INFOVISIE MAGAZINE-DECEMBER 2002-JAARGANG 16 NR. 4

Inhoud

Voorwoord
Update-info
Is een braillenotitietoestel voor blinde leerlingen een bruikbaar alternatief voor de laptop? Een gebruikersonderzoek
Productbespreking: WinBraille 3.0 bèta 8

Websitebesprekingen
BlindSurfer
Nederlandse regering
Sonokids

Technische fiches
Beeldschermloepen
UNO
Braillenotitietoestellen
Elba 32
Elba 32t
Euroscope
Euroscope 20

Adressen leveranciers
Agenda
Colofon

Terug naar de inhoudstafel

Voorwoord

Met dit decembernummer sluiten we alweer een jaargang af. In onderling overleg tussen alle redactiepartners hebben we voor de komende jaargang enkele nieuwe afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn het gevolg van de hoge kosten die gepaard gaan met het aanmaken en verspreiden van de vele leesvormen (zwartdruk, braille, cassette en diskette met twee soorten elektronische leesvormen) van dit tijdschrift.

Daarom stoppen we vanaf 2003 met de brailleversie; als alternatief stellen we de cassetteversie voor. Verder wordt ook de elektronische ASCII-versie afgevoerd omdat we de mening zijn toegedaan dat er nu andere elektronische versies beschikbaar zijn die algemeen toegankelijk en bovendien veel beter gestructureerd zijn. De huidige HTML versie wordt behouden en is gratis beschikbaar via email; alle info komt beschikbaar op www.infovisie.be. Abonnees die een diskette via de post wensen te ontvangen, blijven de gewone abonnementsprijs betalen. XML is een andere elektronische versie die eveneens gratis ter beschikking gesteld wordt via www.anderslezen.nl.

U dient zich bij deze site aan te melden als belangstellende en dan de instructies te volgen.

Samengevat:

We hebben getracht met deze beslissingen een balans te vinden tussen kostprijs, beheersbaarheid en wenselijkheid. Hopelijk kunnen we u als abonnee blijven boeien via één van de beschikbare leesvormen.

De redactie wenst u veel leesplezier.

Terug naar de inhoudstafel

Update-info

Oproep
"Daar zit muziek in" is de titel van een volgend nummer van Infovisie Magazine (2003). Een themanummer over muziek en computers. Met regelmaat bereiken ons vragen over het gebruik van muzieksoftware. Welke afspeelsoftware (player) is het meest geschikt om met mijn hulpmiddel te gebruiken? Hoe brand ik een muziek CD? Wat is MP3? Kan ik zelf mijn LP’s of cassettebandjes op CD zetten? Hoe maak ik mijn eigen windowstune?
Kortom: we zijn op zoek naar gebruikers van muzieksoftware.
In de maanden december en januari willen we een aantal gebruikers bezoeken om ze bezig te zien met hun favoriete programma. Daarnaast zal de programmatuur worden getest met de meest gebruikte hulpmiddelen. Van de resultaten zal vanzelfsprekend verslag worden gedaan in het themanummer.
Geïnteresseerde gebruikers van muzieksoftware kunnen zich telefonisch melden bij het TOVG in Huizen. Tel+31 (0)356985782 of per mail bij christiaanpinkster@visio.nu
Een opwarmertje:
Bij het schrijven van een artikel voor Infovisie Magazine heb ik graag een muziekje op de achtergrond.
De Windows Media Player voor Windows XP, versie 8.0, is de standaard meegeleverde mediaplayer van Microsoft. Het programma is een soort cd-speler, videoapparaat en radio ineen. We beperken ons tot het afspelen van een audio-cd.
De bediening van de mediaplayer is toegankelijk voor hulpmiddelen doordat gebruik via de menubalk mogelijk is.
Voor zo rustig mogelijk beeld is het verstandig in de menubalk, bij de optie beeld, enkele veranderingen aan te brengen met onderstaande handelingen.
Ga met ALT naar de menubalk van de mediaplayer en ga met pijl rechts naar de optie beeld.
Ga met PIJL OMLAAG naar Hulpprogramma’s voor afspelen en druk op ENTER.
Ga met PIJL OMLAAG langs alle opties. Zorg dat alleen Afspeellijst weergeven staat aangevinkt. Opties uitzetten doe je met ENTER.
Na het uitzetten van een optie wordt automatisch de menubalk weer verlaten. Bovenstaande handelingen dienen meerdere malen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alleen Afspeellijst weergeven staat aangevinkt bij Hulpprogramma’s voor afspelen
Nog een laatste wijziging in de menubalk bij de optie beeld. Ga met PIJL OMLAAG naar opties voor volledige modus en druk op ENTER.
Ga met PIJL OMLAAG naar taakbalk verbergen. Door een ENTER te geven is deze optie niet meer aangevinkt.
De menubalk wordt automatisch weer verlaten.
Voor het afspelen van audio-cd’s dient de taakbalk worden ingesteld op afspelen.
Ga met ALT naar de menubalk van de mediaplayer en ga met pijl rechts naar de optie beeld.
Ga met PIJL OMLAAG naar taakbalk en druk op ENTER.
Ga met PIJL OMLAAG naar afspelen en druk op ENTER.
Na het plaatsen van de audio-cd zal de speler direct gaan spelen vanaf het eerste nummer.
Een aantal handig te gebruiken sneltoetsen:
CTRL + P Het afspelen starten of onderbreken
CTRL + S Het afspelen stoppen
CTRL + F Volgend nummer
CTRL + B Vorig nummer
CTRL + H De afspeellijst in willekeurige volgorde afspelen
Tot zover een begin met de mediaplayer.
Het artikeltje is klaar, de mediaspeler kan worden afgesloten met ALT+F4

De beeldschermloepen Pinguin en Albatros van LVI zijn voortaan uitgerust met een snelle automatische scherpstelling zoals dat ook bij andere toestellen uit het gamma het geval is. Verdere opvallende verbeteringen zijn een aluminium leesplateau (solider) met een regelbare rem en een uitgebreid bewegingsbereik van het leesplateau voor het lezen van het tekstgedeelte van een opengeslagen tijdschrift (A3 min bladmarges). Vanaf 15 november heeft LVI Belgium een nieuw adres: Bouwelsesteenweg 18a, 2560 Nijlen. Zie ook de adressenlijst.

De Nederlandse producent van Outspoken, Alva, stopt met de productie en verdeling van dit schermuitleesprogramma voor Windows. Enkel de Macintosh-versie wordt nog verder ondersteund.

Het expertisenetwerk is een samenwerkingsverband tussen vier Belgische centra gespecialiseerd in de begeleiding van personen met een visuele handicap. Het gaat om het Centrum Ganspoel vzw, het Koninklijk Instituut Woluwe o.c., Blindenzorg Licht en Liefde vzw en het Koninklijk Instituut Spermalie vzw. Door middel van dit expertisenetwerk wenst men de opgebouwde kennis te behouden, te verruimen, te bundelen en door te geven. De samenwerking is gebaseerd op een gemeenschappelijke visie op de zorginhoud, met name het streven naar een optimale persoonlijke ontplooiing en sociale integratie van de visueel gehandicapten. Het concrete aanbod bestaat momenteel uit cursussen, vormingspakketten en groepsactiviteiten. Meer info is verkrijgbaar bij Mieke De Strooper, Centrum Ganspoel, telefoon 02/686 00 40 of email mieke.destrooper@ganspoel.be

Het schermuitleesprogramma Virgo is beschikbaar in een nieuwe versie 4 voor het Windows NT-platform (NT, 2000, XP). Het programma heeft nu ook een volledig Nederlandstalige uitvoering; zowel gebruikersinterface, online hulpfunctie en spraakweergave. Het meegeleverde spraaksyntheseprogramma is een Eurovocs-stem. Virgo 4 bevat ook het vergrotingsprogramma Galileo; hiermee zet zich blijkbaar een trend in gang om vergroting, spraak-en brailleweergave in één programma te voorzien. De leverancier voor België en Nederland is Erocos (zie adressenlijst). Een prijs is nog niet bekend op het ogenblik van het schrijven van dit bericht.

Brailkey is een nieuw universeel brailletoetsenbord van Sensotec. Het wordt aangesloten op de USB-poort van de PC en werkt in combinatie met het schermuitleesprogramma Jaws. Alle toetscombinaties die op een gewoon toetsenbord kunnen gevormd worden zijn ook mogelijk met behulp van Brailkey. Het gewone toetsenbord blijft gewoon in parallel functioneren. De prijs bedraagt 720 euro, BTW inbegrepen.

Jaguar, oftewel versie 10.2 van MacOS X, heeft standaard via Universele Toegang (Universal Access) enkele ingebouwde vergrotingsmogelijkheden voor slechtziende Mac-gebruikers. Via de voor de Macintosh gebruikelijke regelpanelen kan men terecht in het regelpaneel Universele Toegang. Daarin kan de gebruiker een aantal instellingen beïnvloeden als hij problemen ondervindt met het zien, het horen, het toetsenbord of de muis. Via het tabblad Zien wordt de vergroting geactiveerd. Nadien kan de vergroting door middel van toetscombinaties aan-en uitgeschakeld worden, alsook de vergrotingsfactor. Het is tevens mogelijk om witte letters op een zwarte achtergrond te verkrijgen. Beeldpixels worden uitvergroot waardoor er geen afronding van letters en andere tekens plaatsheeft. De maximale vergroting gaat zover dat slechts enkele beeldpunten op het scherm kunnen; ruim voldoende dus.

Alva kondigt de MPO (Mobile Phone Organiser) aan. De MPO is een draagbaar en toegankelijk toestel waarin een driebands GSM en een organiser gecombineerd worden. De MPO is toegankelijk via spraakweergave (Nederlands, Frans, Engels en Duits) en/of via 20 braillecellen. Telefoneren, adressen opslaan, nota's nemen en SMS boodschappen verwerken zijn mogelijk. De uitvoering met 20 braillecellen meet 225 x 96 x 47 mm, weegt 680 gram en heeft een richtprijs van 3.950 euro. Meer details worden bekend gemaakt tijdens de ZieZo beurs van 23 tot 25 januari 2003 in Nieuwegein (zie Agenda).

Terug naar de inhoudstafel

Agenda

(*) 23 tot 25 januari 2003
ZieZo 2003: Nationale beurs voor het aangepast zien

Nationale beurs over geavanceerde hulpmiddelen voor personen met een visuele handicap. Deze beurs richt zich tot het grote publiek.
Plaats: De Blokhoeve in Nieuwegein, Nederland
Info: ZieZo Vereniging
Postbus 2196
NL-3800 CD Amersfoort
Telefoon: +31 33 479 09 20
Fax: +31 33 470 05 97
E-mail: info@ziezo.org
Website: www.ziezo.org

(*) 22 tot 27 juni 2003
HCI International 2003
10th International Conference on Human-Computer Interaction

Tiende internationale conferentie over de interactie tussen mens en computer. Het onderwerp wordt erg ruim opgevat. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Creta Maris Hotel in Hersonissos, Kreta, Griekenland
Info: HCI International 2003
ICS-FORTH-Hellas
Science and Technology Park of Crete
Heraklion, Crete
GR-71110 Greece
Telefoon: +30 281 039 17 52
Fax: +30 281 039 17 40
E-mail: info@hcii2003.gr
Website: www.hcii2003.gr

(*) 31 augustus tot 3 september 2003
AAATE 2003: 7th European Conference for the Advancement of Assistive Technology in Europe

Internationale conferentie voor de vooruitgang in geavanceerde hulpmiddelen voor personen met een handicap. Deze beurs richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: University College, Dublin, Ierland
Info: AAATE Dublin 2003 Secretariat
Central Remedial Clinic
Vernon Avenue
Clontarf
Dublin 3
Ierland
Telefoon: +353 1 80 57 523 / 20
Fax: +353 1 83 35 496
E-mail: info@atireland.ie
Website: www.atireland.ie/aaate

(*): Activiteiten waar het Kennis-en OndersteuningsCentrum, Infovisie vzw, Visio Loo Erf en/of Sonneheerdt aan deelnemen.

Terug naar de inhoudstafel

Colofon

INFOVISIE MAGAZINE
Driemaandelijks tijdschrift over technische hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. Verkrijgbaar in zwartdruk, braille, op audiocassette en in diverse elektronische formaten.

Redactie:

KOC (V.F.S.I.P.H.)
Tel.: +32 (0)16 33 23 92
E-mail: gerrit.vandenbreede@vlafo.be
Web: www.vlafo.be/koc

INFOVISIE vzw
Tel.: +32 (0)16 32 11 23
E-mail: jan.engelen@esat.kuleuven.ac.be
Web: www.infovisie.be

Visio
Tel.: +31 (0)356 98 57 11
E-mail: helenevanharten@visio.nu
Web: www.tovg.nl

Sonneheerdt
Tel.: +31 (0) 341 498 498
E-mail: gpape@sonneheerdt.nl
Web: www.sonneheerdt.nl

Redactieteam:
Helene van Harten
Christiaan Pinkster
Jan Engelen
Gerrit Van den Breede
Gerhard Pape

Vormgeving:
zwartdruk en braille: Proson
diskette: Gerrit Van den Breede
cassette: FNB

Abonnementen:
België & Nederland: 25 euro
Andere landen: 30 euro

Wie zich wenst te abonneren, kan terecht bij de redactie op de bovenstaande adressen. Nederlanders richten zich tot Visio, Belgen en personen uit andere landen richten zich tot het KOC.
Zonder schriftelijk tegenbericht wordt uw abonnement automatisch verlengd bij het begin van een nieuwe jaargang.

Verantwoordelijke uitgever:
Jan Engelen
Vloerstraat 67
B-3020 Herent

De redactie is niet verantwoordelijk voor ingezonden artikelen. Enkel teksten die ondertekend zijn, worden opgenomen. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten.
Het redactieteam kan niet aansprakelijk gesteld worden voor onjuiste gegevens die door leveranciers of producenten werden meegedeeld.
© Artikels uit deze publicatie kunnen overgenomen worden na schriftelijke toestemming van de uitgever.

Terug naar de inhoudstafel