Infovisie Magazine, jaargang 14 - nummer 1, maart 2000

Inhoud

Woord vooraf
Update-Info

Screen Magnifiers Homepage: Informatiebron over vergrotingsprogramma's
Beeldschermloepen: De nieuwste technieken
Vergelijkende test: Vergrotingsprogramma's met spraakondersteuning
Verslag: de Ziezo 2000 hulpmiddelenbeurs

Websitebesprekingen
Goci e-flash
HotBraille
Tiresias
WNI Bulletin

Technische fiches
Brailleleesregels
544 Satellite
570 Satellite Pro
Braillex Efficiency Line 2D-80
CyberBraille 80
Pegasus 20 CR
Pegasus 40 CR
Pegasus 80 CR
Diverse programma's
OBR
GUI-Toegangsprogramma's
OutSpoken Ensemble
OutSpoken Solo
Virgo
Memorecorders
Voice Mate
Tekstherkenningssystemen
LeseFix 2000
Open Book Ruby Edition
Vergrotingsprogramma's
Lunar Plus
ZoomText Xtra Level 1
ZoomText Xtra Level 2

Adressen leveranciers
Agenda
Colofon

Terug naar de inhoudstafel

Woord vooraf

Beste lezer,

Ook ditmaal krijgt u weer een nummer vol nuttige informatie over hoogtechnologische hulpmiddelen.
We introduceren de term beeldschermloepen als alternatief voor TV-loepen. We stellen u in dit nummer de nieuwste technieken in dit domein voor, waarvan sommige erg veelbelovend zijn.
Het aantal websitebesprekingen werd verdubbeld zodat u voortaan kennis kunt maken met vier locaties. De Screen Magnifiers Homepage van Peter Verhoeven hebben we voor de gelegenheid wat grondiger doorgelicht en onze bevindingen gebundeld.
In de vergelijkende test plaatsen we twee bekende vergrotingsprogramma's met spraakweergave tegenover mekaar. Samen met de fiches hebt u zo een recente stand van zaken en aandachtspunten bij de keuze van dergelijk product.
We kunnen er niet meer naast kijken: Office 2000 is zowat dé standaard op het vlak van bureausoftware, tekstverwerking, elektronisch rekenblad, agenda en presentatie. Wat dit pakket te bieden heeft aan toegankelijkheidsopties hebben we op een rijtje gezet.
In Nederland had onlangs de hulpmiddelenbeurs Ziezo plaats. Onze reporter ter plaatse presenteert u de markantste nieuwigheden in een verslag.
Voor de braillegebruikers zijn er fiches over onder andere nieuwe brailleleesregels en de nieuwste versies van twee GUI-toegangsprogramma's.

De redactie wenst u veel leesplezier.

Terug naar de inhoudstafel

Update-Info

*Erocos en Van Hopplynus Vision Care hebben de leemte, ontstaan na het wegvallen van het Reinecker beeldschermloepengamma, weten op te vullen.
Erocos levert sinds kort de beeldschermloepen van Van Lent Systems. Het gaat over de volgende toestellen :
-Twee monochrome beeldschermloepen: de Ergo Black & White (93.846 BEF / 2.326 euro) en de Ergo MultiColor (104.674 BEF / 2.595 euro), die de mogelijkheid biedt om de tekst- en achtergrondkleur te kiezen.
-Eén kleuren beeldschermloep: de Ergo Full Color (117.524 BEF / 2.913 euro).
Deze prijzen zijn exclusief BTW.
Van Hopplynus Vision Care biedt voortaan het volledige LVI Magnilink beeldschermloepengamma aan, bestaande uit :
-Monochrome toestellen: Pinguïn (zonder autofocus) en 409 (met autofocus).
-Kleuren toestellen: Albatross (zonder autofocus) en 709 (met autofocus).
-Kleuren toestellen met PC-aansluiting: Colibri (zonder autofocus) en Uil (met autofocus).
De prijzen zijn identiek aan die van LVI Belgium. Het LVS-gamma wordt echter niet door Van Hopplynus geleverd.

*Ook in Nederland is er een nieuwe leverancier voor de producten van Low Vision International bijgekomen. Naast LVBC levert Alva voortaan al de LVI beeldschermloepen.

*In ons vorige nummer meldden we reeds dat Sensotec de nieuwe leverancier wordt van Reinecker producten voor Vlaanderen. Intussen bezorgde deze leverancier ons een overzicht van dit nieuwe gamma :
-LeseAs Quattro: autonoom Nederlandssprekend tekstherkenningssysteem.
-MaxLoep Color: draagbare beeldschermloep met een kleuren LCD-scherm.
-Videomatic Piccolo-b, Videomatic M1, Videomatic MD en Videomatic RP: monochrome beeldschermloepen.
-VideoMatic Piccolo-c, Videomatic EC en Videomatic EC AF: kleuren beeldschermloepen.
-Videomatic School-System, Videomatic Semi S1: kleuren beeldschermloepen met afstandscamera.
-Videomatic Semi S1-VGA: kleuren beeldschermloep met PC-aansluiting.
-Motorkreuztisch: elektronisch leesplateau.

*Sinds januari 2000 heeft de Nederlandse hulpmiddelenproducent Tieman een eigen verdeelpunt in België. Tieman België biedt het volgende hulpmiddelengamma aan :
-Het nieuwe Tieman Twinkle beeldschermloepen-gamma, bestaande uit de monochrome Star, het Spectrum kleurenmodel en de Bright met PC-aansluiting.
-De Tieman CombiBraille brailleleesregels (met 40 of 80 cellen en met of zonder interne spraak).
-Het CombiDOS schermuitleesprogramma voor wie met een CombiBraille-leesregel onder DOS wil werken.
-De vergrotingsprogramma's ZoomText Xtra Level 1 en ZoomText Xtra Level 2 van AI Squared.
-De vergrotings-, GUI-toegangs- en spraaksyntheseprogramma's van Dolphin: Orpheus, Supernova, Hal, Lunar en LunarPlus, evenals de Juno spraaksynthesizer van deze producent.
-De GUI-toegangsprogramma's OutSpoken Ensemble en OutSpoken Solo van Alva en Jaws van Henter-Joyce.
-De spraaksyntheseprogramma's Fluent Dutch en Infovox.
-De Basic-D, Everest-D en Everest 4x4 brailledrukkers van Index.
-Een tekstherkenningspakket bestaande uit een HP scanner, een papierlader en het OmniPage tekstherkenningsprogramma, dat geoptimaliseerd werd om samen te werken met de CombiBraille brailleleesregels.
Prijzen kan u bij de redactie of bij de leverancier opvragen. Van de Twinkle beeldschermloepen en de CombiBraille leesregels mag u in één van de volgende nummers technische fiches verwachten.

*Met de Automatic Braille Labeler BL-100 kan een ziende op een eenvoudige manier transparante zelfklevende braillelabels maken. Tekst, die je via een toetsenbordje intypt, kan je op het LCD-schermpje nalezen en vervolgens naar een intern brailledrukkertje sturen. Het toestel berekent dan eerst de benodigde lengte van het zelfklevende braillelabel en geeft op het schermpje aan welke strip vereist is. Er zijn drie lengtes beschikbaar en elk stripje heeft aan de linkerzijde een lipje om te vermijden dat het braillelabel ondersteboven zou aangebracht worden. Vervolgens kan het label gedrukt worden. Er zijn tien geheugens voor dikwijls terugkerende woorden of zinnen. Het toestel wordt geproduceerd door KGS, een Japanse producent van braillecellen. Er zijn ons geen leveranciers in België of Nederland bekend.
Meer inlichtingen kan je het best rechtstreeks bij de fabrikant opvragen :
KGS Corporation
Fax: +81 493 74 3051
Website: http://www.kgs-jpn.co.jp/enew.html
Email: info@kgs-jpn.co.jp

*Sinds kort is er in Vlaanderen en Nederland een nieuw oventje verkrijgbaar voor het aanmaken van grafisch tactiel materiaal op zwelpapier: de Zy-Fuse. Dit in Engeland geproduceerde toestel kan zowel met A3- als A4-papierformaten overweg. Sensotec is de leverancier voor Vlaanderen. In Nederland wordt het toestel door Worldwide Vision geleverd. Het Zy-Fuse oventje kost 32.800 BEF / 1.995 NLG / 850 euro; voor het Zy-Tex zwelpapier betaalt u 30 BEF / 1,95 NLG / 0,8 euro per A4-blad en 60 BEF / 3,90 NLG / 1,6 euro per A3-blad (prijzen inclusief BTW).

*LVI Belgium, dat al enige tijd ZoomText Xtra Level 1 en Level 2 aanbiedt, heeft haar gamma nu ook uitgebreid met het Infovox spraaksyntheseprogramma. Hierdoor kan deze leverancier nu ook een vergrotingsprogramma met volwaardige Nederlandstalige spraakondersteuning aanbieden.

Terug naar de inhoudstafel

De Screen Magnifiers Homepage - Informatiebron over vergrotingssoftware
Gerrit Van den Breede

1. Inleiding
Deze Engelstalige weblocatie wordt gemaakt door de Nederlander Peter Verhoeven. Met behulp van de vertalingssite "translator.go.com" kan de bezoeker kiezen tussen vijf andere talen: Frans, Duits, Italiaans, Portugees of Spaans. De vertaling gebeurt rechtstreeks; eventjes geduld oefenen is wel de boodschap.
In IM 13,2 van juni '99 verscheen reeds een bespreking van deze weblocatie. In dit artikel gaan we dieper in op een aantal inhoudelijke aspecten.
Op deze "Screen Magnifiers Homepage" kan u uitgebreide informatie vinden over vergrotingsprogramma's voor MS-DOS, Windows, OS/2 en Mac OS, onder andere over Big-W, Lunar, LP-Windows, Magic, Magnum en ZoomText Xtra. Er wordt ook aandacht besteed aan spraaksyntheseprogramma's. Zo worden de pakketten ReadPlease 2000, Fluent Dutch, Monologue en ProVerbe onder de loep genomen.
Het adres is http://www.magnifiers.org. Er is ook een identieke versie te vinden op http://members.tripod.com/~magnifiers/main2.html.

2. Toegankelijkheid
De hele opmaak is met oog voor de noden van slechtzienden ontworpen. Er wordt zuinig gebruik gemaakt van kaders (frames). Aan de linkerzijde zien we een smal lichtblauw kader met een menu bestaande uit donkerblauwe knoppen waarop grote witte tekst staat. Deze menu-opties worden op elke pagina onderaan herhaald. Rechts bevindt zich het kader waarin de gekozen pagina verschijnt. Dit kader heeft een donkerblauwe achtergrond met witte tekst die groter is dan algemeen gangbaar. Het is duidelijk dat terdege gestreefd werd naar een optimale toegankelijkheid voor slechtzienden. Een versie voor blinden is beschikbaar op http://www.magnifiers.org/main2.html.

3. Faciliteiten en mogelijkheden
In het menu bevinden zich 15 knoppen die de bezoeker een ruim aanbod bieden. We overlopen de belangrijkste mogelijkheden :
*Via de knop "Download" kom je terecht op een pagina met vijf rubrieken: alternatieve muisprogramma's, vergrotingsprogrammatuur, GUI-toegangsprogramma's, spraaksynthesesoftware en diverse andere nuttige programma's. Bij elke rubriek zijn er verwijzingen naar webstekken waar freeware, shareware en demo-versies van commerciële programma's afgehaald kunnen worden. Zo zijn er maar liefst 49 koppelingen naar plaatsen met vergrotingsprogrammatuur.
*Via de knop "Reviews" krijg je uitvoerige besprekingen over zes vergrotingsprogramma's. Verder in dit artikel geven we een overzicht van wat je in deze reviews kan lezen.
*Via de knop "Search" kan je zoeken in een verzameling websites die interessant zijn voor visueel gehandicapten. Deze webadressen werden door de redactie van de Screen Magnifiers Homepage verzameld.
*Via de knop "Mirror Site" kom je terecht bij een identieke kopie van de website. Dit kan een uitweg zijn indien het webadres om één of andere reden niet toegankelijk is of erg traag werkt.
*Via de knop "Accessibility" verneem je hoe computers, besturingssystemen, toepassingsprogramma's en het internet toegankelijker kunnen gemaakt worden voor visueel gehandicapten.
*Vanaf de hoofdpagina is een Low Vision Interface beschikbaar waarmee het resultaat van een zoekproces (via de zoekrobot "Alta Vista") een heel stuk leesbaarder wordt voor slechtzienden. Nadat de zoekterm in de Low Vision Interface ingegeven werd, verschijnt het zoekresultaat op een donkerblauw scherm met grote witte en groene letters.
Naast het hierboven aangehaalde is er nog veel interessants te vinden: uitleg over spraaksyntheseprogramma's, discussies via email, laatste nieuws over recente versies van programma's en verwijzingen (links) naar webstekken over hulpmiddelen, nieuws en muziek.

4. Evaluaties vergrotingsprogramma's
Peter Verhoeven test vergrotingssoftware op vrijwillige basis. Hij geeft echter prioriteit aan het beantwoorden van vragen. De bezoeker kan testbevindingen lezen van zes vergrotingsprogramma's, steeds getest onder Windows 95. Twee en drie van die programma's werken ook nog respectievelijk onder DOS en Windows 3.x. Het is echter niet steeds duidelijk over welk versienummer het gaat en in de helft van de gevallen zijn demo- of beta-versies getest. Het lijkt ons interessant om de testbevindingen van Peter Verhoeven te toetsen aan onze eigen ervaringen (soms uit vergelijkende testen) met de zes gekozen vergrotingsprogramma's.
We geven telkens eerst weer wat hij zegt over het vergrotingsprogramma en vervolgens voegen we daar onze eigen bevindingen of mening aan toe (meestal gebaseerd op vergelijkend testwerk).

4.1. Big-W
*Peter Verhoeven
Het gaat hier om een erg beperkt programmaatje waarvan de sharewareversie 1.1 getest werd. Big-W is niet voor professioneel gebruik en ongeschikt indien een vergroting van meer dan 3 à 4 keer gewenst is. Het is dus zeker niet vergelijkbaar met pakketten zoals LP-DOS, Lunar, Magic en ZoomText. De meeste slechtzienden zullen de hulp van een ziende nodig hebben om Big-W te configureren. Als er bovendien problemen zijn met het terugvinden van de muisaanwijzer op het scherm, dan is het zo goed als onmogelijk om de afmetingen van het Big-W vergrotingsvenster te veranderen.
*Infovisie Magazine
In IM 12,2 van juni' 98 hebben we Big-W getest in een artikel over budgetvriendelijke vergrotingsprogramma's. We zijn van mening dat dit vergrotingsprogramma niet speciaal voor slechtzienden gemaakt werd en hierdoor slechts beperkt inzetbaar is als hulpmiddel.

4.2. LP-DOS/LP-Windows
*Peter Verhoeven
De testresultaten slaan op versie 6.0 die getest werd onder Windows 95. De gebruikersinterface en de kwaliteit van de vergroting worden goed bevonden. Opmerkelijk is dat ook bewegende beelden vergroot worden. De handen kunnen op het toetsenbord blijven en de gebruiker hoeft geen moeilijke toetsencombinaties te gebruiken. Het is spijtig dat er geen sneltoets voorzien is om de kleuren te wijzigen. Het doorschuiven van het vergrote beeld verloopt het beste in vegelijking met de overgie geteste programma's.
*Infovisie Magazine
In IM 10,4 van december '96 hebben we LP-DOS 6.0 (samen met Lunar 95 versie 1.01, een demoversie van Magic 2.0 en ZoomText 5.12) getest. Het ontbreken van een een gladde-randoptie en een hulpfunctie zijn opvallende mankementen.

4.3. Lunar 95
*Peter Verhoeven
De testresultaten slaan op een demoversie van Lunar 95 voor Windows 95. Lunar 95 is over het algemeen een goed vergrotingsprogramma met uitgebreide kleurinstelmogelijkheden. Er is echter geen zwart-wit mogelijkheid en de PC loopt vast als er grafische afbeeldingen in het "line view" venster komen. Een grote tekortkoming is het ontbreken van een manuele doorschuifmogelijkheid (scroll), waardoor Lunar 95 ongeschikt is voor heel wat slechtzienden.
*Infovisie Magazine
In IM 10,4 van december '96 hebben we Lunar 95 versie 1.01 (samen met LP-DOS 6.0, een demoversie van Magic 2.0 en ZoomText 5.12) getest. Deze versie maakte een zeer positieve indruk op ons. Vooral de gladde-randoptie viel erg in de smaak. Zoals Peter Verhoeven terecht opmerkt, kan het vergrote beeld inderdaad enkel met de muis verschoven worden.

4.4. Magic
*Peter Verhoeven
Versie 2.03 (voor DOS, Windows 3.x/95) werd getest. Het is echter niet duidelijk of het om een demo-versie gaat en of er getest werd onder DOS, Windows 3.x of Windows 95. Magic is een goede vergroter en het is mooi meegenomen dat in één pakket DOS, Windows 3.x en Windows 95 ondersteund worden. Magic is minder flexibel dan LP-DOS en ZoomText, werkt alleen in 256 kleuren en heeft geen mogelijkheden om op het onvergrote beeld te tonen welk deel uitvergroot gaat worden.
*Infovisie Magazine
In IM 10,4 van december '96 hebben we een demoversie van Magic 2.0 (samen met LP-DOS 6.0, Lunar 95 versie 1.01 en ZoomText 5.12) getest. Een gladde-randoptie ontbreekt, waardoor vergroting van meer dan vier maal moeilijk leesbaar is. Magic onderscheidt zich niet echt in positieve zin van de andere vergrotingsprogramma's maar beschikt wel over een zeer duidelijke hulpfunctie.

4.5. Magnum
*Peter Verhoeven
Er werd een demoversie 3.4 voor Windows 95 getest. Dit pakket zet goede prestaties neer en biedt met een vergroting van 32 maal de grootste vergrotingsfactor van alle professionele vergrotingsprogramma's. Magnum heeft echter geen gladde-randoptie en de muiscursor kan niet geïnverteerd worden, iets dat dikwijls gewenst is voor een betere zichtbaarheid. Het volgen van de menu's in Office 97 en Internet Explorer 4.0 werkt niet en de mogelijkheden bij het automatisch schuiven van het vergrote beeld zijn erg beperkt. Over het algemeen zijn de mogelijkheden aan de sobere kant en zijn er te weinig sneltoetsen.
*Infovisie Magazine
Omdat dit vergrotingsprogramma niet verkocht wordt in Vlaanderen en Nederland, werd het door ons nooit in een vergelijkende test opgenomen en kunnen we geen eigen mening ventileren.

4.6. ZoomText Xtra
*Peter Verhoeven
Van dit overbekende vergrotingsprogramma werd een beta-versie getest onder Windows 95 in de Level 1 en Level 2 uitvoering. Het is niet duidelijk om welk versienummer het ging. ZoomText wordt beschouwd als de beste vergrotingssoftware die er te koop is. De combinatie van de ingebouwde documentlezer (DocReader) met spraak is zeer comfortabel om doorlopende tekst te lezen. Alleen Lunar 95 heeft een gelijkaardige mogelijkheid (line view) maar DocReader is veel uitgebreider en is beter instelbaar. Bovendien is de kwaliteit van de meegeleverde spraak (spreekt geen Nederlands) is erg goed.
*Infovisie Magazine
In IM 13,1 van maart '99 werd ZoomText Xtra Level 2 versie 6.13 getest in een vergelijkende test met Supernova 2.01. De uitgebreide vergrotingsfunctionaliteit, de documentlezer, de koppeling van spraak aan de muis en de vaststelling dat soms meldingen of delen ervan overgeslagen worden, zijn de opvallendste goede en minder goede eigenschappen.

5. Conclusie
De "Screen Magnifiers Homepage" biedt een schat aan informatie over toegankelijkheid voor slechtzienden van computers, software en het internet. Het is jammer dat de informatie enkel in het Engels beschikbaar is want een vreemde taal vormt hoe dan ook een barrière voor een aantal mensen.
De testverslagen over vergrotingsprogramma's zijn erg uitvoerig en duidelijk vanuit een gebruikersstandpunt geschreven. Dat maakt ze voor veel slechtzienden praktisch en herkenbaar. Peter Verhoeven neemt ook geen blad voor de mond. Als hij iets goed of slecht vindt, wordt dat zonder omwegen gezegd. We vinden echter dat vaak niet of niet éénduidig genoeg is aangegeven welke versies onder welke omstandigheden getest werden. Het zou bovendien mooi zijn als recentere versies getest zouden worden. Maar uit ervaring weten we wel dat het niet steeds makkelijk is om "kort op de bal te spelen" !

Terug naar de inhoudstafel

Beeldschermloepen - De nieuwste technieken
Jeroen Baldewijns

Inleiding
Na de introductie, enkele jaren geleden, van de automatische scherpstellingssystemen en de elektronische zoom, dachten we dat het wel een tijdje stil zou gaan worden in beeldschermloepenland. Hoe kon immers zo'n perfectie nog overtroefd worden ? Inmiddels weten we wel beter ! Als we zien welke nieuwe snufjes er de laatste jaren gelanceerd werden, kunnen we slechts concluderen dat er blijkbaar geen maat staat op de innovatiedrang. En dat die drang tot belangrijke functionele verbeteringen kan leiden, zal blijken uit dit artikel.
We zetten de nieuwigheden van de laatste jaren (sommigen dateren pas van de laatste Reha-beurs) graag voor u op een rijtje.

1. Bewegende camera
Iedere gebruiker van een beeldschermloep die aan een PC gekoppeld is, krijgt vroeg of laat te maken met ergonomische problemen. De hoeveelheid apparatuur is immers zo omvangrijk dat je ze vrijwel onmogelijk op een ergonomisch verantwoorde manier kunt opstellen. Op de Reha-beurs presenteerde Baum met de Visio PC een doortastende oplossing voor dit probleem. Het concept van bewegend leesplateau met vaste camera werd gewoonweg omgekeerd, met als resultaat een vast leesplateau met daarboven een bewegende camera, dit alles in een behuizing die amper groter is dan een conventionele camera-eenheid.
Vlak voor de camerabehuizing werd een LCD-scherm gemonteerd, waardoor de ruimte boven de camera vrij blijft om bijvoorbeeld de PC te plaatsen. Het PC-toetsenbord vindt een plaatsje vlak voor de leestafel. Al de beeldschermloep-functies worden middels een klein extra toetsenbordje bediend.
De ergonomische voordelen van dit systeem zijn talrijk :
-De "alles-boven-elkaar"-opstelling zorgt ervoor dat je geen onnodige bewegingen in de vier windrichtingen moet maken.
-De plaatsbesparing ten opzichte van een conventionele opstelling is niet gering (de fabrikant spreekt van 60%), dankzij de vaste leestafel (die dus geen ruimte eist om in alle richtingen te bewegen), het gebruik van een LCD-monitor en de "alles-boven-elkaar"-opstelling.
-De elektronisch gestuurde camera biedt dezelfde functionaliteit als een elektronisch leesplateau (dat steeds als optie bijgekocht moet worden).
-Een LCD-monitor onderscheidt zich onder andere door zijn compactheid, een zeer goede beeldscherpte en de afwezigheid van beeldflikker en straling.
-De monitor kan ingesteld worden qua hoogte, kantelhoek en afstand tot de gebruiker.
-De oog-hand coördinatie bij het schrijven is optimaal doordat het mogelijk is om het scherm vlak bij de leestafel te brengen.
We durven hopen dat dit prototype spoedig op de markt verschijnt.

2. Nieuw bedieningsconcept
Vorig jaar lanceerde Tieman een fonkelnieuw gamma ter vervanging van de Reader-reeks. Deze toestellen werden ontwikkeld op basis van de volgende logische gedachte: breng de bedieningsknoppen naar de handen van de gebruiker en niet andersom (zoals dat bij de huidige generatie beeldschermloepen het geval is). Aangezien de handen van de gebruiker zich bijna constant bij het leesplateau bevinden, is het ook meteen duidelijk dat de bedieningsknoppen daar ook thuishoren. Daarom ontwikkelde Tieman een nieuw leesplateau met aan de voorzijde twee polssteunen en daar tussenin een aantal bedieningstoetsen voor de belangrijkste functies (vergrotingsfactor, scherpstelling, autofocus aan/uit). Het grote voordeel van dit concept is duidelijk: je kan instellingen wijzigen zonder de handen van het leesplateau te halen.
Andere nieuwe bedieningsconcepten zien we hier en daar opduiken in de vorm van losse toetsenbordjes ter vervanging (of aanvulling) van de knoppen op de camera-eenheid. Zo'n toetsenbordje kan je dan plaatsen waar je dat zelf het handigst vindt. We denken hierbij vooral aan de Magnilink Uil, die volledig via zo'n toetsenbordje bediend wordt. Anderzijds kunnen we de LVS en PulseData beeldschermloepen vermelden, waarbij een extern klaviertje aangewend wordt voor de PC-gerelateerde functies en voor het toevoegen van extra functionaliteit zoals een klokje en een rekenmachine of eventueel een agenda en een adressenboekje.

3. Zelfregelende vergrotingsfactor
Het derde geniale idee komt van de Deense firma Tagarno, die er vanuit ging dat een slechtziende in essentie weinig boodschap heeft aan de vergrotingsfactor die hij nodig heeft, maar wel aan de lettergrootte die voor hem leesbaar is. Hij moet dus de mogelijkheid krijgen om zijn beeldschermloep in te stellen op een bepaalde lettergrootte en niet op een vaste vergrotingsfactor. Daarom werd een speciaal autofocus-systeem ontwikkeld.
Nadat de gebruiker de te lezen tekst op het leesplateau heeft gelegd, kan hij de vergroting tot het gewenste niveau opschroeven en vervolgens beginnen te lezen. Tijdens het doornemen van de tekst botst hij na enige tijd op een paragraaf met grotere of kleinere letters (bijvoorbeeld een titel). Bij een gewone beeldschermloep resulteert dit automatisch in grotere of kleinere letters op het scherm. Bij de nieuwe Tagarno wordt de vergrotingsfactor automatisch aangepast zodat de gebruiker op zijn scherm steeds letters van ongeveer dezelfde afmetingen te zien krijgt. Dergelijk systeem biedt het grote voordeel dat je niet steeds de vergrotingsfactor hoeft te wijzigen als je op grotere of kleinere letters botst.
We konden dit systeem als prototype op de Reha-beurs bewonderen en hopen dat het snel rijp zal zijn voor de markt.

4. Beeldschermloepen gekoppeld aan draagbare PC
Ook bij de draagbare beeldschermloepen vallen nieuwe trends op. Eén van de meest in het oog springende nieuwigheden zien we bij de Opti van Ash Technologies. In plaats van een handcamera te koppelen aan een draagbaar (en vrij duur) LCD-schermpje, wordt hij verbonden met een draagbare PC door middel van een uitbreidingskaartje. Dankzij deze voorziening kan de LCD-monitor van de computer gebruikt worden om het vergrote camerabeeld weer te geven in een Windows-venster. Je kan hierbij de vensters zodanig instellen dat je gelijktijdig het camerabeeld en het beeld van een Windows-toepassing ziet.
De Opti is totnogtoe het enige ons bekende apparaat in zijn soort, maar we verwachten dat dergelijke toestellen nog in aantal zullen toenemen.

5. Videobrillen
Meer en meer producenten grijpen naar de videobril ter vervanging van het klassieke beeldscherm. Een videobril integreert twee piepkleine LCD-schermpjes in een brilmontuur. Als je zo'n bril opzet, krijg je vlak voor je ogen een beeld te zien, zonder afgeleid te worden door het omgevingsbeeld. Deze brillen zijn voornamelijk ontwikkeld voor computertoepassingen zoals virtuele realiteit en spelletjes.
Ondanks het feit dat ze steeds meer opduiken als weergavemedium bij beeldschermloepen, hebben we nog geen concrete gegevens over hun nut voor slechtzienden. Een onderzoek hieromtrent is voor deze jaargang gepland.

Tot slot
Als trouwe lezer heeft u ongetwijfeld gemerkt dat we de verouderde term "TV-loep" overboord gooien. Deze benaming stamt immers uit de periode dat zowat iedere TV-loep gebruik maakte van een televisietoestel voor de weergave van het vergrote beeld. Toen dit soort toestellen voor het eerst op de markt kwam, was "TV-loep" dus een goed gekozen naam. Inmiddels wordt in de meeste gevallen echter geen televisietoestel maar een video- of computermonitor als beeldscherm gebruikt. Daarom dringt zich stilaan een nieuwe naam op en spreken we voortaan van "beeldschermloep". De voornaamste beweegreden voor deze keuze is dat de term beeldscherm een heel brede waaier van beeldschermtechnologieën dekt, gaande van televisietoestellen over VGA-computermonitoren en mini-TFT-schermpjes tot videobrillen.

Terug naar de inhoudstafel

Vergelijkende test: Vergrotingsprogramma's met spraakondersteuning
Helene van Harten

1. Inleiding
Vorig jaar is er een nieuw vergrotingsprogramma met spraak op de markt gekomen: Lunar Plus van Dolphin. Dit pakket bevat dezelfde vergrotingsfuncties als Supernova (zie vergelijkende test in IM 13,1 van maart 1999) en Lunar (zie vergelijkende test in IM 10,4 van december 1996). Ook de spraakmogelijkheden van Lunar Plus komen voor een groot deel overeen met die van Supernova, hoewel de navigatiemode ontbreekt. Deze maakt het mogelijk om met de pijltjestoetsen door het document te zoeken, ondersteund door vergroting en spraak. De tekstcursor blijft hierbij ongemoeid. Door uit de navigatiemode te gaan kom je terug bij deze cursor. Het grootste verschil is dat Supernova ook braille ondersteunt en Lunar Plus niet. Dit pakket is hierdoor goedkoper en bestemd voor een andere doelgroep, namelijk slechtzienden die via vergroting tekst kunnen lezen en hiervoor geen brailleondersteuning nodig hebben.
In deze test hebben we Lunar Plus enkel vergeleken met ZoomText Xtra Level 2 (op de Nederlands/Vlaamse markt bevat concurrent LP-Winspeech immers nog te veel fouten).

2. Geteste programma's en testmethode
De tabel geeft een beknopt overzicht van de geteste producten, met een verwijzing naar de fiches in dit nummer.

==========
Tabel productoverzicht
==========
-Product: Lunar Plus
-Versie: 4.01
-Producent: Dolphin Computer Access
-Besturingssysteem: Windows 95 / 98 / NT / 2000
-Technische fiche: Lunar Plus
----------
-Product: ZoomText Xtra Level 2
-Versie: 7.03
-Producent: AI Squared
-Besturingssysteem: Windows 95 / 98 / NT
-Technische fiche: ZoomText Xtra Level 2
==========

De test werd uitgevoerd op een computer met een Pentium II processor en 64 Mb werkgeheugen. Er werd gewerkt met een beeld van 800 bij 600 punten en 256 kleuren. De PC draaide onder Windows 98 met de Microsoft Office toepassingen Word, Excel, Internet Explorer en Outlook. Bij Lunar Plus werd het Orpheus spraaksyntheseprogramma gebruikt en bij ZoomText de Infovox 330 tegenhanger.
De tests zijn uitgevoerd met vergroting van vier maal in een horizontaal opgedeeld scherm (helft vergroting en helft normaal beeld) en met de spraak aan. Eerst werden de sneltoetsencombinaties van de vergrotingspakketten getest. Vervolgens werden met behulp van de vergroting een aantal taken onder Windows uitgevoerd. Tenslotte zijn de toepassingen Word, Excel en Internet Explorer uitgeprobeerd.

3. Beoordeling
3.1. Lunar Plus
Opvallende eigenschappen
-Uitgebreide instelmogelijkheden spraakuitvoer
-Autolens
-Spraakondersteuning van celpositie in Excel
-Lichtkrantfunctie zonder spraak
-Gladde-randoptie enkel bij zwart/wit mogelijk
-Vergroting loopt soms voor op spraak
-Beperkte spraakondersteuning bij dialoogvensters
-Spraakondersteuning bij Internet Explorer
Lunar Plus heeft uitgebreide mogelijkheden om verschillende stemmen te koppelen aan verschillende activiteiten in Windows (bijvoorbeeld een stem voor de keuzemenu's van de Startknop, een stem voor tekst die je als gebruiker intypt en een stem om documenten te lezen). Ook zijn er uitgebreide mogelijkheden om de vergrotingsmodus in te stellen: vergroting op volledig scherm, vergroting op half scherm, lens en autolens. Bij autolens wordt de grootte van het vergrotingsvenster automatisch aangepast aan de grootte van het element dat de focus heeft. Verder kunnen er vergrotingsvensters op vaste punten van het scherm gezet worden, bijvoorbeeld op de plaats van de klok. De vergroting kan in elk van deze vensters verschillend ingesteld worden.
De gladde-randoptie kan alleen ingesteld worden bij zwart/witweergave. Als slechts een gedeelte van de tekst in inverse mode (witte letters op een zwarte achtergrond) is weergegeven, wordt deze tekst niet afgerond. Als echter het totale beeld geïnverteerd is omdat je de voorkeur geeft aan witte letters op een zwarte achtergrond, dan worden de letters wel goed afgerond. Als je vervolgens bijvoorbeeld een gedeelte van de tekst inverteert door hem te selecteren, dan wordt deze tekst weer niet goed afgerond.
Je kan een document in "line view" lezen als een soort lichtkrant, maar daarbij wordt geen spraakondersteuning geboden. Ook begint deze functie altijd bij de tekst aan het begin van het venster dat de focus heeft, onafhankelijk van de positie van de cursor. Als je deze functie beëindigt, keer je terug naar de oorspronkelijke positie van de cursor en blijf je niet bij het laatst gelezen woord. In een andere vergrotingsmodus (bijvoorbeeld vergroting over het gehele scherm) kan het laten voorlezen van een document wel gestart worden vanaf de cursorpositie en na het het lezen komt de cursor dan bij het laatst gelezen woord te staan. Tijdens dit voorlezen is het niet mogelijk om de tekst in het vergrotingsvenster te volgen, omdat het vergrotingsvenster ver voorloopt op de spraak en niet alle vergrote tekst in dit venster past.Je kan dus of een document lezen met vergroting zonder spraak of een document laten voorlezen zonder de tekst met vergroting te kunnen volgen.
Een handige optie bij het lezen van tabellen is dat je kan instellen of er rij per rij of kolom per kolom voorgelezen moet worden. Volgens de sneltoetsenlijst van Lunar Plus moet de "waar ben ik"-sneltoets werken, maar bij onze test deed hij dat niet. Deze sneltoets zou de titelbalk moeten voorlezen van het venster dat de focus heeft. De sneltoets om een woord te laten spellen is niet opgenomen in Lunar Plus, door echter de cursor letter per letter door een woord te bewegen, worden wel de afzonderlijke letters voorgelezen.
Lunar Plus kan met een sneltoets gestart worden. De standaard sneltoets is <Ctrl-Shift-p>. In Word is dit echter de voor het aanpassen van de lettergrootte. Je kan deze sneltoets van Lunar Plus echter wijzigen of uitschakelen.

*Werken onder Windows
Met werken onder Windows bedoelen we bijvoorbeeld het starten van een programma via het Startmenu of het wijzigen van instellingen via het configuratiepaneel. Bij dit soort taken is de vergroting noodzakelijk, want detailinformatie wordt niet goed door de spraak ondersteund. Zo wordt het verschijnen van een submenu of het al dan niet geselecteerd zijn van een menu-optie niet door de spraak gemeld. Als door een bepaalde actie een dialoogvenster wordt geopend, wordt alleen het element dat de focus heeft, voorgelezen. Door de sneltoets voor het lezen van de inhoud van een venster te gebruiken, wordt de meeste tekst alsnog voorgelezen. Als een parameter via bijvoorbeeld een keuzevakje geactiveerd kan worden, meldt de spraak niet of hij al dan niet geselecteerd is.
Afwijkende schermresoluties en kleuren kunnen gebruikt worden zonder dat Lunar Plus in de problemen komt. Alleen de gladde-randfunctionaliteit verdwijnt wanneer andere kleuren worden ingesteld.

*Werken met toepassingsprogramma's
Ook bij het werken met applicaties geldt dat dialoogvensters maar beperkt met spraak ondersteund worden. Bij het knippen en plakken is er geen spraakondersteuning, maar bij het selecteren van te knippen of te kopiëren tekst is er wel spraakondersteuning.
In Excel wordt de positie van de cel die de focus heeft met spraak ondersteund.
Bij Internet Explorer wordt de tekst uit de frames voorgelezen als het frame wordt aangeklikt. Ook de document voorleesfunktie blijft werken. Dit gaat beter als de toegankelijkheidsopties in de internetopties aangezet worden en als de statusbalk en de koppelingen in de werkbalk uitgezet worden.

3.2. ZoomText Xtra Level 2
Opvallende eigenschappen
-Goede documentlezer, die ook bij Internet explorer werkt
- Gladde-randoptie bij diverse kleuren instelbaar
- Programma loopt soms vast
- Spraakondersteuning bij dialoogvensters
- Geen spraakondersteuning van celpositie in Excel
In ZoomText kan je één stem koppelen aan het lezen van een document en een andere aan het lezen van andere informatie op het scherm. Net zoals Lunar Plus heeft ook ZoomText uitgebreide mogelijkheden voor het instellen van vergrotingsmodus: vergroting over het volledige scherm of op een half scherm en een lens-functie. Het is mogelijk om meerdere vergrotingsvensters op vaste plaatsen op het scherm te zetten voor specifieke functies. De gladde-randoptie is bij zoomText voor meerdere kleuren in te stellen. Ook hier geldt dat geïnverteerde tekst niet afgerond wordt.
Met behulp van de documentlezer kan je tekst laten voorbijrollen, net zoals bij een lichtkrant. Hierbij wordt ook spraakondersteuning geboden. De focus in het vergrotingsvenster loopt niet altijd synchroon, maar volgt de spraak toch redelijk. De documentlezer begint te lezen vanaf de cursor en als het lezen gestopt wordt, staat de cursor bij het laatst gelezen woord.
ZoomText is tijdens het testen wel twee keer vastgelopen.

*Werken onder Windows
Bij werkzaamheden vanaf het Windows bureaublad is ook de spraakondersteuning van ZoomText beperkt. Wel worden teksten of vragen van een dialoogvenster (bijvoorbeeld het venster dat geopend wordt bij het afsluiten van een programma zonder dat het document opgeslagen werd) wel voorgelezen (als de uitgebreidheid van de schermlezer op veel gezet is). Elementen zoals aanduidingen van submenu's en het al dan niet geselecteerd zijn van keuzevakjes worden niet met spraak ondersteund.
ZoomText moet opnieuw opgestart worden na het installeren van een andere resolutie dan 600 x 800 punten. Als je in het configuratiescherm minder kleuren instelt, verdwijnt de gladde-randfunctionaliteit.

*Werken met toepassingsprogramma's
Bij het knippen en plakken ontbreekt de spraakondersteuning en ook het selecteren van tekst wordt niet goed met spraak ondersteund.
Bij Excel is geen spraakondersteuning voor indicatie van de celpositie.
Bij Internet Explorer is de documentlezer bruikbaar om een internetpagina voor te lezen. Al de tekst wordt na elkaar voorgelezen zonder rekening te houden met de structuur. Ook aangeklikte links worden voorgelezen.

Vragen voor een doeltreffende keuze van een VERGROTINGSPROGRAMMA
-Wil ik grote stukken tekst alleen met vergroting lezen of alleen met spraak of wil ik de tekst in vergroting meelezen als die voorgelezen wordt ?
-Welke toepassingsprogramma's gebruik ik en wil ik in de toekomst gaan gebruiken ?
-Wil ik andere kleuren dan zwart-wit voor tekst in het vergrotingsvenster ?

Terug naar de inhoudstafel

Verslag: Ziezo 2000 hulpmiddelenbeurs
Helene van Harten

Van 27 tot 29 januari werden, op de ZieZo beurs in Nieuwegein, heel wat interessante hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden gepresenteerd. Ook verenigingen als de NVBS en FOVIG stelden zich voor. In een aparte zaal werden lezingen gehouden. Buiten was de IT Mobiel van Visio en Theofaan te bezoeken.

Beeldschermloepen
Op het gebied van beeldschermloepen met PC aansluiting was het opvallendste nieuwtje dat er nu meerdere modellen zijn die samenwerken met de meeste beeldschermresoluties en beeldfrequenties van PC's. Bij Tieman is dat de Twinkle Bright, bij LVBC de Idea Data en bij Van Lent Systems de SmartView Xtra. Tieman demonstreerde de nieuwe serie Twinkle beeldschermloepen. Bij Reinecker werd de kleuren MaxLoep compacte beeldvergroter met camera en LCD scherm getoond.

Vergrotingsprogramma's
Wat betreft vergrotingsprogrammatuur stelde Alva het pakket Magic voor. De huidige versie is voor windows NT en heeft nog Engelstalige menu's, maar er wordt gewerkt aan een Nederlandse vertaling. De beeldschermvergroting van Magic kan ingesteld worden tot 20 keer. De afronding vond ik persoonlijk niet zo mooi.

Brailleleesregels
Op het gebied van brailleleesregels presenteerde Alva de Satellite-reeks met de extra knoppen om Windows en de spraak te bedienen. LVBC toonde de Papenmeier Braillex EL leesregels, die opvallen door de in vier richtingen en twee standen beweegbare mulifunctionele duimtoets. Tieman, voor zijn part, ontwikkelt momenteel een nieuwe brailleleesregel die in de loop van dit jaar op de markt gebracht zal worden.

Braillenotitietoestellen
De Stichting Spits toonde de Braille Lite 40 van Blazie Engineering, die zelfstandig kan opereren als braillenotitieblok of bruikbaar is als 40-cellige leesregel (zonder cursor-routing) voor een PC. Hij kan bovendien gebruikt worden als brailletoetsenbord om gegevens in te voeren op een PC. De interne Nederlandstalige spraaksynthesizer is al leverbaar, maar wordt ook nog verder ontwikkeld. In een volgend nummer hopen we uitgebreider op dit toestel in te gaan.

Bladerprogramma's voor internet
De IBM Homepage Reader werd gepresenteerd door Spin Software, in combinatie met de CombiBraille leesregel, omdat dit bladerprogramma nog geen Nederlandse spraak biedt. Ook de Apollo kan als synthesizer gebruikt worden. Voor de toekomst hopen we dat de IBM Homepage Reader zélf de Nederlandse taal gaat ondersteunen. Tieman gebruikt Simply Web als bladerprogramma in combinatie met Supernova.

Digitale lectuur
Bij dezelfde producent waren er ook twee digitale boekspelers te zien die berusten op het Daisy-principe, waarbij gebruik gemaakt kan worden van opgeslagen structuurgegevens. Zo spring je gemakkelijk naar een gewenst hoofdstuk of paragraaf.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: Goci e-flash

Toegankelijkheid
-Adres: http://www.goci.be/flash/tekst/index.htm
-Opmaak: enkel tekst
-Keuze tussen tekst- en grafische versie: ja

Inhoud
e-flash is de nieuwe Internet-versie van de vroegere Goci Flash. Deze publicatie verschijnt 2 maal per jaar en brengt informatie over de activiteiten en evoluties die verband houden met de professionele integratie van personen met een handicap.
We geven de inhoud van jaargang 9, nummer 2 van december 99 :
-In een eerste artikel wordt een overzicht gegeven van het huidige cursistenbestand van het Goci.
-De nieuwslijn-rubriek biedt op geregelde tijdstippen nieuwe informatie per email aan wie zich hiervoor inschrijft.
-Het JobConnected project wordt uitgebreid toegelicht.
-Tot slot wordt de nieuwe "Folder voor werkbegeleiders" voorgesteld.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: HotBraille

Toegankelijkheid
-Adres: http://www.hotbraille.com
-Opmaak: hoofdzakelijk tekst met enkele grafische logo's ("Bobby Approved")
-Keuze tussen tekst- en grafische versie: nee (niet noodzakelijk)
-Invulscherm(en)

Inhoud
HotBraille is de website van enkele Californische braille- en internet- enthousiastelingen. Nadat je je gratis bij deze site geregistreerd hebt, kan je via een invulscherm een brief (van maximaal 4 braillepagina's) met naam en adres van een bestemmeling intypen. HotBraille drukt deze brief dezelfde dag nog af in braille en verzendt hem naar de bestemmeling (waar ook ter wereld). HotBraille kan brieven in 14 verschillende talen (waaronder ook Nederlands en Frans) verwerken en ze afdrukken volgens de lokale braillenormen. Deze dienst is volledig gratis.
Je kan HotBraille ook gebruiken om je eigen nota's (bijvoorbeeld keukenrecepten) in braille te laten afdrukken en te laten toesturen, tenminste als je rekening houdt met de beperking van 4 braillepagina's per verzending.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: Tiresias

Toegankelijkheid
-Adres: http://www.tiresias.org
-Opmaak: veelal tekst
-Keuze tussen tekst- en grafische versie: nee
-Hyperlinks naar andere sites

Inhoud
Tiresias (gebaseerd op de vroegere Tiresias boeken) is een website die een schat aan informatie biedt voor wie geïnteresseerd is in technologie voor visueel gehandicapten. Men vindt er ondermeer :
-Een zeer uitgebreide hulpmiddelendatabank met voor elk toestel een beknopte omschrijving, een prijsopgave en de gegevens van de producent.
-Tabellen met vergelijkende hulpmiddelenoverzichten.
-Een alfabetisch overzicht van technische tijdschriften voor visueel gehandicapten, waarin ook dit blad vermeld staat.
-Een wereldwijd overzicht van de organisaties die zich tot niet- en slechtzienden richten. De lijst bevat diverse Belgische adressen.
-Een wereldwijd overzicht van personen die actief betrokken zijn bij onderzoek naar technologie voor visueel gehandicapten.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: WNI Bulletin

Toegankelijkheid
-Adres: http://www.softcon.com/~wni/index.html
-Opmaak: hoofdzakelijk tekst met enkele grafische logo's
-Keuze tussen tekst- en grafische versie: nee (niet noodzakelijk)
-Hyperlinks naar andere sites
-Ophaalmogelijkheid
-Invulschermen

Inhoud
WNI (Wekelijks Net Informatie) is een Nederlandse vereniging die zich tot doel stelt de toegankelijkheid van het internet voor gehandicapten te stimuleren.
-Via een elektronisch invulformulier kan men zich gratis abonneren op het wekelijkse e-zine "WNI Bulletin", dat rondgestuurd wordt via email.
-Tevens bestaat ook de mogelijkheid om in te schrijven op de rondzendlijst (mailing list) "wni-discussie".
-Een beknopte cursus HTML voor DOS is eveneens beschikbaar via deze website.
-Een archief van alle reeds verschenen WNI-Bulletins en een verzameling handige surftips zijn beschikbaar.

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Brailleleesregels - 544 Satellite
ISO 9999 21.09.12

Basiskenmerken:
Aantal braillecellen: 44
Type braillecellen: achtpunts piëzo
Aansturing: softwarematig
Cursor-routing
GUI-compatibel
Geschikt voor draagbare PC

Aanvullende informatie:
*Als opvolger van de Delphi 440 biedt de 544 Satellite leesregel een nieuw bedieningsconcept dat nog beter op Windows-gebruik is afgestemd.
*Boven de 44-cellige leeslijn zitten twee rijen tiptoetsen: één om de cursor-routingfunctie te activeren en de andere voor het simuleren van linker en rechter muisklikken en voor het opvragen van allerlei gesproken informatie als je een spraaksynthesizer gebruikt.
*Onder de braillelijn zien we aan de linker- en rechterzijde telkens een "satelliet" met zes bedieningstoetsen die een aantal functies bieden die normaal enkel via het PC-toetsenbord bereikbaar zijn. De gebruiker bepaalt welke de Windows-navigatiesatelliet is en welke de spraakbesturingssatelliet.
-Met de Windows-navigatiesatelliet bestuur je de diverse Windows-cursoren.
-De aan de spraakbesturingssatelliet gekoppelde functies verschillen naargelang je OutSpoken of Jaws als GUI-toegangsprogramma gebruikt, maar dienen in beide gevallen voor het bedienen van de spraaksynthesizer.
*Vooraan zien we zes klassieke duimtoetsen: vier voor navigatie van het braillevenster en twee extra functietoetsen. Bij al deze toetsen verschilt de functionaliteit naargelang je Jaws of OutSpoken gebruikt. De hieraan gekoppelde functies kan je als gebruiker wijzigen.
*Je kan kiezen tussen het benutten van 44 leescellen of het gebruiken van drie cellen voor statusinformatie (die je links of rechts van de leeslijn plaatst) en 40 leescellen.
*De leesregel is te combineren met de meeste GUI-toegangsprogramma's en spraaksyntheseproducten (Infovox, Eurovocs Soft,...).
*Aansluitingen: seriële poort, USB-hub met twee vrije USB-aansluitingen.
*Voeding: herlaadbare batterijen (autonomie: ± 15 uur), lichtnet (geïntegreerde voeding).
*Afmetingen: 31 x 29 x 2,4 cm; gewicht: 2,1 kg.

Producent:
ALVA
Leemansweg 51
6827 BX Arnhem
Telefoon: +31 (0)26 38 41 384
Fax: +31 (0)26 38 41 300
Nederland
Email: info@alva-bv.nl
Website: http://www.alva-bv.nl/alvacorp/satellite02.html

Leveranciers en prijzen:
*België: Sensotec: 283.019 BEF / 7.015 euro (januari 2000, incl. BTW)
*Nederland: Alva: 15.500 NLG / 7.034 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Brailleleesregels - 570 Satellite Pro
ISO 9999 21.09.12

Basiskenmerken:
Aantal braillecellen: 70
Type braillecellen: achtpunts piëzo
Aansturing: softwarematig
Cursor-routing
GUI-compatibel

Aanvullende informatie:
*Als opvolger van de Delphi 480 biedt de 570 Satellite Pro leesregel een nieuw bedieningsconcept dat nog beter op Windows-gebruik is afgestemd.
*Boven de 70-cellige leeslijn zitten twee rijen tiptoetsen: één om de cursor-routingfunctie te activeren en de andere voor het simuleren van linker en rechter muisklikken en voor het opvragen van allerlei gesproken informatie als je een spraaksynthesizer gebruikt.
*Onder de braillelijn zien we aan de linker- en rechterzijde telkens een "satelliet" met zes bedieningstoetsen die een aantal functies bieden die normaal enkel via het PC-toetsenbord bereikbaar zijn. De gebruiker bepaalt welke de Windows-navigatiesatelliet is en welke de spraakbesturingssatelliet.
-Met de Windows-navigatiesatelliet bestuur je de diverse Windows-cursoren.
-De aan de spraakbesturingssatelliet gekoppelde functies verschillen naargelang je OutSpoken of Jaws als GUI-toegangsprogramma gebruikt, maar dienen in beide gevallen voor het bedienen van de spraaksynthesizer.
*Vooraan zien we acht klassieke duimtoetsen: zes voor navigatie van het braillevenster en twee extra functietoetsen. Bij al deze toetsen verschilt de functionaliteit naargelang je Jaws of OutSpoken gebruikt. De hieraan gekoppelde functies kan je als gebruiker wijzigen.
*Je kan kiezen tussen het benutten van 70 leescellen of het gebruiken van drie cellen voor statusinformatie (die je links of rechts van de leeslijn plaatst) en 66 leescellen.
*De leesregel is te combineren met de meeste GUI-toegangsprogramma's en spraaksyntheseproducten (Infovox, Eurovocs Soft,...).
*Aansluitingen: seriële poort, USB-hub met twee vrije USB-aansluitingen.
*Voeding: lichtnet (voeding in de leesregel geïntegreerd).
*Afmetingen: 52 x 29 x 2,4 cm; gewicht: 2,6 kg.

Producent:
ALVA
Leemansweg 51
6827 BX Arnhem
Nederland
Telefoon: +31 (0)26 38 41 384
Fax: +31 (0)26 38 41 300
Email: info@alva-bv.nl
Website: http://www.alva-bv.nl/alvacorp/satellite03.html

 Leveranciers en prijzen:
*België: Sensotec: 445.283 BEF / 11.038 euro (januari 2000, incl. BTW)
*Nederland: Alva: 24.300 NLG / 11.026 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Brailleleesregels - Braillex Efficiency Line 2D-80
ISO 9999 21.09.12

Basiskenmerken:
Aantal braillecellen: 80 (+20 verticaal)
Type braillecellen: achtpunts piëzo
Aansturing: softwarematig
Cursor-routing
GUI-compatibel

Aanvullende informatie:
*Dit toestel biedt naast de horizontale 80-cellige leeslijn nog 20 extra verticaal geplaatste braillecellen. Op dit verticaal leesregeltje correspondeert ieder rijtje van vier puntjes met een regel tekst op het scherm. Hoe meer tekst er op deze schermregel voorkomt, hoe meer puntjes er omhoog staan. Door deze voorziening kan je dus een beter inzicht krijgen in de globale structuur van het schermbeeld. Met de regel-routingtoetsjes naast ieder rijtje van vier puntjes kan je de cursor naar de corresponderende tekstlijn sturen.
*Boven elke van de 80 braillecellen bevinden zich twee toetsen: een cursor-routingtoets en een extra functietoets (voor bijvoorbeeld de bediening van een spraaksynthesizer). Links en rechts van de leeslijn zijn er telkens twee extra functietoetsen.
*Ter vervanging van de klassieke duimtoetsen introduceert de Braillex Efficiency Line de "Easy Access Bar". Dit is één lange toets die zich over de gehele breedte van het toestel uitspreidt. Op deze toets zitten een aantal rubberen noppen die ervoor zorgen dat je hem met de duim naar links, rechts, boven of onder kan bewegen. In elke van deze richtingen kan je bewegen tot je één of twee klikjes voelt. Onafhankelijk van waar je handen zich op de leeslijn bevinden, kan je op die manier met die ene toets acht navigatiefuncties (die vroeger via de klassieke duimtoetsen beschikbaar waren) uitvoeren. In combinatie met de functietoetsen worden er nog meer functies beschikbaar.
*Standaard meegeleverd: DOSdots schermuitleesprogramma voor DOS, transportkoffer.
*Opties: Jaws GUI-toegangsprogramma, diverse andere GUI-toegangsprogramma's voor Windows 95/98, Windows NT, Linux en OS/2.
*Aansluiting: seriële poort (een USB-poort is optioneel verkrijgbaar).
*Voeding: lichtnet.
*Afmetingen: 73,8 x 27,9 x 3,3 cm; gewicht: 4,8 kg.

Producent:
F.H. PAPENMEIER
Postfach 1620
58211 Schwerte
Duitsland
Telefoon: +49 2304 946 0
Fax: +49 2304 946 246
Email: info@papenmeier.de
Website: http://www.papenmeier.de/reha/products/EL2D.htm

Leveranciers en prijzen:
*België: Data Braille Service, Sensotec: prijs op aanvraag
*Nederland: LVBC: 31.995 NLG / 14.519 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Brailleleesregels - CyberBraille 80
ISO 9999 21.09.12

Basiskenmerken:
Aantal braillecellen: 80 + 4
Type braillecellen: achtpunts piëzo
Aansturing: softwarematig
Cursor-routing
GUI-compatibel

Aanvullende informatie:
*De CyberBraille 80 is een zeer compacte 80-cellige brailleleesregel die voor of achter het toetsenbord van een bureaucomputer geplaatst wordt. Door gebruik te maken van de meegeleverde uitbreidingsbox (die tevens als opbergruimte voor CD's of diskettes kan dienen) kan de leesregel ook onder het toetsenbord geplaatst worden.
*Boven de braillelijn zit een brailletoetsenbord (met 6 brailletoetsen en een spatiebalk) dat je in plaats van het gewone PC-toetsenbord kan gebruiken om tekst in te typen.
*Naast de 80 braillecellen voor het lezen van tekst biedt deze CyberBraille vier extra cellen die statusinformatie (zoals de tekstattributen,...) weergeven. Boven iedere cel zit een cursor-routingtoets, waarrmee de cursor direct naar de overeenstemmende braillecel gebracht wordt.
*Links en rechts van de leeslijn bevinden zich telkens drie functietoetsen. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het toestel vinden we zes duimtoetsen. Deze dubbele uitvoering van de duimtoetsen biedt de gebruiker de mogelijkheid om te kiezen hoe hij zijn toestel positioneert: met de cursor-routingtoetsen en het brailletoetsenbord boven of onder de leesijn. Uiteraard passen de weergave op de leeslijn en de oriëntatie van de brailletoetsen zich aan.
*Dankzij het optioneel verkrijgbare GUI-toegangsprogramma Virgo kan dit toestel onder Windows 95/98 of Windows NT gebruikt worden. Diverse andere GUI-toegangsprogramma's worden eveneens ondersteund.
*Standaard: schermuitleesprogramma voor DOS, seriële kabel, uitbreidingsbox, Nederlandstalige handleiding op diskette.
*Optie: Virgo GUI-toegangsprogramma.
*Aansluitingen: seriële poort, USB-poort.
*Voeding: via de PC (geen netadapter nodig).
*Afmetingen: 58 x 11 x 2,5 cm; gewicht: 1,6 kg.

Producent:
BAUM ELEKTRONIK
Schloß Langenzell
69257 Wiesenbach
Duitsland
Telefoon: +49 6223 4909 0
Fax: +49 6223 4909 99
Email: info@baum.de
Website: http://www.baum.de/English/engvario80.htm

Leverancier en prijs:
*België: Erocos: 390.000 BEF / 9.668 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Brailleleesregels - Pegasus 20 CR
ISO 9999 21.09.12

Basiskenmerken:
Aantal braillecellen: 20 + 2
Type braillecellen: achtpunts piëzo
Aansturing: softwarematig
Cursor-routing
GUI-compatibel
Geschikt voor draagbare PC

Aanvullende informatie:
*De Pegasus 20 CR is een compacte brailleleesregel die geschikt is om te gebruiken in combinatie met een draagbare PC.
*Het apparaat wordt automatisch ingeschakeld zodra de PC aangezet wordt.
*Boven iedere braillecel is er een tiptoets om de cursor-routingfunctie te activeren. Hiermee wordt de cursor direct naar de overeenstemmende braillecel gebracht.
*Acht identieke multifunctionele toetsen staan in voor de bediening van de leesregel. Elke toets heeft zes identieke drukknopjes. Door één van deze drukknopjes (of een combinatie ervan) in te drukken, wordt één van de negen beschikbare besturingsfuncties geactiveerd. Met deze toetsen kan je ook de semi-cursor-routingfunctie (een minder nauwkeurige cursor-routingvariant) activeren.
*Standaard wordt een DOS-schermuitleesprogramma meegeleverd, dat tevens een module biedt om een zespunts brailletoetsenbord te simuleren op het PC-klavier. In combinatie met de optionele wiskundemodule, kan je dan met wiskundenotaties werken.
*De optioneel verkrijgbare Supernova en ProTalk 32 GUI-toegangsprogramma's maken het toestel bruikbaar onder respectievelijk Windows 95/98 en Windows NT/2000. Diverse andere GUI-toegangsprogramma's worden eveneens ondersteund.
*Standaard meegeleverd: Nederlandse handleiding en aanstuurprogramma voor DOS.
*Opties: wiskundemodule, brailletoetsenbord, interne spraaksynthesizer, Orpheus spraaksyntheseprogramma, Supernova, ProTalk 32.
*Aansluitingen: seriële poort (doorgelust), connector voor brailletoetsenbord.
*Voeding: via de PC (geen netadapter nodig).
*Afmetingen: 33,5 x 24 x 3,5 cm; gewicht: 1,27 kg.

Producent:
JZ AUTOMATISERING
De Panneboeter 31
3343 PG H.I. Ambacht
Nederland
Telefoon: +31 (0)78 68 14 804
Fax: +31 (0)78 68 14 804

Leverancier en prijzen:
*België en Nederland :Integra: prijzen op aanvraag.

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Brailleleesregels - Pegasus 40 CR
ISO 9999 21.09.12

Basiskenmerken:
Aantal braillecellen: 40 + 2
Type braillecellen: achtpunts piëzo
Aansturing: softwarematig
Cursor-routing
GUI-compatibel
Geschikt voor draagbare PC

Aanvullende informatie:
*De Pegasus 40 CR is een compacte brailleleesregel die geschikt is om te gebruiken in combinatie met een draagbare PC.
*Het apparaat wordt automatisch ingeschakeld zodra de PC aangezet wordt.
*Boven iedere braillecel is er een tiptoets om de cursor-routingfunctie te activeren. Hiermee wordt de cursor direct naar de overeenstemmende braillecel gebracht.
*Acht identieke multifunctionele toetsen staan in voor de bediening van de leesregel. Elke toets heeft zes identieke drukknopjes. Door één van deze drukknopjes (of een combinatie ervan) in te drukken, wordt één van de negen beschikbare besturingsfuncties geactiveerd. Met deze toetsen kan je ook de semi-cursor-routingfunctie (een minder nauwkeurige cursor-routingvariant) activeren.
*Standaard wordt een DOS-schermuitleesprogramma meegeleverd, dat tevens een module biedt om een zespunts brailletoetsenbord te simuleren op het PC-klavier. In combinatie met de optionele wiskundemodule, kan je dan met wiskundenotaties werken.
*De optioneel verkrijgbare Supernova en ProTalk 32 GUI-toegangsprogramma's maken het toestel bruikbaar onder respectievelijk Windows 95/98 en Windows NT/2000. Diverse andere GUI-toegangsprogramma's worden eveneens ondersteund.
*Standaard meegeleverd: Nederlandse handleiding en aanstuurprogramma voor DOS.
*Opties: wiskundemodule, brailletoetsenbord, interne spraaksynthesizer, Orpheus spraaksyntheseprogramma, Supernova, ProTalk 32.
*Aansluitingen: seriële poort (doorgelust), connector voor brailletoetsenbord.
*Voeding: via de PC (geen netadapter nodig).
*Afmetingen: 33,5 x 24 x 3,5 cm; gewicht: 1,5 kg.

Producent:
JZ AUTOMATISERING
De Panneboeter 31
3343 PG H.I. Ambacht
Nederland
Telefoon: +31 (0)78 68 14 804
Fax: +31 (0)78 68 14 804

Leverancier en prijzen:
*België en Nederland: Integra: met interne spraaksynthesizer: 341.500 BEF / 8.465 euro
zonder spraaksynthese: 312.000 BEF / 7.734 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Brailleleesregels - Pegasus 80 CR
ISO 9999 21.09.12

Basiskenmerken:
Aantal braillecellen: 80 + 2
Type braillecellen: achtpunts piëzo
Aansturing: softwarematig
Cursor-routing
GUI-compatibel

Aanvullende informatie:
*De Pegasus 80 CR is een compacte brailleleesregel die voornamelijk bedoeld is om te gebruiken in combinatie met een bureaucomputer.
*Het apparaat wordt automatisch ingeschakeld zodra de PC aangezet wordt.
*Boven iedere braillecel is er een tiptoets om de cursor-routingfunctie te activeren. Hiermee wordt de cursor direct naar de overeenstemmende braillecel gebracht.
*Acht identieke multifunctionele toetsen staan in voor de bediening van de leesregel. Elke toets heeft zes identieke drukknopjes. Door één van deze drukknopjes (of een combinatie ervan) in te drukken, wordt één van de negen beschikbare besturingsfuncties geactiveerd. Met deze toetsen kan je ook de semi-cursor-routingfunctie (een minder nauwkeurige cursor-routingvariant) activeren.
*Standaard wordt een DOS-schermuitleesprogramma meegeleverd, dat tevens een module biedt om een zespunts brailletoetsenbord te simuleren op het PC-klavier. In combinatie met de optionele wiskundemodule, kan je dan met wiskundenotaties werken.
*De optioneel verkrijgbare Supernova en ProTalk 32 GUI-toegangsprogramma's maken het toestel bruikbaar onder respectievelijk Windows 95/98 en Windows NT/2000. Diverse andere GUI-toegangsprogramma's worden eveneens ondersteund.
*Standaard meegeleverd: Nederlandse handleiding en aanstuurprogramma voor DOS.
*Opties: wiskundemodule, brailletoetsenbord, interne spraaksynthesizer, Orpheus spraaksyntheseprogramma, Supernova, ProTalk 32.
*Aansluitingen: seriële poort (doorgelust), connector voor brailletoetsenbord.
*Voeding: via de PC (geen netadapter nodig).
*Afmetingen: 57,5 x 24 x 3,5 cm; gewicht: 2,8 kg.

Producent:
JZ AUTOMATISERING
De Panneboeter 31
3343 PG H.I. Ambacht
Nederland
Telefoon: +31 (0)78 68 14 804
Fax: +31 (0)78 68 14 804

Leverancier en prijzen:
*België en Nederland: Integra: met interne spraaksynthesizer: 461.500 BEF / 11.440 euro
zonder spraaksynthese: 432.000 BEF / 10.709 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Diverse programma's - OBR
ISO 9999 21.21.XX

Productinformatie:
*OBR staat voor Optical Braille Recognition en is een Windows-programma dat papieren brailledocumenten converteert naar een elektronische versie in de vorm van een computerbestand.
*Nadat er een braillepagina op de scanner werd gelegd, geeft OBR de scanner de opdracht te scannen, waarna het programma het puntjespatroon van het gescande beeld analyseert en het vertaalt naar gewone tekst die op het scherm getoond wordt.
*De herkende brailletekst wordt weggeschreven in een tekstbestand, dat door zowat iedere courante toepassing (Word, diverse braille-editors,...) verder bewerkbaar is.
*De herkende brailletekst kan ook direct naar een Index brailledrukker doorgestuurd worden, waardoor er een copie van het originele brailledocument kan gemaakt worden.
*OBR kan zowel enkelzijdig als dubbelzijdig gedrukte brailledocumenten herkennen. Om de tekst van de beide zijden van een dubbelzijdig document te herkennen heeft het programma slechts één aftasting nodig. OBR herkent namelijk zowel de putjes als de bolletjes. Bovendien kan dit programma overweg met zowel zes- als achtpunts braille en herkent ook diverse brailletekengroottes.
*De herkenningssnelheid bedraagt zo'n 60 pagina's per uur.
*Dit product richt zich tot diverse doelgroepen, zoals :
*Zienden die frequent met braillegebruikers moeten communiceren maar zelf geen brailleschrift kennen, kunnen OBR gebruiken om brailledocumenten om te zetten naar zwartschrift.
*Bibliotheken die oude brailleboeken (waarvan geen elektronische versies bestaan) willen reproduceren, kunnen OBR gebruiken om deze oude boeken om te zetten naar computerbestanden.
*Blinden die een tekst op een brailleschrijfmachine aanmaken en deze tekst nadien ook verder willen bewerken op hun computer.
*Iedereen die regegeld brailledocumenten moet copiëren.
*OBR ondersteunt alle scanners van Hewlett-Packard en draait op elke Windows 95/98 PC met een Pentium van 160 MHz of sneller en minimaal 16 Mb werkgeheugen.

Producent:
INDEX BRAILLE PRINTER COMPANY
Box 155
954 23 Gammelstad
Zweden
Telefoon: +46 920 25 135
Fax: +46 920 257 249
Email: info.brl@braille.se
Website: http://www.braille.se/obr.htm

Leveranciers en prijzen:
*België: Sensotec, Access Systems International, Data Braille Service, Erocos, Integra: prijs op aanvraag

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - GUI-toegangsprogramma's - Outspoken Ensemble
ISO 9999 21.09.27

Basiskenmerken:
Versie: 3.0
Ontworpen voor: Windows 95, 98
Spraakondersteuning
Braille-ondersteuning

Aanvullende informatie:
*Outspoken Ensemble beschikt over geïntegreerde spraak- en brailleweergave en bevat alle spraakmogelijkheden van Outspoken Solo.
*De gebruikersinterface is bestaat in 12 talen waaronder Nederlands, Frans en Engels.
*Een meertalig spraaksyntheseprogramma wordt meegeleverd. Er is keuze uit 7 talen waaronder Nederlands, Frans en Engels. De spraak kan onderdrukt worden en is daardoor beschikbaar voor andere toepassingsprogramma's.
*Heel wat informatie zoals het openen van een dialoog-, boodschappen- of waarschuwingsvenster wordt automatisch uitgesproken.
*De gebruiker kan de plaats en de grootte van zogenaamde "actieve gebieden" instellen. Een "actief gebied" is een zone op het scherm waarvan de gebruiker kan bepalen wanneer en hoe Outspoken dient te reageren. Zo kan bijvoorbeeld automatisch gemeld worden wanneer het lettertype in een document verandert.
*De informatie die men wenst ter beschikking te hebben in de statuscellen van de brailleleesregel kan bepaald worden in het voorkeurenmenu. De spraakweergave kan gekoppeld worden aan de brailleleesregel of aan de invoercursor.
*Outspoken wordt bestuurd via het numerieke toetsenblok op het PC-toetsenbord. De sneltoetsen van Windows kunnen gewoon gebruikt worden.
*De besturing van Outspoken kan ook via de toetsen van de brailleleesregel gebeuren.
*Outspoken kan uitgeschakeld worden om onder DOS met een DOS-schermuitleesprogramma te kunnen werken.
*Outspoken ondersteunt SSIL- en SAPI-compatibele spraaksynthesizers en de brailleleesregels van Alva, Blazie Engineering en TeleSensory.
*Ondersteuning voor Office 97 en 2000, Internet Explorer 4.01 en 5.0, Eudora Lite en Pro, Netscape Communicator 4.5 en Outlook 98 is ingebouwd.

Producent:
ALVA
Postbus 7014
6801 HA Arnhem
Nederland
Telefoon: +31 (0)26 384 13 84
Fax: +31 (0)26 384 13 00
Email: info@alva-bv.nl
Website: http://www.alva-bv.nl/alvanl/osw02.html

Leveranciers en prijzen:
*België: Sensotec: 52.000 BEF / 1.289 euro,
studentenprijs: 26.000 BEF / 645 euro (januari 2000, incl. BTW)
*Nederland: Alva: 2.500 NLG / 1.134 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - GUI-toegangsprogramma's - Outspoken Solo
ISO 9999 21.09.27

Basiskenmerken:
Versie: 3.0
Ontworpen voor: Windows 95, 98
Spraakondersteuning

Aanvullende informatie:
*Outspoken Solo beschikt enkel over spraakweergave. De gebruikersinterface is beschikbaar in 12 talen waaronder Nederlands, Frans en Engels.
*Een meertalig spraaksyntheseprogramma wordt meegeleverd. Er is keuze uit 7 talen waaronder Nederlands, Frans en Engels. De spraak kan onderdrukt worden en komt daardoor beschikbaar voor andere toepassingsprogramma's.
*Heel wat informatie zoals het openen van een dialoog-, boodschappen- of waarschuwingsvenster wordt automatisch uitgesproken.
*De gebruiker kan de plaats en de grootte van zogenaamde "actieve gebieden" instellen. Een "actief gebied" is een zone op het scherm waarvan de gebruiker kan bepalen wanneer en hoe Outspoken dient te reageren. Zo kan bijvoorbeeld automatisch gemeld worden wanneer het lettertype in een document verandert.
*Outspoken wordt bestuurd via het numerieke toetsenblok op het PC-toetsenbord. De sneltoetsen van Windows kunnen gewoon gebruikt worden.
*Bij de spraakweergave kan men vier verschillende stemmen instellen om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld tekst en pictogrammen.
*Outspoken kan uitgeschakeld worden om onder DOS met een DOS-schermuitleesprogramma te kunnen werken.
*Outspoken ondersteunt SSIL- en SAPI-compatibele spraaksynthesizers.
*Ondersteuning voor Office 97 en 2000, Internet Explorer 4.01 en 5.0, Eudora Lite en Pro, Netscape Communicator 4.5 en Outlook 98 is ingebouwd.
*Het installatieprogramma heeft Engelse spraakweergave en de handleiding wordt op een gewone audio-CD in het Engels meegeleverd.

Producent:
ALVA
Postbus 7014
6801 HA Arnhem
Nederland
Telefoon: +31 (0)26 384 13 84
Fax: +31 (0)26 384 13 00
Email: info@alva-bv.nl
Website: http://www.alva-bv.nl/alvanl/osw04.html

Leveranciers en prijzen:
*België: Sensotec: 32.000 BEF / 793 euro,
studentenprijs: 16.000 BEF / 397 euro (januari 2000, incl. BTW)
*Nederland: Alva: 1.500 NLG / 681 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - GUI-toegangsprogramma's - Virgo
ISO 9999 21.09.27

Basiskenmerken:
Versie: 1.3
Ontworpen voor: Windows NT
Spraakondersteuning
Braille-ondersteuning

Aanvullende informatie
*Virgo NT is gebaseerd op Virgo voor Windows 95/98. Het wordt voornamelijk bediend via het numerieke toetsenblok.
*Het programma biedt keuze tussen twee werkmodes :
-In de focus-mode volgt Virgo NT de focus en geeft alle belangrijke informatie weer via braille en spraak. Overlappende schermelementen worden op de brailleleesregel naast elkaar getoond met een aanwijzing over het soort element zodat de gebruiker kan kiezen wat voor hem belangrijk is.
-In de explore-mode kan de gebruiker met braille of spraak, los van de focus, vrij navigeren binnen het actieve venster.
*Menu's en dialoogvensters worden automatisch uitgesproken.
*Virgo NT wordt geleverd met het meertalige (Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans) spraaksyntheseprogramma IBM ViaVoice Outloud. Het is mogelijk om bijvoorbeeld menu's in het Engels te laten uitspreken en de tekst in het Duits.
*De gebruiker kan kiezen wat getoond wordt in braille en welke informatie uitgesproken wordt. Het is echter mogelijk om enkel de spraak- of de brailleweergave te activeren
*Instellingen kunnen, per toepassingsprogramma, in een profiel opgeslagen worden.
*Grafische informatie wordt op de leesregel voorgesteld door afkortingen die de gebruiker best uit het hoofd leert.
*De gebruikersinterface en de bijhorende permanente hulpfunctie is beschikbaar in één van de volgende talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans en Zweeds.
*Virgo NT ondersteunt brailleleesregels van Baum, Telesensory, HandyTech en KTS. Ondersteuning voor andere merken is op aanvraag leverbaar.
*Virgo NT ondersteunt alle SAPI-compatibele spraaksystemen.
*Standaard meegeleverd: handleiding in zwartdruk en elektronische vorm in alle talen van de gebruikersinterface.

Producent:
BAUM ELEKTRONIK
Schloss Langenzell
69257 Wiesenbach
Duitsland
Telefoon: +49 6223 4909 0
Fax: +49 6223 4909 99
Email: info@baum.de
Website: http://www.baum.de/English/engVirgont.htm

Leverancier en prijs:
*België: Erocos: 62.434 BEF / 1.548 euro (januari 2000, incl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Memorecorders - Voice Mate
ISO 9999 21.30.09

 Basiskenmerken:
Gegevensdrager: niet-vluchtig RAM-geheugen
Opnamecapaciteit: 40 minuten
Speciale kenmerken: spraakherkenning, kiesfunctie (dial), LCD-scherm, PC-aansluiting
Memoblokje
Uurwerk
Telefoonboekje
Agenda
Rekenmachine

Aanvullende informatie:
*Als opvolger van de Parrot Plus is de Voice Mate een voor niet- en slechtzienden ontwikkelde memorecorder, die via een geïntegreerde microfoon gesproken boodschappen registreert en bewaart in een elektronisch geheugen, om ze nadien weer te geven via de ingebouwde luidspreker.
*Naast de Nederlandse versie is het toestel nog in 9 andere talen verkrijgbaar.
*In het telefoonboekje kan je de naam en het adres van een persoon inspreken en daarbij maximaal 6 telefoonnummers intypen. Dankzij de spraakherkenning kan je een telefoonnummer opzoeken door de naam van de betrokken persoon in te spreken, waarna dit nummer kan uitgesproken worden of automatisch gevormd door de geproduceerde geluidstonen bij de telefoonhoorn te houden. Er is een functie voorzien waarmee de telefoonnummers in binnen- en buitenland automatisch van het juiste voorvoegsel voorzien worden. Er wordt plaats geboden voor 650 namen van personen.
*In de agenda kan je tot 999 afspraken bewaren en er alarmsignalen aan koppelen.
*De sprekende rekenmachine biedt de vier basisbewerkingen, een geheugen, een omrekeningsfunctie tussen munteenheden en procentberekening.
*Het ingebouwde sprekende uurwerk is voorzien van een muzikale wekfunctie.
*Iedere toetsaanslag is hoorbaar en de functies worden uitgesproken.
*De geheugeninhoud blijft bewaard bij het vervangen van de batterijtjes.
*Standaard meegeleverd: hoofdtelefoon, batterijtjes.
*Opties: lederen etui, PC Link-pakket voor aansluiting op een PC of tweede Voice Mate.
*Aansluitingen: oortelefoonaansluiting, PC-interface.
*Voeding: batterijen (autonomie: ± 3 maanden).
*Afmetingen: 136 x 68 x 16 mm; gewicht: 150 gr.

Producent:
PARROT
28, rue Meslay
75003 Paris
Frankrijk
Telefoon: +33 1 44 78 81 10
Fax: +33 1 48 87 87 34
Email: info@say-parrot.com
Website: http://www.voice-assistant.com

Leveranciers en prijzen:
*België: Erocos: 9.500 BEF / 235 euro (januari 2000, incl. BTW)
*Nederland: N. Jonker, Alva: ±550 NLG / 250 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Tekstherkenningssystemen - LeseFix 2000
ISO 9999 21.06.06

Basiskenmerken:
Versie: Niet van toepassing
Uitvoering: Autonoom systeem
OCR-module: Arkenstone Open Book
Herkenbare tekengrootte: 2 tot 10 mm
Detectie van kolommen
Detectie van tekstoriëntatie
Automatische contrastregeling
Herkenning van matrixdruk
Herkenning van faxdocument

Aanvullende informatie:
*De LeseFix 2000 leesmachine bestaat uit een compacte glasplaatscanner (die ook in de reguliere computerhandel te vinden is), een centrale besturingseenheid, een paar luidsprekers en een toetsenbord. De centrale besturingseenheid bevat een Windows 95 PC met een harde schijf en een diskette-eenheid, een Nederlandssprekende spraaksynthesizer en een tekstherkenningsprogramma.
*Het compacte toetsenbord houdt de bediening eenvoudig. De zeven basistoetsen hebben een specifieke vorm waaraan je de functie (scannen, voorlezen, vorig woord of vorige tekstregel herhalen, naar volgend woord of volgende tekstregel springen,...) herkent. Vijf extra functietoetsen hebben dezelfde vorm maar zijn te onderscheiden dankzij tactiele punten. Deze toetsen geven toegang tot extra functies zoals instellen van de voorleessnelheid en de toonhoogte of wijzigen van de taal en de stem.
*De tekst mag in om het even welke richting op de scanner gelegd worden. Bovendien worden ook kolommen en tabellen herkend en correct weergegeven.
*De ingebouwde hulpfunctie kan de functies van iedere toets uitspreken.
*De herkende bladzijden kunnen voor later gebruik bewaard worden in mappen op de harde schijf. Voor iedere map kan je een naam inspreken die eveneens bewaard wordt en waarop nadien gezocht kan worden. De harde schijf biedt een capaciteit van ongeveer duizend A4 tekstpagina's.
*De ingebouwde diskette-eenheid biedt de mogelijkheid om documenten op diskette te zetten of om nieuwe versies van de OCR- en spraakprogramma's te installeren.
*Standaard meegeleverd: 25 talen voor herkenning en weergave.
*Aansluitingen: hoofdtelefoonaansluiting, alle gangbare PC-aansluitingen.
*Voeding: lichtnet.

Producent:
FRANK AUDIODATA
Kriegstraße 13 - 15
68794 Oberhausen - Rheinhausen
Duitsland
Telefoon: +49 7254 50 50
Fax: +49 7254 55 79

Leverancier en prijs:
*België: Ergra Engelen: 151.200 BEF / 3.748 euro (januari 2000, incl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Tekstherkenningssystemen - Open Book Ruby Edition
ISO 9999 21.06.06

Basiskenmerken:
Versie: 4.01
Uitvoering: Windows programma
OCR-module: Caere
Detectie van kolommen
Detectie van tekstoriëntatie
Automatische contrastregeling
Herkenning van matrixdruk
Herkenning van faxdocument

Aanvullende informatie:
*Open Book Ruby Edition is de eerste volledig herschreven versie sinds het ontstaan van Open Book. Het bevat een totaal nieuwe tekstherkenningsmodule: WordScan werd vervangen door de OCR van Caere (producent van OmniPage). Dit tekstherkenningsprogramma werd speciaal voor blinden en slechtzienden ontwikkeld.
*Qua gebruikersinterface heeft dit programma twee gezichten. Als gebruiker kan je kiezen tussen het OpenBook-menu zoals we dat uit de vorige versie kennen of de standaard Windows interface met een menubalk en dialoogvensters.
*Open Book Ruby Edition biedt veel nieuwe voorzieningen voor slechtzienden. Zo kan het gescande beeld (inclusief afbeeldingen) uitvergroot worden en beschik je over heel wat instelmogelijkheden (kleuren, lettertype en -formaat, spraakondersteuning...) om de leesbaarheid van dit beeld af te stemmen op je eigen vereisten.
*De herkende tekst kan in meer dan honderd bestandsformaten weggeschreven worden, waaronder Word, WordPerfect en HTML.
*Voor de tekstherkenning is er keuze uit 12 talen, waaronder het Nederlands. Het meegeleverde ViaVoice spraaksyntheseprogramma van IBM spreekt geen Nederlands, maar een vertaling is door de fabrikant gepland.
*De installatieprocedure kan door een niet-of slechtziende uitgevoerd worden.
*Open Book is compatibel met Jaws en dus ook met alle brailleleesregels en spraaksynthesizers die Jaws ondersteunt.
*Het programma eist een Pentium PC met Windows 95/98 of NT 4.0, 32 Mb werkgeheugen, 100 Mb harde schijfruimte, een CD-ROM-speler en een compatibele scanner.

Producent:
ARKENSTONE
NASA Ames Moffett Complex
Building 23, P.O. Box 215
Moffett Field, CA 94035-0215
Verenigde Staten
Telefoon: +1 650 603 8880
Fax: +1 650 603 8887
Email: info@arkenstone.org
Website: http://www.arkenstone.org/rubybasic.htm

Leveranciers en prijzen:
*België: Erocos, Access Systems International, Integra: prijzen op aanvraag.

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Vergrotingsprogramma's - Lunar Plus
ISO 9999 21.09.27

Basiskenmerken:
Versie: 4.01
Ontworpen voor: Windows 95, 98, 2000, NT
Vergroting Windows: 2 tot 32 maal
Gladde randen (smooth fonts)
Kleuren instelbaar
Beeld inverteerbaar
Hogere resoluties ondersteund

Aanvullende informatie:
*Dit vergrotingsprogramma beschikt over een meertalig spraaksyntheseprogramma (Orpheus) dat onder andere Nederlands, Frans, Engels en Duits kan spreken.
*LunarPlus beschikt over zes verschillende vergrotingsmethodes :
-Volledig scherm: de vergroting gebeurt over het hele schermoppervlak.
-Opgesplitst scherm: het schermoppervlak wordt vertikaal of horizontaal opgesplitst in twee delen, waarbij één schermdeel vergroot beeld toont, terwijl op het andere een deel van het onvergrote beeld zichtbaar blijft.
-Venster: de gebruiker kan een venster definiëren waarin het vergrote beeld getoond wordt. de rest van het scherm toont onvergroot beeld.
-Lens: een beweegbaar venster waarbinnen een vergroting plaatsvindt kan over het hele beeldoppervlak bewogen worden. Het resultaat is te vergelijken met een vergrootglas waarmee men het scherm afleest.
-Automatische lens: een lens die de focus volgt en daarbij ook zijn formaat aanpast.
-Lichtkrant: de tekst wordt automatisch voorbijgeschoven.
*Lunar beschikt over zeer uitgebreide mogelijkheden om kleuren in te stellen en werkt met alle schermresoluties en kleurenpaletten van de videokaart van de PC.
*De aanbevolen systeemvereisten zijn: 32 Mbyte werkgeheugen bij Windows 95 en 98 en 64 Mbyte bij Windows 2000 en NT, 9 Mbyte harde schijfruimte, Pentium II processor en een videokaart uit de Microsoft Hardware Compatibiliteitslijst.

Producent:
DOLPHIN COMPUTER ACCESS
PO Box 83
Worcester, WR3 8TU
Groot-Brittannië
Telefoon: +44 1905 75 45 77
Fax: +44 1905 75 45 59
Email: sales@dolphin.co.uk
Website: http://www.dolphinuk.co.uk/products/ps-lunarplus4.htm

Leveranciers en prijzen:
*België: Data Braille Service, Erocos, Integra en Tieman België :
Windows 95, 98-versie: ±21.000 BEF / 521 euro,
Windows 2000, NT-versie: ±35.000 BEF / 868 euro (jan. 2000, incl. BTW)
*Nederland: Alva, Kompagne, LVBC, Tieman:
Windows 95, 98-versie: ±1.000 NLG / 454 euro
Windows 2000, NT-versie: ±1.700 NLG / 771 euro (jan. 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Vergrotingsprogramma's - ZoomText Xtra Level 1
ISO 9999 21.09.27

Basiskenmerken:
Versie: 7.03
Ontworpen voor: Windows 95, 98, NT, 2000
Vergroting: 1 tot 16 maal
Gladde randen (smooth fonts)
Kleuren instelbaar
Beeld inverteerbaar
Hogere resoluties ondersteund

Aanvullende informatie:
*ZoomText Xtra Level 1 beschikt over zeer uitgebreide vergrotingsmogelijkheden. Tot het functionele aanbod behoren diverse deelvergrotingen (volledig scherm, opgesplitst scherm, venster en loepje), de mogelijkheid om doelen (targets) te definiëren, uitgebreide kleurinstellingen en de mogelijkheid om de kleur en de vorm van de muisaanwijzer te wijzigen.
*Het installatieprogramma beschikt over Engelse spraakweergave.
*ZoomText Xtra wordt bediend vanuit een dialoogvenster. De basisfuncties worden bediend door middel van grote knoppen met duidelijke iconen. De geavanceerde functies zijn via uitrolmenu's te bereiken. De meeste functies zijn ook via sneltoetsen instelbaar.
*De documentlezer "Document Reader" is een apart programmaatje dat vanuit ZoomText Xtra opgestart kan worden en het mogelijk maakt om de tekst van een document automatisch tegen de gewenste leessnelheid te laten voorbijlopen.
*ZoomText Xtra Level 1 biedt uitgebreide mogelijkheden om diverse cursors (muisaanwijzer, tekstcursor, focus, geselecteerde menu-optie,...) in de gaten te houden.
*Alle schermmodes en resoluties, ook True Color Modes, worden ondersteund.
*MSAA wordt ondersteund.
*Bij sommige leveranciers is een Nederlandse versie verkrijgbaar.
*Er is ook een ZoomText Xtra Level 1 Plus verkrijgbaar die aan de bovenstaande mogelijkheden nog een vergrotingsmodule voor DOS toevoegt (±8.000 BEF / 450 NLG / 200 euro meerprijs).

Producent:
AI SQUARED
PO Box 669
Manchester Center, VT 05255
Verenigde Staten
Telefoon: +1 802 362 3612
Fax: +1 802 362 1670
Email: zoomtext@aisquared.com
Website: http://www.aisquared.com/products/zx.htm

Leveranciers en prijzen:
*België: Access Systems International, Advanced Technics, Erocos, Integra, LVI Belgium, Sensotec, Tagarno :
±17.000 BEF / 421 euro (januari 2000, incl. BTW)
*Nederland: Alva, Kompagne, LVBC, Tieman: 1.125 NLG / 510 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Vergrotingsprogramma's - ZoomText Xtra Level 2
ISO 9999 21.09.27

Basiskenmerken:
Versie: 7.03
Ontworpen voor: Windows 95, 98, NT, 2000
Vergroting: 1 tot 16 maal
Gladde randen (smooth fonts)
Kleuren instelbaar
Beeld inverteerbaar
Hogere resoluties ondersteund

Aanvullende informatie:
*ZoomText Xtra Level 2 biedt identiek dezelfde vergrotingsmogelijkheden en wijze van bediening als de Level 1-versie, aangevuld met spraakondersteuning.
*Het programma spreekt alle essentiële Windows-componenten (venstertitels, de tekst van de focus, menutitels en -opties, systeemboodschappen,...) uit. Bovendien wordt ook de tekst waar je met de tekstcursor doorheen beweegt, uitgesproken. Dankzij de toetsenbordecho-functie kan iedere toetsaanslag uitgesproken worden.
*De documentlezer "Document Reader" is een apart programmaatje dat vanuit ZoomText Xtra opgestart kan worden en het mogelijk maakt om de tekst van een document automatisch tegen de gewenste leessnelheid te laten voorbijlopen.
*De spreeksnelheid, toonhoogte en geluidsvolume kunnen door de gebruiker ingesteld worden en er wordt keuze geboden uit verschillende stemmen.
*Het bijgeleverde TrueVoice spraaksyntheseprogramma genereert ondermeer Engelse spraak via een standaard geluidskaart. Voor Nederlandse spraak kan ZoomText Xtra elke SSIL-compatibele spraaksynthesizer of spraaksyntheseprogramma aansturen.
*Bij sommige leveranciers is een Nederlandse versie verkrijgbaar.
*Er is ook een ZoomText Xtra Level 2 Plus verkrijgbaar die aan de bovenstaande mogelijkheden nog een vergrotingsmodule voor DOS toevoegt (±8.000 BEF / 450 NLG / 200 euro meerprijs).
*Standaard meegeleverd: grootdrukhandleiding in het Nederlands, Frans of Engels.

Producent:
AI SQUARED
PO Box 669
Manchester Center, VT 05255
Verenigde Staten
Telefoon: +1 802 362 3612
Fax: +1 802 362 1670
Email: zoomtext@aisquared.com
Website: http://www.aisquared.com/products/zx.htm

Leveranciers en prijzen:
*België: Access Systems International, Advanced Technics, Erocos, Integra, LVI Belgium, Sensotec, Tagarno: ±25.000 BEF / 620 euro (januari 2000, incl. BTW)
*Nederland: Alva, Kompagne, LVBC, Tieman: van 1.575 NLG / 715 euro tot 2.025 NLG / 919 euro (januari 2000, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Adressen leveranciers

ACCESS SYSTEMS INT.
Froissartstraat 45
B - 1040 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 230 69 17
Fax: +32 (0)2 230 47 22
Email: 72262.3642@compuserve.com

ADVANCED TECHNICS
Tweehuizenweg 81, bus 9
B - 1200 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 763 09 08
Fax: +32 (0)2 763 09 08
Email: 105372.114@compuserve.com

ALVA
Leemansweg 51
NL - 6827 BX Arnhem
Telefoon: +31 (0)26 38 41 384
Fax: +31 (0)26 38 41 300
Email: info@alva-bv.nl

BLINDENZORG LICHT EN LIEFDE
Dienst hulpmiddelen
Oudenburgweg 40
B - 8490 Varsenare
Telefoon: +32 (0)50 38 68 21
Fax: +32 (0)50 38 64 83

BRAILLELIGA
Engelandstraat 57
B - 1060 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 533 32 11
Fax: +32 (0)2 537 64 26

DATA BRAILLE SERVICE
Sporthalplein 3
B - 2610 Wilrijk
Telefoon: +32 (0)3 828 80 15
Fax: +32 (0)3 828 80 16
Email: dbs@club.innet.be

EDITEC
5, rue des Berceaux
B - 7061 Casteau
Telefoon: +32 (0)65 72 32 45
Fax: +32 (0)65 72 38 16

ERGRA ENGELEN
Kerkstraat 23
B - 2845 Niel
Telefoon: +32 (0)3 888 11 40
Fax: +32 (0)3 888 14 36
Email: jos.engelen@ergra-engelen.be

ERGRA LOW VISION
Laan van Meerdervoort 135
NL - 2517 AW Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 365 08 55
Fax: +31 (0)70 346 69 78

EROCOS INTERNATIONAL
Onze Lieve Vrouwstraat 90
B - 3550 Zolder
Telefoon: +32 (0)11 53 34 54
Fax: +32 (0)11 53 34 55
Email: erocos@innet.be

EUREVA
Saturnusstraat 95
NL - 2516 AG Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 38 55 209

EUROBRAILLE BELGIQUE
90-92, avenue Dailly
B - 1030 Bruxelles
Telefoon: +32 (0)2 241 65 68

INTEGRA
Karekietenlaan 19
B - 3010 Kessel-Lo
Telefoon: +32 (0)16 35 31 30
Fax: +32 (0)16 35 53 00
Email: ivo.integra@skynet.be

KOBA VISION
De Oude Hoeven 6
B - 3971 Leopoldsburg
Telefoon: +32 (0)11 34 45 13
Fax: +32 (0)11 34 85 25

KOMPAGNE
Winthontlaan 200
NL - 3526 KV Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 287 05 64
Fax: +31 (0)30 289 85 60
Email: info@kompagne.nl

LVI BELGIUM
Meylstraat 4
B- 2540 Hove
Telefoon: +32 (0)3 455 92 64
Fax: +32 (0)3 455 92 88

LVBC
James Wattstraat 13B
NL - 2809 PA Gouda
Telefoon: +31 (0)182 525 889
Fax: +31 (0)182 670 071
Email: info@lvbc.nl

N. JONKER
Duifhuis 5
NL - 3862 JD Nijkerk
Telefoon: +31 (0)33 245 37 05
Fax: +31 (0)33 245 00 04

REINECKER REHA TECHNIK NL
Oudenhof 2D
NL - 4191 NW Geldermalsen
Telefoon: +31 (0)345 585 160
Fax: +31 (0)345 585 169
Email: reinecker.nl@worldonline.nl

SENSOTEC
Gistelsteenweg 112
B - 8490 Varsenare
Telefoon: +32 (0)50 39 49 49
Fax: +32 (0)50 39 49 46
Email: info@sensotec.be

STICHTING SPITS
Blijdestijn 15
NL - 6714 DX Ede
Telefoon: +31 (0)318 63 16 82
Email: stichting.spits@inter.nll.net

SPIN SOFTWARE
Hogeweg 227A
NL - 3816 BS Amersfoort
Telefoon: +31 (0)33 479 00 20
Fax: +31 (0)33 470 05 97
Email: info@spinsoftware.nl

TAGARNO BELGIUM
Langbaanvelden 36
B - 2100 Deurne
Telefoon: +32 (0)3 321 75 94
Fax: +32 (0)3 322 83 57
Email: kristoffer.boeckx@skynet.be

TIEMAN BELGIE
Baron Ruzettelaan 29
B - 8310 Brugge
Telefoon: +32 (0)50 35 75 55
Fax: +32 (0)50 35 75 64

TIEMAN NEDERLAND
Moolhoek 11
NL - 3235 XK Rockanje
Telefoon: +31 (0)181 40 94 44
Fax: +31 (0)181 40 11 90
Email: info@tieman.nl

VAN DEN BOS OPTICAL LOW VISION
De Moucheronstraat 55
NL - 2593 PX Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 383 62 69
Fax: +31 (0)70 381 46 13

VAN HOPPLYNUS VISION CARE
Koningsstraat 101
B - 1000 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 214 09 50
Fax: +32 (0)2 214 09 57

VAN LENT SYSTEMS
Lithoyensedijk 25a
NL - 5396 NC Lithoyen
Telefoon: +31 (0)412 64 06 90
Fax: +31 (0)412 62 60 25

WORLDWIDE VISION
Oude Hondsbergselaan 9
NL - 5062 SM Oisterwijk
Telefoon: +31 (0)13 528 56 66
Fax: +31 (0)13 528 56 88
Email: info@worldwidevision.nl

Terug naar de inhoudstafel

Agenda

16 tot 18 maart 2000
International Conference on the Special Needs of Blind and Low Vision Seniors
Internationale conferentie die specifiek aandacht gaat besteden aan de noden van visueel gehandicapte senioren. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Heidelberg, Duitsland
Info: Dipl.-Psych. Vera Heyl
The German Centre for Research on Aging at the University of Heidelberg
Bergheimer Straße 20
D - 69115 Heidelberg
Telefoon: +49 6221 584 117
Fax: +49 6221 548 112
Email: heyl@dzfa.uni-heidelberg.de

20 tot 25 maart 2000
15th Annual International Conference on Technology and Persons with Disabilities (CSUN)
Jaarlijkse internationale conferentie met ruim beursgedeelte. Het centrale thema handelt over technologie en gehandicapten. Dit evenement richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Los Angeles, USA
Info: Center on Disabilities
California State University, Northridge
18111 Nordhoff Street
USA - Northridge, CA 91330-8340
Telefoon: +1 818 677 2578
Fax: +1 818 677 4929
Email: ltm@csun.edu
Website: http://www.csun.edu/cod/

24 en 25 maart 2000
Demodagen Tieman België
Deze nieuwe Vlaamse hulpmiddelenleverancier toont zijn volledige productgamma aan het grote publiek.
Plaats: Brugge, België
Info: Tieman België
Baron Ruzettelaan 29
B - 8310 Brugge
Telefoon: +32 (0)50 35 75 55
Fax: +32 (0)50 35 75 64

17 tot 19 mei 2000
Click IT: European Conference about Access and Democracy for People with Reading Disabilities
Europese conferentie met als doel informatie te verspreiden over het gebruik van informatietechnologie om leesgehandicapten een groter aandeel in sociale en democratische processen te bezorgen. Deze conferentie richt zich tot professionelen.
Plaats: Ronneby, Zweden
Info: Inger Magnusson
Ronneby Public Library
Kungsgatan 35
S - 372 37 Ronneby
Telefoon: +46 45 71 87 16
Fax: +46 45 71 82 03
Email: inger.magnusson@ronneby.se
Website: http://www.ronneby.se/clickit/defeng.htm

(*) 17 tot 21 juli 2000
7th International Conference on Computers Helping People with Special Needs (ICCHP 2000)
Internationale conferentie over hoe computertechnologie gehandicapten kan helpen bij een betere integratie in de maatschappij. Het accent ligt vooral op technologie voor visueel gehandicapten. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Universiteit Karlsruhe, Duitsland
Info: Joachim Klaus
Universität Karlsruhe (TH), SZS
Engesserstrasse 4
D - 76128 Karlsruhe
Telefoon: +49 721 608 2760
Fax: +49 721 608 69 73 77
Email: icchp2000@szs.ira.uka.de
Website: http://szswww.ira.uka.de/icchp2000.html

 18 tot 20 juli 2000
Sight Village 2000
Jaarlijkse beurs waar hoofdzakelijk Britse producenten en leveranciers van hulpmiddelen voor visueel gehandicapten een stand hebben.
De beurs vindt plaats in een blindenschool. De toegang is gratis.
Plaats: Queen Alexandra College, Birmingham, Groot-Brittannië
Info: Stewart Morehead
Mark Nickless
Queen Alexandra College
49 Court Oak Road
Harborne
GB - Birmingham B17 9TG
Telefoon: +44 121 428 5050
Fax: +44 121 428 5047

(*) 3 tot 6 september 2000
Eurosight 2000
Vierde Europese Low-vision conferentie rond de thema's "Low-vision hulpmiddelen", "Visuele functies in Low-vision" en "Oftalmologie & Low-vision". Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Veldhoven, Nederland
Info: Eurosight 2000
c/o Congress Organization Services
Van Namen & Westerlaken
PO Box 1558
NL - 6501 BN Nijmegen
Telefoon: +31 (0)24 323 4471
Fax: +31 (0)24 360 1159
Email: eurosight2000@congres.net

(*) 18 tot 21 oktober 2000
REHACare International 2000
Internationale beurs over hulpmiddelen voor gehandicapten, ouderen en chronisch zieken. Deze beurs is de opvolger van REHA en zal voortaan jaarlijks plaatshebben.
Plaats: Düsseldorf, Duitsland
Info: Messe Düsseldorf
P.O. Box 10 10 06
D - 40001 Düsseldorf
Telefoon: +49 211 45 60 01
Fax: +49 211 45 60 668
Email: info@messe-duesseldorf.de
Website: http://www.messe-duesseldorf.de/de/1999/reha/news7d.html

(*) Activiteiten waar Vlicht - Cel Infovisie en/of Visio aan deelnemen

Terug naar de inhoudstafel

Colofon INFOVISIE MAGAZINE

Driemaandelijks tijdschrift over technische hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. Verkrijgbaar in zwartdruk, groot-druk, braille, op audiocassette en in diverse elektronische formaten.

Redactie :
Vlicht - Cel Infovisie
Kapucijnenvoer 33
B - 3000 Leuven
Tel.: +32 (0)16 33 23 92
Fax: +32 (0)16 33 23 87
Email: gerrit.vandenbreede@esat.kuleuven.ac.be
Email: jeroen.baldewijns@esat.kuleuven.ac.be

Visio
Amersfoortsestraatweg 180
NL - 1272 RR Huizen
Tel.: +31 (0)356 98 57 11
Fax: +31 (0)356 93 84 56
Email: visio_tovg@wxs.nl

Redactieteam :
Maria Noyons
Helene van Harten
Jan Engelen
Jeroen Baldewijns
Gerrit Van den Breede

Vormgeving :
Jeroen Baldewijns
Gerrit Van den Breede

Abonnementen :
België: 900 BEF
Nederland: 49 NLG
Andere Landen: 1.100 BEF
Wie zich wenst te abonneren, kan contact opnemen met de redactie op de bovenstaande adressen.
Zonder schriftelijk tegenbericht wordt uw abonnement automatisch verlengd bij het begin van een nieuwe jaargang.

Verantwoordelijke uitgever :
Jan Engelen
Vloerstraat 67
B - 3020 Herent

De redactie is niet verantwoordelijk voor ingezonden artikelen. Enkel teksten die ondertekend zijn, worden opgenomen. De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden stukken in te korten.
Vlicht en Visio kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor onjuiste gegevens die door leveranciers of producenten werden meegedeeld.
© Artikels uit deze publikatie kunnen overgenomen worden mits schriftelijke toestemming van de uitgever.

Terug naar de inhoudstafel