Infovisie Magazine, jaargang 14 - nummer 3, september 2000

Inhoud

Woord vooraf
Update-Info

Spraaktechnologie in Vlaanderen, een overzicht
Evaluatie van Nederlandstalige spraaksyntheseprogramma’s
GUI-toegangs-en spraaksyntheseprogramma’s, hoe ze samenwerken
Gesproken boeken... de nieuwe generatie heet DTB, Daisy of eBook
Verslag ICCHP 2000
Verslag Sight Village 2000

Websitebesprekingen
MBROLA Project
Microsoft Accessibility
Stad Gent Braillenet
Visueel gehandicapten pagina

Technische fiches
Beeldschermloepen
Ergo 75
Ergo MC
Ergo FC
Brailledecoders
Elvis-E
Brailleschrijfmachines
Elotype 4E
GUI-toegangsprogramma’s
Hal
Supernova
Notitietoestellen
BrailleNote
Rekenmachines
Orion TI-34 Talking Scientific Calculator
VisAble Scientific
Spraaksynthesizers
Eurovocs Soft
Fluent Dutch Text-to-Speech
Infovox 330
Orpheus
Tekstherkenningssystemen
LeseAs Quattro

Adressen leveranciers
Agenda
Colofon

Terug naar de inhoudstafel

Update-Info

*Het gaat snel in de Amerikaanse hulpmiddelenwereld, zeer snel. In ons vorige nummer meldden we u dat Henter-Joyce en Blazie Engineering hun krachten bundelden in de firma Freedom Scientific. Nauwelijks enkele maanden later kondigt deze nieuwe producent aan ook Arkenstone (de onderneming die vooral haar strepen verdiende bij het ontwikkelen van tekstherkenningsproducten voor visueel gehandicapten) in haar rangen te hebben opgenomen.

*ZoomPower is een vergrotingsprogramma dat een vergroting van 1,5 tot 25 maal realiseert. Dit eenvoudige Windows 95/98 programma stelt heel lage systeemeisen: 1 Mbyte werkgeheugen en 1 Mbyte harde schijfruimte zijn voldoende. Het programma beschikt niet over een gladde-randoptie, maar biedt wel keuze tussen volledige vergroting of deelvergroting, waarbij het beeld horizontaal opgesplitst wordt.
Een 30 dagen functionerende versie kan gratis van internet gehaald worden ; http://zoomtools.home.mindspring.com. Na de proefperiode wordt gevraagd ZoomPower te kopen voor 29 USD. Onze diskette-abonnees vinden ZoomPower op hun diskette. Andere abonnees kunnen dit schijfje bij de redactie verkrijgen. Peter Verhoeven riep ZoomPower uit tot het beste shareware vergrotingsprogramma (zie http://www.magnifiers.org).

*Tieman neemt twee nieuwe hulpmiddelen op in haar gamma.
De Twinkle Schoolset is een nieuwe kleurenbeeldschermloep met autofocus, waaraan een tweede (bord)camera aangesloten is. De besturing van deze tweede, externe camera gebeurt elektronisch door middel van een bedieningspaneel. Tevens bestaat de mogelijkheid om een PC aan te sluiten. De Twinkle Schoolset wordt geleverd met een 43 cm scherm en optioneel is een roltafel beschikbaar. Er bestaan eveneens grotere monitoren van 48 en 53 cm, maar dan zonder roltafel. De prijzen, BTW inbegrepen, bedragen 243.800 BEF/6.044 EUR voor de uitvoering zonder roltafel en 259.700 BEF/6.438 EUR voor de uitvoering met roltafel (prijs op aanvraag in Nederland).
De Tieman TL1 is een nieuw model kleurenbeeldschermloep met autofocus, uitgevoerd met de camera op een zwenkarm. Een PC kan eveneens aangesloten worden. De prijs, BTW inbegrepen, bedraagt 127.200 BEF/3.153 EUR. Voor meer inlichtingen over deze nieuwe toestellen kan u terecht bij Tieman België. Tieman Nederland overweegt om de TL1 in haar gamma op te nemen.

* Er is alweer een verschuiving te melden op de markt van beeldschermloepen. Tagarno Belgium legt er het bijltje bij neer. Gebruikers kunnen voortaan terecht bij Ergra Engelen, die de Tagarno toestellen in zijn gamma opneemt.

*In nummer 49 van de nieuwsbrief van “Centre Software” (het onderzoekscentrum voor opleiding van visueel gehandicapten aan de Universiteit van Birmingham) vonden we een interessant artikel over het nut van spraakherkenning voor visueel gehandicapten in het bijzonder onderwijs. We willen u de belangrijkste conclusies van dit artikel niet onthouden:
-Het gebruik van spraakherkenning vergt bijzonder veel concentratievermogen, omdat meerdere gebieden op het scherm gelijktijdig in het oog moeten worden gehouden.

Wie interesse heeft in de volledige inhoud van dit artikel kan contact opnemen met de redactie. Wij gaan intussen op zoek naar het programma Keystone.

*De Nederlandse hulpmiddelenleverancier LVBC, die sinds kort de LVI hulpmiddelen niet meer verkoopt, levert voortaan de Pulse Data beeldschermloepen. Dit gamma bestaat uit:
-SmartView MV: een monochrome beeldschermloep, die een VGA-monitor als beeldscherm gebruikt, een groot aantal resoluties ondersteunt en de mogelijkheid biedt om artificiële kleuren te kiezen als tekst-en achtergrondkleur.
-SmartView Xtra (waar hebben we dit achtervoegsel nog gehoord ?): een kleuren beeldschermloep, die een VGA-monitor als beeldscherm gebruikt, aan een PC of Macintosh koppelbaar is, een groot aantal resoluties ondersteunt en extra functionaliteit biedt via een apart numeriek toetsenbordje.
Voor meer inlichtingen kan u zich tot LVBC wenden.

*In de nieuwste catalogus van American Printing House for the Blind wordt de Road Runner aangekondigd, een zeer compact toestelletje waarin computerbestanden kunnen worden geladen. Dankzij de batterijvoeding en de ingebouwde synthetische spraak kunnen deze bestanden om het even waar geraadpleegd worden. Hoewel het toestel op dit ogenblik enkel Engelse spraak genereert, vinden we het toch meldenswaard omwille van zijn ruime functionaliteit (bladwijzers, bestandsbeheer, diverse stemmen, 3 Mb geheugen), gekoppeld aan een opmerkelijke compactheid (past in een vestzak). De Road Runner kost 299 USD. Voor meer inlichtingen:
American Printing House for the Blind
Telefoon: +1 502 895 2405
Fax: +1 502 899 2274
Email: info@aph.iglou.com
Website: http://www.aph.org/

*Voortaan levert de Zweedse Index Braille Printer Company bij elk van haar brailledrukkers het programma WinBraille. Dit Windows programma slaat in feite een brug tussen uw toepassingsprogramma (Word, WordPerfect, Outlook, Internet Explorer,...) en uw Index brailleprinter. Na het geven van een printopdracht in een toepassing gaat WinBraille de tekst formateren naar braille en eventuele grafische elementen wegfilteren. Deze geconverteerde tekst wordt in een venster getoond, in braille of in zwartschrift, en kan vervolgens nog aangepast worden. Pas als je de tekst klaar vindt om afgedrukt te worden, stuurt WinBraille hem door naar de brailledrukker, waarbij dit programma ook al de printerinstellingen voor zijn rekening neemt.
WinBraille werkt met Windows 95, 98, NT en 2000, maar stuurt enkel Index printers aan. Voor meer inlichtingen kan u uw Index-leverancier raadplegen.

*LunarPlus en Supernova hebben vanaf versie 4.03 een SAPI-interface, zodat andere spraaksyntheseprogramma’s dan Orpheus gebruikt kunnen worden. Gebruikers van een lagere Supernova-of LunarPlus-versie kunnen de nieuwe Synthesizer Access Manager (SAM) versie 1.10 gratis van de Dolphin internet pagina afhalen: http://www.dolphinuk.co.uk/demos/index.htm
Hiermee wordt uw Supernova-of LunarPlus-programma compatibel met ieder spraaksyntheseprogramma dat SAPI ondersteunt, behalve Infovox 330 versie 2.0 (wel met Infovox 330 versie 2.1).
Ook het nieuwe Eurovocs Docreader spraaksyntheseprogramma heeft voortaan een SAPI-interface, waardoor het bruikbaar wordt met een ruimer gamma vergrotings-en GUI-toegangsprogramma’s.

*Gedurende de voorbije vakantiemaanden heeft Sensotec al zijn Euroscope-klanten bedacht met een gratis update van het systeemprogramma. Verspreid over verschillende dagen werden de klanten uitgenodigd bij de producent te Varsenare. Ook wij werden gevraagd om de verbeteringen en toevoegingen van nabij te komen bekijken. In ons vorige nummer met gebruikersimpressies over notitietoestellen bleek immers dat er nog heel wat werk aan de winkel was.
Bij aankomst werd de Euroscope van de klant onmiddellijk van de nieuwe software voorzien, zodat daarna iedereen de praktisch opgevatte uitleg kon volgen. Gedurende een halve dag werd deskundige uitleg verstrekt over de nieuwe mogelijkheden. Enkele langverwachte mogelijkheden, zoals een gebruikersvriendelijk systeem voor bestandsuitwisseling, een agenda, een databank en een wetenschappelijke rekenmachine, zijn nu aanwezig. Bestanden kunnen via de seriële verbinding uitgewisseld worden tussen de Euroscope en een PC. De nodige conversieprogramma’s om tekst-(TXT) en specifieke Euroscope-(EST) bestanden onderling te kunnen uitwisselen, worden meegeleverd. Verder onthouden we van de nieuwigheden vooral de euroconvertor en de mogelijkheid om een brailleleesregel aan te sluiten. Deze laatste optie moet nog verder verfijnd en uitgebreid worden, zodat de Euroscope ook commando’s vanaf de brailleleesregel kan verwerken. De infrarode communicatiepoort is nog steeds aanwezig maar werd bewust uitgeschakeld vanwege het hoge batterijverbruik, het lastig richten van de twee poorten en vooral omdat deze manier van gegevensoverdracht nog amper gebruikt wordt.

*De Braildec View is een extern scherm voor de Braildec Plus. In de schuin oplopende bovenzijde van de behuizing zit een LCD-scherm (met achtergrondverlichting) met 16 tekstlijnen van 40 tekens. Dit toestel werd in de eerste plaats ontwikkeld voor leraars in het geïntegreerd onderwijs, als een eenvoudige oplossing om -zonder computer-de leerling te kunnen volgen in zijn werkzaamheden op de Braildec Plus. Vanop het bedieningspaneel van de Braildec View kan de leraar schakelen tussen de verschillende documenten binnen het aangesloten Braildec-toestel. De prijs bedraagt 28.620 BEF/710 EUR.
Ook aan de Braildec Plus zelf werd één en ander bijgeschaafd. Het ingebouwde LCD-scherm werd met het oog op een betere leesbaarheid voorzien van achtergrondverlichting. De batterijen van de Euroscope zijn nu ook terug te vinden in de Braildec Plus, waardoor het toestel wat dikker geworden is. De ongewijzigde prijs bedraagt 47.743 BEF/1.184 EUR. Deze prijzen zijn inclusief BTW. Voor meer inlichtingen kan u terecht bij Sensotec.

Terug naar de inhoudstafel

Agenda

(*) 2 september 2000 : Infodag toegangssoftware
Informatiedag rond toegangsprogramma’s voor Windows. Eerst wordt een theoretisch overzicht gegeven van de verschillende producten die visueel gehandicapten toegang kunnen geven tot Windows. In de namiddag kunnen de deelnemers op een praktische manier kennis maken met de besproken aanpassingen tijdens demonstraties van diverse leveranciers. Deze infodag richt zich tot het grote publiek, de toegangsprijs bedraagt 100 BEF.
Organisatie: Computer Braille Service Club in samenwerking met de cel Infovisie van Vlicht en met de steun van Gouden Gids Promedia
Plaats: Brugge, België
Info: CBSC vzw
Steenkaai 36/6
B-8000 Brugge
Telefoon: +32 (0)50 31 30 26
Fax: +32 (0)50 31 30 74

(*) 3 tot 6 september 2000 : Eurosight 2000
Vierde Europese Low-vision conferentie rond de thema’s “Low-vision hulpmiddelen”, “Visuele functies in Low-vision” en “Oftalmologie & Low-vision”. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Veldhoven, Nederland
Info: Eurosight 2000
c/o Congress Organization Services
Van Namen & Westerlaken
PO Box 1558
NL-6501 BN Nijmegen
Telefoon: +31 (0)24 323 4471
Fax: +31 (0)24 360 1159
Email: eurosight2000@congres.net

6 tot 9 september 2000 : REHAB 2000
Elfde internationale beurs over rehabilitatie, verzorging en integratie van gehandicapten en senioren. Parallel met de beurs worden lezingen, seminaries en workshops georganiseerd.
Plaats: Messezentrum Nürnberg, Duitsland
Info: REHAB Veranstaltungs-GmbH
Kleverstrasse 11
D-44141 Dortmund
Email: info@rehab-2000.de
Website: http://www.rehab-2000.de

(*) 11 oktober 2000 : Studiedag Arbeidsbemiddeling
Belgische en buitenlandse gasten, verantwoordelijken van firma’s, overheidsinstellingen en de politieke wereld zullen hun kennis en projecten voorstellen. Hun doel is de toegankelijkheid van de arbeidsmarkt te bevorderen voor visueel gehandicapten. Deze studiedag richt zich tot het grote publiek. Het programma en een inschrijvingsformulier kunnen uitsluitend schriftelijk aangevraagd worden.
Plaats: Brailleliga, Brussel, België
Info: Informatiedienst voor Technische Aanpassingen
Brailleliga vzw
Engelandstraat 57
B-1060 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 533 32 11
Fax: +32 (0)2 537 64 26
Website: http://www.brailleliga.be

(*) 11 tot 14 oktober 2000 : Infobeurs
Beurs waarop alle Belgische leveranciers van hoogtechnologische hulpmiddelen hun laatste nieuwe producten voorstellen. Deze beurs richt zich tot het grote publiek.
Plaats: Brailleliga, Brussel, België
Info: Informatiedienst voor Technische Aanpassingen
Brailleliga vzw
Engelandstraat 57
B-1060 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 533 32 11
Fax: +32 (0)2 537 64 26
Website: http://www.brailleliga.be

(*) 18 tot 21 oktober 2000 : REHACare International 2000
Internationale beurs over hulpmiddelen voor gehandicapten, ouderen en chronisch zieken. Deze beurs is de opvolger van REHA en zal voortaan jaarlijks plaatshebben.
Plaats: Düsseldorf, Duitsland
Info: Messe Düsseldorf
P.O. Box 10 10 06
D-40001 Düsseldorf
Telefoon: +49 211 45 60 01
Fax: +49 211 45 60 668
Email: info@messe-duesseldorf.de
Website: http://www.messe-duesseldorf.de/de/1999/reha/news7d.html

24 tot 29 juli 2001 : Fifth DbI European Conference on Deafblindness
Vijfde Europese conferentie over onderzoek en ontwikkelingen aangaande doofblindheid.
Plaats: Nederland
Info: Anneke Balder
Stichting 5th DbI European Conference on Deafblindness
PO Box 222
NL-3500 AE Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 276 99 70
Fax: +31 (0)30 271 28 92
Email: sdg@wxs.nl
Website: http://www.deafblindinternational.org

(*) 3 tot 6 september 2001 : AAATE Conference 2001
6th European Conference for the Advancement of Assistive Technology
Internationale conferentie over de technologische vooruitgang van hulpmiddelen voor gehandicapten. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Ljubliana, Slovenië
Info: AAATE Conference 2001
Prof. Dr. Crt Marincek
c/o Cankarjev Dom
Cultural and Congress Centre
Congress Department
Presernova 10
SL-1000 Ljubljana
Telefoon: +386 61 223 841
Fax: +386 61 217 431
Email: kongres@cd-cc.si
Website: http://www.cd-cc.si/AAATE2000

(*): Activiteiten waar Vlicht-Cel Infovisie en/of Visio aan deelnemen

Terug naar de inhoudstafel

Colofon

INFOVISIE MAGAZINE
Driemaandelijks tijdschrift over technische hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. Verkrijgbaar in zwartdruk, grootdruk, braille, op audiocassette en in diverse elektronische formaten.

Redactie:
Vlicht-Cel Infovisie
Kapucijnenvoer 33
B-3000 Leuven
Tel.: +32 (0)16 33 23 92
Fax: +32 (0)16 33 23 87
Email: gerrit.vandenbreede@esat.kuleuven.ac.be
Email: jeroen.baldewijns@esat.kuleuven.ac.be

Visio
Amersfoortsestraatweg 180
NL-1272 RR Huizen
Tel.: +31 (0)356 98 57 11
Fax: +31 (0)356 93 84 56
Email: visio_tovg@wxs.nl

Redactieteam:
Jan Engelen
Gerrit Van den Breede
Jeroen Baldewijns
Maria Noyons
Helene van Harten

Vormgeving:
Jeroen Baldewijns
Gerrit Van den Breede

Abonnementen:
België: 900 BEF
Nederland: 49 NLG
Andere Landen: 1.100 BEF

Wie zich wenst te abonneren, kan contact opnemen met de redactie op de bovenstaande adressen.
Zonder schriftelijk tegenbericht wordt uw abonnement automatisch verlengd bij het begin van een nieuwe jaargang.

Verantwoordelijke uitgever:
Jan Engelen
Vloerstraat 67
B-3020 Herent

De redactie is niet verantwoordelijk voor ingezonden artikelen. Enkel teksten die ondertekend zijn, worden opgenomen. De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden stukken in te korten.
Vlicht en Visio kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor onjuiste gegevens die door leveranciers of producenten werden meegedeeld.
Artikels uit deze publikatie kunnen overgenomen worden mits schriftelijke toestemming van de uitgever.

Terug naar de inhoudstafel