met Windows 95, 98, NT en 2000. De hamvraag is echter hoe goed de grafische gebruikersinterface van Windows CE toegankelijk zal zijn in dit toestel. Windows CE beschikt immers niet over de toegangkelijkheidsopties van zijn grotere broers. Hopelijk kunnen we u daarover later dit jaar in detail informeren. Zodra de BrailleNote commercieel verkrijgbaar is, zal hij in Vlaanderen geleverd worden door Tieman België. Voor meer inlichtingen: Pulse Data International
1 Expo Place
NZ-Christchurch
Telefoon: +64 3 384 45 55
Fax: +64 3 384 49 33
Email: sales@pulsedata.co.nz
Website: http://www.braillenote.com

*In Vlaanderen is er een nieuwe leverancier voor de beeldschermloepen van Ash Technology opgedoken: Aberis. Deze firma verkoopt volgend gamma:
-TVi Classic: 16.500 BEF / 410 EUR
-TVi Zoom: 24.250 BEF / 600 EUR
-Prisma: 38.500 BEF / 955 EUR (prijzen inclusief BTW)
Meer informatie bij: Aberis
Groeneweg 58
3001 Heverlee
Telefoon: +32 (0)16 23 49 09
Fax: +32 (0)16 23 56 62
Email: aberis@pandora.be

*De Braudi Pro-80 is een nieuwe 80-cellige brailleleesregel voor Windows 98 en 2000. Hij is uitgerust met een cursor-routingfunctie en biedt twaalf toetsencombinaties voor het navigeren en het weergeven van statusinformatie. De Braudi Pro-80 is compatibel met de GUI-toegangsprogramma’s Hal en Supernova. De aansluiting gebeurt serieel. De prijs bedraagt 540.600 BEF / 13.401 EUR, inclusief BTW. De producent en leverancier is Data Braille Service.

*De Hyper Tactile Colour (kortweg HTC) code werd na jaren nauwe samenwerking tussen kunstenaar Marc Vankrinkelveldt en professor Frank Deconinck (Nucleaire Geneeskunde aan de VUB te Brussel) ontwikkeld. De HTC-code vloeit voort uit de principes van het brailleschrift maar maakt gebruik van geometrische vormen zoals driehoeken, cirkels en ruiten. Elke kleur komt overeen met een bepaalde vorm, bijvoorbeeld geel met een driehoek en rood met een cirkel. Helderheidsvariaties worden aangegeven door puntjes die vlak naast deze vorm geplaatst worden. Figuren op zwelpapier kunnen relatief eenvoudig voorzien worden van deze HTC-code, waardoor de blinde persoon zich een idee kan vormen van de kleur(en). De HTC-code kan ook aangebracht worden op driedimensionale kunstwerken. Meer informatie kan u bekomen bij:
HTC Code vzw
Avenue des Combattants, 7
B-1410 Waterloo
Telefoon: +32 (0)2 354 19 02
Fax: +32 (0)2 354 21 02

*Er is goed nieuws voor wie vindt dat de prijs van braillecellen overdreven hoog ligt. De Australische firma Robotron ontwikkelde immers een nieuw product: de Mechanotronic Braille Cel. Eén Mechanotronic-module bevat vier achtpunts braillecellen en biedt een paar zeer belangrijke voordelen ten opzichte van de klassieke piëzo-braillecellen:
-Ze zijn compacter (4,8 cm lang bij 0,8 cm breed bij 1,5 cm hoog) en lichter (8 gr), terwijl een klassieke braillecel doorgaans veel langer (tot 15 à 16 cm) en zwaarder (tot 30 gr) is.
-Ze hebben voldoende aan een voedingsspanning van 5 volt, terwijl klassieke piëzo-cellen meerdere spanningen (waaronder 250 tot 300 volt) vragen.
-Ze zijn veel goedkoper in productie.
Vooral dat laatste stemt ons hoopvol, hoewel we nog geen concrete prijsgegevens konden lospeuteren. We houden u op de hoogte.
Intussen integreerde Robotron deze cellen reeds in een concreet hulpmiddel: de Leo Calculator, een basisrekenmachine zonder scherm maar met 8 braillecellen. Meer inlichtingen bij: Robotron
222 St. Kilda Road
AUS-St. Kilda 3182
Telefoon: +61 3 9525 5300
Fax: +61 3 9525 3560
Email: info@robotron.net.au
Website: http://www.robotron.net.au

*Softwareproducent Adobe heeft plannen bekend gemaakt om de toegankelijkheid van zijn Acrobat-software aanzienlijk te verbeteren en zoekt hiervoor samenwerking met Microsoft, GW-Micro en Henter-Joyce. Het eerste doel is het veel gebruikte grafische PDF-formaat voor web-gebaseerde documenten toegankelijk te maken van het via de GUI-toegangsprogramma’s Window-Eyes en Jaws. Bij het verschijnen van de nieuwe versie van Adobe Acrobat Reader moeten Jaws en Window-Eyes overweg kunnen met het grafische PDF-formaat, zodat de tekstuele inhoud ervan vlot omgezet wordt naar braille en/of spraak. Door de samenwerking met Microsoft wordt bovendien ondersteuning voor MSAA ingebouwd in Adobe’s programma’s, waardoor deze beter toegankelijk worden. We kijken uit naar de verwezenlijking van deze veelbelovende plannen. Meer hierover lees je op de webstek: http://access.adobe.com

*Dot & Print, zo heet de nagelnieuwe brailledrukker die American Thermoform Corporation zopas in de Verenigde Staten op de markt bracht. Het speciale aan dit toestel is dat het brailleschrift en zwartdruk op dezelfde pagina kan afdrukken en dit tegen een snelheid van 50 tekens per seconde. Uiteraard kan ook enkel braille of enkel zwartdruk gedrukt worden. Het toestel werkt volgens het inkjet-procédé maar spuit plastic (dat een reliëf veroorzaakt) in plaats van gewone drukinkt. Voor meer informatie kan u terecht bij:
American Thermoform Corporation
2311 Travers Avenue
USA-City of Commerc, CA 90040
Telefoon: +1 323 723 9021
Fax: +1 323 728 8877
Website: http://www.atcbrleqp.com

*Tot slot nog een berichtje voor de techneuten onder u. In samenwerking met Microdevices ontwikkelde Fujifilm een nieuwe CCD-sensor: de Super-CCD. De CCD-sensor is een onderdeel dat ondermeer in camera’s van beeldschermloepen gebruikt wordt om een zichtbaar beeld om te zetten in een elektronisch beeld, dat door de verwerkingseenheid van de beeldschermloep gebruikt kan worden.
De CCD bestaat uit zeer veel piepkleine lichtgevoelige celletjes die in een raster op een chip geplaatst zijn. Deze fotocelletjes hadden tot nog toe een vierkante vorm. Door achthoekige celletjes te ontwikkelen kunnen deze in de Super-CCD dichter bij mekaar geplaatst worden, waardoor enerzijds een hogere resolutie op een kleinere oppervlakte mogelijk wordt en anderzijds geen besturingscircuits meer nodig zijn op de CCD-chip. Daarnaast zijn er tal van andere voordelen: lager verbruik, hogere gevoeligheid en betere kleurgetrouwheid.
Dit nieuwe onderdeel zal naar verwachting pas eind volgend jaar in digitale camera’s te vinden zijn. Het wordt dus nog even afwachten of deze nieuwe techniek ook bij beeldschermloepen haar vruchten zal afwerpen.

Terug naar de inhoudstafel

Agenda

(*) 14 tot 17 juni 2000
Autonomic 2000
Internationale hulpmiddelenbeurs die tot doel heeft de zelfstandigheid van gehandicapten en senioren te bevorderen. Deze tentoonstelling richt zich tot visueel gehandicapten en hun hulpverleners.
Plaats: Porte de Versailles, Parijs, Frankrijk
Info: Ades Organisation
15, rue du Docteur Roux
F-94600 Choisy le Roi
Telefoon: +33 1 46 81 75 00
Fax: +33 1 46 81 77 00
Email: info@autonomic-expo.com
Website: http://www.autonomic-expo.com

(*) 17 tot 21 juli 2000
7th International Conference on Computers Helping People with Special Needs (ICCHP 2000)
Internationale conferentie over hoe computertechnologie gehandicapten kan helpen bij een betere integratie in de maatschappij. Het accent ligt vooral op technologie voor visueel gehandicapten. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Universiteit Karlsruhe, Duitsland
Info: Joachim Klaus
Universität Karlsruhe (TH), SZS
Engesserstrasse 4
D-76128 Karlsruhe
Telefoon: +49 721 608 2760
Fax: +49 721 608 69 73 77
Email: icchp2000@szs.ira.uka.de
Website: http://szswww.ira.uka.de/icchp2000.html

18 tot 20 juli 2000
Sight Village 2000
Jaarlijkse beurs waar hoofdzakelijk Britse producenten en leveranciers van hulpmiddelen voor visueel gehandicapten een stand hebben. De beurs vindt plaats in een blindenschool. De toegang is gratis.
Plaats: Queen Alexandra College, Birmingham, Groot-Brittannië
Info: Stewart Morehead
Mark Nickless
Queen Alexandra College
49 Court Oak Road
Harborne
GB-Birmingham B17 9TG
Telefoon: +44 121 428 5050
Fax: +44 121 428 50347

4 tot 7 augustus 2000
IMC10-10th International Mobility Conference
Deze internationale conferentie wil een bron zijn waar nieuwe ideeën ontstaan en doorgegeven worden ter verbetering van de mobiliteit van visueel gehandicapten. De conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: University of Warwick,
Groot-Brittannië
Info: International Mobility Conference
c/o One Events
The Light House
35 Sarsfeld Road
GB-London, SW12 8HR
Website: http://www.gbda.org.uk/services/mobility/index.html

(*) 3 tot 6 september 2000
Eurosight 2000
Vierde Europese Low-vision conferentie rond de thema’s "Low-vision hulpmiddelen", "Visuele functies in Low-vision" en "Oftalmologie & Low-vision". Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Veldhoven, Nederland
Info: Eurosight 2000
c/o Congress Organization Services
Van Namen & Westerlaken
PO Box 1558
NL-6501 BN Nijmegen
Telefoon: +31 (0)24 323 4471
Fax: +31 (0)24 360 1159
Email: eurosight2000@congres.net

(*) 18 tot 21 oktober 2000
REHACare International 2000
Internationale beurs over hulpmiddelen voor gehandicapten, ouderen en chronisch zieken. Deze beurs is de opvolger van REHA en zal voortaan jaarlijks plaatshebben.
Plaats: Düsseldorf, Duitsland
Info: Messe Düsseldorf
P.O. Box 10 10 06
D-40001 Düsseldorf
Telefoon: +49 211 45 60 01
Fax: +49 211 45 60 668
Email: info@messe-duesseldorf.de
Website: http://www.messe-duesseldorf.de/de/1999/reha/news7d.html

3 tot 6 september 2001
AAATE Conference 2001
6th European Conference for the Advancement of Assistive Technology
Internationale conferentie over de technologische vooruitgang van hulpmiddelen voor gehandicapten. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Ljubliana, Slovenië
Info: AAATE Conference 2001
Prof. Dr. Crt Marincek
c/o Cankarjev Dom
Cultural and Congress Centre
Congress Department
Presernova 10
SL-1000 Ljubljana
Telefoon: +386 61 223 841
Fax: +386 61 217 431
Email: kongres@cd-cc.si
Website:http://www.cd-cc.si/AAATE2000

(*): Activiteiten waar Vlicht-Cel Infovisie en/of Visio aan deelnemen

Terug naar de inhoudstafel

Colofon

INFOVISIE MAGAZINE
Driemaandelijks tijdschrift over technische hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. Verkrijgbaar in zwartdruk, groot-druk, braille, op audiocassette en in diverse elektronische formaten.

Redactie:
Vlicht-Cel Infovisie
Kapucijnenvoer 33
B-3000 Leuven
Tel.: +32 (0)16 33 23 92
Fax: +32 (0)16 33 23 87
Email: gerrit.vandenbreede@esat.kuleuven.ac.be
Email: jeroen.baldewijns@esat.kuleuven.ac.be
Visio
Amersfoortsestraatweg 180
NL-1272 RR Huizen
Tel.: +31 (0)356 98 57 11
Fax: +31 (0)356 93 84 56
Email: visio_tovg@wxs.nl

Redactieteam:
Jan Engelen
Gerrit Van den Breede
Jeroen Baldewijns
Maria Noyons
Helene van Harte

Vormgeving:
Jeroen Baldewijns
Gerrit Van den Breede

Abonnementen:
België: 900 BEF
Nederland: 49 NLG
Andere Landen: 1.100 BEF

Wie zich wenst te abonneren, kan contact opnemen met de redactie op de bovenstaande adressen.
Zonder schriftelijk tegenbericht wordt uw abonnement automatisch verlengd bij het begin van een nieuwe jaargang.

Verantwoordelijke uitgever:
Jan Engelen
Vloerstraat 67
B-3020 Herent

De redactie is niet verantwoordelijk voor ingezonden artikelen. Enkel teksten die ondertekend zijn, worden opgenomen. De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden stukken in te korten.
Vlicht en Visio kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor onjuiste gegevens die door leveranciers of producenten werden meegedeeld.
Artikels uit deze publicatie kunnen overgenomen worden mits schriftelijke toestemming van de uitgever.

Terug naar de inhoudstafel