INFOVISIE MAGAZINE - JUNI 2002 - JAARGANG 16 NR. 2

Inhoud

Woord vooraf
Update-info
Windows XP met hulpmiddelen, stand van zaken
Vergelijkende test: tekstherkenningsprogramma’s OmniPage Pro en FineReader
Zoeken op internet
Reisplanners op het internet

Websitebesprekingen
CNET
Loo Erf
Vlaams Fonds

Technische fiches
Beeldschermloepen
Videomatic Color
Tekstherkenningssystemen
Cicero Text Reader
FineReader Pro
OmniPage Pro
Poet Compact

Adressen leveranciers
Agenda
Colofon

Terug naar de inhoudstafel

Woord vooraf

De eerste mooie voorjaarsdagen hebben we alweer gehad. De zomer nadert. De vakantiekriebels komen alweer boven drijven. Waar gaan we dit jaar heen? Blijven we in ons eigen landje of zoeken we het wat verder weg? Reizen we met de trein, (auto)bus, vliegtuig of tandem? De eerste reisfolders zijn alweer op de deurmat gevallen.
In dit nummer een vergelijkende test tussen de tekstherkenningsprogramma’s OmniPage en FineReader. Wat zijn de prestaties? Kunnen we er een reisfolder mee lezen?
Zoeken op internet: is een artikel waarin concrete tips gegeven worden om de gewenste informatie te kunnen vinden. Ik zoek een vakantiebestemming met zon, zee en strand.
Reisplanners op internet. Drie reisplanners zijn getest in combinatie met Webformator. Wordt het met de bus naar Zandvoort of met de trein naar Oostende?
En als u van het vakantiegeld een nieuwe computer koopt, zult u veel hebben aan het artikel over de hulpmiddelen met Windows XP.
Websitebesprekingen, technische fiches, een volledige adressenlijst van leveranciers en een agenda met de belangrijkste beurzen en congressen sluiten dit magazine af.
De redactie wenst u veel lees- en vakantie plezier.

Terug naar de inhoudstafel

Update-info

De samenwerking tussen Supernova 4.5 met de VTS-muis (zie Infovisie Magazine 15,3 van september 2001) blijkt nu een werkende combinatie te zijn. Dat hebben we zelf kunnen vaststellen. Het schermuitleesprogramma Supernova komt niet meer in conflict met de aanstuursoftware van de taktiele muis. Het blijft echter een fragiel evenwicht want niet alle Windows versies zijn mogelijk en de schermresolutie blijkt ook een cruciale rol te spelen. De leverancier laat weten dat de VTS-muis nu ook samenwerkt met het schermuitleesprogramma Jaws onder Windows 2000. We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen in verband met de VTS-muis.

Het schermuitleesprogramma Window-Eyes Professional 4.2 werd onlangs uitgebracht door de producent, GW Micro (USA). Deze versie werkt met alle Windows versies: 95, 98, Me, 2000 en XP. De richtprijs bedraagt 795 USD. Voor meer info kan u terecht bij de Nederlandse leverancier N. Jonker in Nijkerk (zie adressenlijst). In België is ons geen leverancier bekend.

De webwinkel Amazon heeft een toegankelijk gedeelte op zijn website gecreëerd: www.amazon/access. De lay-out is zuiver tekstueel en beperkt zich tot de essentie. Een opmerkelijk initiatief in deze branche van on-line webwinkels.

Het aangepaste tekstherkenningsprogramma "An Open Book Unbound" verdwijnt van de Belgische markt. Erocos stopt met het voeren van dit programma. Dit soort aangepaste tekstherkenningssoftware verliest meer en meer marktaandeel omdat standaard pakketten zoals OmniPage en FineReader best bruikbaar zijn op een aangepaste PC. In dit nummer worden deze pakketten overigens uitgebreid besproken. Standaard pakketten zijn een stuk minder duur en dikwijls krachtiger dan speciaal aangepaste tekstherkenningsprogramma’s zoals An Open Book Unbound. Op de Nederlandse markt is An Open Book Unbound al een tijdje niet meer beschikbaar.

De Invoca Deluxe is een universele afstandbediening met spraakherkenning. In een eerder nummer publiceerden we daarover een technische fiche (IM 15,1 van maart 2001). Onlangs waren we in de gelegenheid dit toestel ook effectief te testen. Het resultaat is eerder teleurstellend te noemen. De Invoca Deluxe is duidelijk niet ontwikkeld naar visueel gehandicapten toe. Als blinde kan je er zeker niet zelfstandig mee aan de slag ; een goedziende met een zekere technische feeling zal assistentie moeten verlenen bij het instellen van het toestel. De spraakherkenning zelf werkt niet erg betrouwbaar en het toestel zelf spreekt Engels om allerlei boodschappen en waarschuwingen te geven. Een krachtige mogelijkheid evenwel is de combinatiemogelijkheid van verschillende commando’s met één gesproken bevel: de televisie aanzetten, deze op het juiste kanaal zetten en dan de videoband starten in de videorecorder kan met één bevel zoals "start band". De Invoca wordt geleverd door Integra in België en Alecs en Worldwide Vision in Nederland. Richtprijs bedraagt 89,50 euro. Tevens meer info op www.invoca.nl en www.innotechsystems.com/voicefire.htm.

De draagbare beeldschermloep Maxloep Color van Reinecker biedt nu de mogelijkheid om hem aan te sluiten op een gewone televisie met video-ingang (gele cinch-stekker). Slechts een algemeen verkrijgbare videokabel is noodzakelijk. Eventueel kan een SCART-verloopstuk nodig zijn. De kostprijs van dergelijke kabel bedraagt ongeveer 20 EUR en van een verloopstuk ongeveer 15 EUR. Leveranciers zijn Sensotec voor België en Reinecker Nederland voor Nederland.

Terug naar de inhoudstafel

Windows XP met hulpmiddelen: stand van zaken

Frits Jongboom

Inleiding
Microsoft heeft het afgelopen jaar een nieuw besturingssysteem uitgebracht voor zowel de thuisgebruiker als de zakelijke gebruiker. Windows XP home editie is de opvolger geworden van Windows 95, 98 en Windows Me. Windows XP professional editie is de opvolger geworden van Windows 2000 professional. De verschillen tussen de beide edities liggen vooral in de geboden functionaliteit.
Windows XP professional biedt meer mogelijkheden voor netwerkgebruik en beveiliging.
De gebruikersinterface is vernieuwd en is voor beide versies gelijk.
Een groot voordeel van Windows XP is dat de stabiliteit sterk verbeterd is, zeker in vergelijking met Windows Me. Voor visueel gehandicapten heeft Windows XP qua toegankelijkhied echter niet veel meer te bieden dan de oudere Windows versies.
Het invoeren van een nieuw besturingssysteem heeft meestal ingrijpende consequenties voor het gebruik van computerhulpmiddelen. Immers, de gebruikersinterface van het besturingssysteem is veranderd en ook onder de motorkap is er vaak één en ander gewijzigd. Het hulpmiddel weet bijvoorbeeld niet meer wat hij wel of niet moet uitspreken. Meestal heeft een fabrikant een paar maanden nodig om zijn computerhulpmiddel zodanig aan te passen dat deze werkt met het nieuwe besturingssysteem.
Wij zullen in dit artikel een overzicht geven van de huidige stand van zaken (april 2002) met betrekking tot computerhulpmiddelen voor Windows XP. De verschillen tussen XP Home en XP Professional situeren zich hoofdzakelijk op vlak van netwerkbeveiliging en dit heeft geen invloed op de samenwerking met de geteste hulpmiddelen.

Zoomtext level 1 en 2
Versie 7.10 van dit vergrotings / spraakpakket is volledig geschikt voor Windows XP. Wel gaf bij ons in een testopstelling de combinatie met de Infovox spraaksynthesizer opstartproblemen, de Infovox werd niet goed herkend. De combinatie met Fluent Dutch werkte bij ons wel zonder problemen.

Supernova / Lunar / Lunar plus/ Hal
De nieuwe versies 5.2 van deze hulpmiddelen van Dolphin, zijn geschikt voor het werken onder Windows XP. Echter, ... er zijn nog heel wat kinderziekten te overwinnen. Zo werkt het pakket niet goed als er gekozen wordt voor de klassieke desktop van Windows XP. Op dit moment zijn ook nog alleen de Engelstalige versies van deze pakketten maar verkrijgbaar. Voor mei 2002 staan de Nederlandstalige versies op het programma.

Bigshot 2.1
Van dit vergrotingsprogramma is ondertussen ook een update uitgekomen voor Windows XP. De werking is hetzelfde als bij de vorige versies.

Jaws 4.01
De nieuwe Nederlandstalige Jaws 4.01 versie is beschikbaar in twee uitvoeringen: voor Windows XP Home en voor Windows XP Professional. We hebben hier de Engelstalige versie geïnstalleerd en deze werkte zonder problemen. Wel zorgde de combinatie Jaws en Fluent Duch spraaksynthesizer voor wat problemen; de stem daalde regelmatig spontaan in toonhoogte. De combinatie Jaws en Infovox werkte probleemloos.

Window Eyes 4.2
Van dit pakket is zojuist een nieuwe versie verschenen die werkt onder Windows XP. Wij zijn nog niet in de gelegenheid geweest om dit pakket te testen.

Webformator
De laatste versie van dit hulpprogramma voor het surfen op internet, versie 1.22 Nederlands, werkt onder Windows XP.

Fluent Dutch en Infovox
Deze synthesizers zijn in hun huidige versie compatible met Windows XP.

Omnipage en Finereader
Omnipage versie 11 en de nieuwste Finereader versie 6 zijn compatibel met Windows XP. Wij hebben zelf Finereader versie 5 getest en ook deze versie werkte onder Windows XP.

Outspoken
Dit pakket werkt niet onder Windows XP

Tot besluit
Zoals u ziet werken nog lang niet alle computerhulpmiddelen onder Windows XP. Van de pakketten die wel werken, blijken er sommige nog aardig last te hebben van kinderziekten. Het blijft dus even opletten bij het aanschaffen van een nieuw hulpmiddel of het aanschaffen van een nieuwe pc. Een nieuwe pc wordt nu immers standaard geleverd met Windows XP.

Terug naar de inhoudstafel

Vergelijkende test: Tekstherkenningsprogramma’s OmniPage Pro en FineReader

Christiaan Pinkster
Gerrit Van den Breede

Inleiding
In voorgaande testen van OCR software (tekstherkenningsprogramma’s) lag de nadruk met name op de voor visueel gehandicapten aangepaste pakketten zoals An Open Book Unbound en Cicero.
Deze pakketten lijken zo langzamerhand te verdwijnen. In Nederland is bijvoorbeeld An Open Book Unbound al een tijd niet meer leverbaar. In België stopt men nu ook met de levering. Het marktaandeel van Cicero lijkt ook kleiner te worden doordat het gebruik van de HP (Hewlett Packard) scanners niet meer mogelijk is.
De vraag is dan ook al snel gesteld hoe je als visueel gehandicapte met standaard tekstherkenningssoftware uit de voeten kunt.
In deze test worden twee van deze programma’s met elkaar vergeleken op hun bruikbaarheid. OmniPage pro 11.0 en Abby FineReader 5.0 pro. Het zijn allebei programma’s die in België en Nederland actief verdeeld worden door leveranciers van hulpmiddelen.
Omnipage staat al jaren te boek als één van de beste OCR-programma’s. Inmiddels is dit product van ScanSoft aanbeland bij versie 11.
Finereader van het Russische softwarehuis ABBY doet inmiddels ook al weer een aantal jaren mee. Op dit moment is versie 5.0 een jaar op de markt.
De nadruk in de test ligt op het lezen van gescande documenten in een tekstverwerker of spreadsheet. Zoveel mogelijk wordt uitgegaan van de standaard instellingen van de software.
In totaal zijn er 17 documenten getest. Globaal gesproken ikomt dit overeen met de inhoud van een gemiddelde brievenbus, compleet met folders en een bankafschrift. Daarbij nog wat ingewikkelde stukken tekst met wiskundige tekens, kolommen, tabellen en attributen zoals vet, cursief en onderstreept. Met dit stapeltje testmateriaal hebben we een aardige indruk kunnen krijgen van de mogelijkheden en onmogelijkheden van beide pakketten.

Tekstherkenning
De prestaties van beide pakketten zijn uitgebreid met elkaar vergeleken. Op het gebied van de lettergrootte scoort Omnipage iets beter dan Finereader; een tekst met een 7-punts letter is nog goed te lezen. Finereader heeft hier een 8-puntsletter en soms zelfs een 9-puntsletter voor nodig. Opvallend is dat Omnipage moeite heeft met de letter q. Deze wordt vaak herkend als het cijfer 9. Finereader had hier geen problemen mee.
Beide pakketten vinden letters met accenttekens zoals â of ë lastig. Hoewel Omnipage minder fouten maakt dan Finereader is het eindresultaat niet betrouwbaar.
Wiskundige- en buitenlandse tekens zijn voor beide pakketten nog wat te hoog gegrepen. Het resultaat, een opeenhoping van wartaal, is niet bruikbaar.
Met gekleurde teksten, veelal met minder contrast, heeft Finereader minder moeite. De tekst op de achterkant van een gekleurd CD hoesje wordt door Finereader goed herkend, terwijl Omnipage hier totaal niets van maakt.

Lay-out
Standaard lay-out met kolommen, tabellen of tekstkaders wordt door beide goed herkend. De oriëntatie van het document op de glasplaat van de scanner is niet van invloed. Artikels uit tijdschriften of kranten en brieven zijn zeer goed leesbaar. Er worden weinig fouten gemaakt. Drukke lay-out met veel plaatjes, zoals een reclamefolder voor mobiele telefonie, is lastig. Finereader geeft de best leesbare informatie. Omnipage heeft snel de neiging van de folder een figuur te maken waardoor de tekst onleesbaar wordt voor een schermuitleesprogramma.

Gebruik met toetsenbord
Beide programma’s zijn eenvoudig vanuit Word te bedienen. De gescande pagina kan direct in de tekstverwerker gelezen en bewerkt worden.
Omnipage is bereikbaar via het menu bestand. Door de optie tekst verwerven te activeren wordt de tekst van de scanner binnengehaald.
Om Finereader te starten is het nodig de Finereader-knop te activeren. Om dit zonder muis te kunnen uitvoeren moet eerst een sneltoets gemaakt worden.

Snelheid
Wat opvalt is de duur van het scanproces. Scannen met Finereader duurt tussen de 30 en de 40 seconden. Na op de startknop te hebben ingedrukt start na ongeveer 10 seconden de scanpassage.
Omnipage heeft hier tussen de 60 en 80 seconden nodig. Na pas 20 seconden vertoont de scanner enig teken van leven. De scanpassage begint na 35 seconden.

Conclusies
Met zowel Omnipage als Finereader valt goed te werken als het gaat om de inhoud van een gewone brievenbus. Brieven, tijdschriften en krantenstukjes zijn zonder problemen te lezen. Folders zijn goed in te delen in zinvol of oud papier. Vanuit het tekstverwerkingsprogramma Word kan eenvoudig tekst worden binnengehaald. Voor Finereader moet wel eerst even een sneltoets aangemaakt worden om dit programma op te starten. Kleine lettertypes worden iets beter door Omnipage herkend. Contrastarme en gekleurde documenten worden beter door Finereader herkend. Met ingewikkelde paginaopmaak heeft Finereader iets minder moeite. Wat verder opvalt is dat Omnipage twee keer zoveel tijd nodig heeft als Finereader om een document te scannen.
Exotische lettertypes en wiskundige tekens vormen voor beiden een groot probleem. Een niet te lezen document is het resultaat.

Terug naar de inhoudstafel

Zoeken op internet

Gerrit Van den Breede

1. Inleiding
Dat het wereldwijde web een schat aan informatie te bieden heeft, gaat niemand meer kunnen ontkennen. Omdat de hoeveelheid zodanig groot geworden is, wordt het bijna een expertise op zich om de juiste informatie te vinden. In het massale informatie-aanbod zit er tussen het koren ook heel wat kaf. Deze twee gescheiden houden vereist op zijn minst een kritische benadering. Daarbij komt nog dat meer en meer websites gebruik maken van visueel aantrekkelijke effecten die dikwijls ontoegankelijk zijn voor de visueel gehandicapte gebruiker die spraak en/of braille als medium gebruikt.
In dit artikel gaan we trachten u zo concreet mogelijk een aantal tips mee te geven om beter gewapend op zoek te gaan naar de gezochte informatie op het web.

2. Samenstelling webadressen
Veel firma’s, organisaties, scholen, overheden en gemeenten hebben tegenwoordig een website. Het adres van een website wordt URL (Universal Resource Locator) geheten. De samenstelling van zo’n URL verloopt volgens een aantal regels waarvan het nuttig is om die te begrijpen. Een URL is als volgt samengesteld: http://www.organisatie.topdomein/:
-http://www: geeft aan dat het over een webpagina gaat (http staat voor HyperText Transfer Protocol). Bij bladeraars (browsers) vanaf versie 4 hoeft "http://" niet meer ingetypt te worden.
-organisatie: de naam van een organisatie of een afkorting ervan.
-topdomein: hier is een zekere logica terug te vinden, hoewel er soms meerdere keuzes mogelijk zijn.
-com wordt gebruikt voor Amerikaanse en internationale bedrijven, bijvoorbeeld www.apple.com
-gov wordt gebruikt voor Amerikaanse overheidsinstellingen, bijvoorbeeld
www.whitehouse.gov

-edu wordt gebruikt door Amerikaanse universiteiten, bijvoorbeeld
www.ucla.edu
-mil wordt gebruikt voor Amerikaanse militaire sites, bijvoorbeeld
www.navy.mil
-int voor officiële internationale organisaties, bijvoorbeeld
www.nato.int
-org voor minder officiële internationale organisaties, bijvoorbeeld
www.greenpeace.org
-net voor internationale netwerken of netwerkinstellingen, bijvoorbeeld
www.ripe.net
-be, nl en uk zijn landencodes voor respectievelijk België, Nederland en Groot-Brittannië
-Sommige bedrijven en organisaties registreren twee of meerdere URL’s opdat men ze makkelijker zou terugvinden. Enkele voorbeelden:
www.red-cross.org, www.red-cross.int of www.rodekruis.be en ook
www.interbrew.com of www.interbrew.be.

3. Zoekmethodes
3.1. URL raden
Door gewoon te gokken op de mogelijke naam van de URL kan men dikwijls vrij snel komen waar men wil zijn. Deze methode is enkel bruikbaar als men op zoek is naar een niet al te specifiek onderwerp.
Bijvoorbeeld: ik zoek de site van Q-music, een nieuw Belgisch radiostation, dus ik typ www.qmusic.be. Ik merk dat er automatisch doorgeschakeld wordt naar www.q-music.be (met koppelteken). Dit betekent dat beide URL’s geregistreerd zijn door het radiostation en dat de site effectief op www.q-music.be staat.
Het is eveneens mogelijk om een deel van de site trachten te raden. Bijvoorbeeld, wat heeft Microsoft te vertellen over beveiliging van zijn producten ? Typ
www.microsoft.com/security en u komt terecht in het juiste gedeelte van de Microsoft website.

3.2. Webgidsen
Gebruikte synoniemen hiervoor zijn: directories, lijsten van URL’s, handmatig onderhouden boomstructuren, hiërarchische structuren en classificatiesystemen. Bekende voorbeelden van webgidsen zijn www.yahoo.com (internationaal) en www.advalvas.be (Belgisch). De maker van een website die wil gevonden worden via de boomstructuur van een webgids moet zelf de moeite doen om zijn URL (met een woordje uitleg) te bezorgen aan de uitbater van een webgids. Medewerkers (vrijwilligers of personeel) van de webgids-uitbater onderzoeken de aangeboden informatie en kunnen die dan al of niet opnemen in de boomstructuur. De bezoeker van een webgids kan op zoek gaan naar informatie door te navigeren door de boomstructuur of door een zoekopdracht te geven waarbij dan gezocht wordt in de trefwoordendatabank van de beschrijvingen van de websites.
Een webgids gebruiken is een geschikte zoekmethode als men op zoek is naar algemene informatie over populaire onderwerpen.

3.3. Webrobots / zoekmachines
Webrobots zijn computerprogramma’s die webpagina’s bezoeken en alle woorden eruit bewaren in een trefwoordendatabank. De webrobots volgen ook de verwijzingen (links) in webpagina’s om automatisch andere webpagina’s te ontdekken. Bekende voorbeelden zijn www.google.com, www.altavista.com en www.hotbot.com.
De eindgebruiker kan zoeken op trefwoorden, combinaties ervan of andere eigenschappen van webpagina’s die een webrobot zelf kan achterhalen (bijvoorbeeld de datum van de laatste aanpassing). De robot stelt een lijst van gevonden URL’s samen die aan de eindgebruiker getoond worden. Vanuit deze lijst kan verder genavigeerd worden. De software die een webrobot gebruikt voor het samenstellen van de trefwoordenlijst wordt spider, crawler, wanderer of scooter genoemd. Webrobots onderscheiden zich van elkaar door onder andere het aantal bezochte en geïndexeerde pagina’s, methode van de indexering, frequentie van het vernieuwen van de index, het aanbod aan gecombineerde zoekmogelijkheden en het gebruiksgemak van die gecombineerde zoekmogelijkheden.
Om te kiezen tussen de vele zoekrobotten die men frequent wil gaan gebruiken dient in de eerste plaats gekeken te worden naar de toegankelijkheid. Een handige lijst is te vinden op www.blindsupport.be/zoekers.htm. Een tweede belangrijks aspect is de kwaliteit en snelheid van het zoekresultaat. Om daar een idee van te krijgen kan u bij enkele zoekrobotten dezelfde zoekterm intypen en vervolgens de resultaten vergelijken. Een andere, Engelstalige, bron van vergelijking tussen zoekrobotten is te vinden op http://www.notess.com/search/features/byfeature.shtml
Webrobots zijn vooral geschikt voor zoekopdrachten met meerdere trefwoorden.

3.4. Metazoeksystemen
Bij een metazoeksysteem kan de gebruiker een zoekopdracht (één of meerdere trefwoorden) ingeven en vervolgens gaat het metazoeksysteem de zoekopdracht doorgeven aan verschillende originele zoeksystemen, even wachten en uiteindelijk de resultaten tonen. De originele zoeksystemen die doorzocht worden kunnen webgidsen, webrobots, gespecialiseerde zoeksystemen of andere metazoeksystemen zijn. De resultaten kunnen per origineel zoeksysteem getoond worden of er kan een bewerking van alle resultaten gebeuren zodat er een andere rangschikking ontstaat van de resultaten van de originele zoeksystemen. Bekende metazoeksystemen zijn www.mamma.com, www.metacrawler.com en www.askjeeves.com.
Een metazoeksysteem is meest aangewezen voor een gespecialiseerde zoekopdracht met één trefwoord waarbij niet te veel resultaten verwacht worden.

3.5. Gespecialiseerde zoeksystemen
Informatie die niet algemeen toegankelijk (via statische webpagina’s) of dynamisch van aard is kan gevonden worden via een gespecialiseerd zoeksysteem. Bij dynamische websites komt het resultaat uit een databank of bibliotheekcatalogus. Webrobots zijn niet in staat alle webpagina’s te bezoeken en veel informatie zit verscholen achter invulformulieren waar eerst allerlei gegevens moeten ingebracht worden. Gespecialiseerde zoeksystemen kunnen op diverse manieren gespecialiseerd zijn: aardrijkskundig of per onderwerp. Hoe kunnen we een gespecialiseerd zoeksysteem vinden ? Men gebruikt best een algemeen zoeksysteem (bijvoorbeeld een webrobot) met een zoekopdracht waar men de naam van het onderwerp of de naam van een meer algemeen onderwerp combineert met woorden zoals database, search engine, bookmarks, resource guide, library, dictionary, directory, FAQ en frequently askes questions. De kans is nu veel groter dat de resultaten verwijzingen bevatten naar gespecialiseerde zoeksystemen.

3.6. Expert raadplegen
Als alle voorgaande zoekmethodes niets opgeleverd hebben dan blijft er niets anders over dan een expert, een persoon, te vinden die kan helpen de juiste informatie te vinden. Experten kan u best vinden door aan te sluiten bij een groepscommunicatiesysteem op het internet. We kennen drie hoofdvormen: mailinglijsten, netnews (usenet) en discussiefora. Als u een specialist zoekt in een bepaald domein, zoek dan eerst welke mailinglijst, nieuwsgroep of discussieforum over het onderwerp van de vraag handelt. Weet dat experten het doorgaans vrij druk hebben en direct een expert opzoeken zonder de eerder beschreven stappen te doorlopen is niet aan te bevelen. Op het web zijn ook diensten waar u vragen kan stellen aan menselijke experts maar deze dienstverlening is uiteraard niet gratis.

4. Waarom heb ik niets gevonden ?
Als u na het uitvoeren van de eerder beschreven stappen nog niets gevonden hebt, dan kunnen er verschillende oorzaken zijn:
-De gezochte informatie is niet publiek beschikbaar, het gaat om informatie waar geld mee verdiend wordt. Voorbeelden hiervan zijn kranten en onderzoek dat tot een octrooi kan leiden. Wetenschappers hebben er niet altijd baat bij om te publiceren op internet omdat zij beoordeeld worden op papieren publicaties.
-De gezochte informatie was misschien wel aanwezig maar nergens opgenomen in doorzoekbare indexen. De reden hiervoor kan zijn dat de informatie erg ver weg verscholen zit in een website of in een formaat dat gewoonlijk niet doorzocht wordt (Word, PDF, Postscript). Google indexeert ook PDF documenten en toont ze desgevallend in HTML-formaat.
-Er is nog niet voldoende lang gezocht of niet op de juiste plaats. Volhouden is de boodschap.
-De schrijfwijze van de zoekterm was niet juist.
-Probeer eens te zoeken met een synoniem van de zoekterm.

5. Tot besluit
Praktisch gezien gaat de meerderheid van de mensen wellicht voldoende hebben aan de zoekmethode waarbij de URL geraden wordt en de zoekmethode via een (toegankelijke) zoekrobot. Maar we vonden het toch belangrijk alle mogelijkheden eens duidelijk op een rijtje te zetten. Sterk geïnteresseerden kunnen we aanraden de twee links bij de bronvermelding te bezoeken.

Bronnen:
-artikels over internet uit vorige nummers van Infovisie Magazine
-de hulppagina van de K.U.Leuven Zoekmatrix, http://mailserv.cc.kuleuven.ac.be/se_help_nl.html
-een Nederlandstalige website over het zoeken op internet:
www.zoekprof.nl

Terug naar de inhoudstafel

Reisplanners op internet

Helene van Harten

Reisplanners zijn natuurlijk een gevaarlijk onderwerp in deze tijd van malaise rondom de prestaties van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Ik ben zelf net vijf maanden op reis geweest en heb met veel plezier gebruik gemaakt van de internationale reisplanner van de Deutsche Bahn (DB). In dit artikel willen we enkele courante reisplanners op internet bespreken. Voor deze test is Internet Explorer 5.5 gebruikt in combinatie met het hulpprogramma (hulp bij het navigeren op het web) WebFormator van Frank Audio Data met de Nederlandse vertaling die gratis te downloaden is vanaf www.tovg.nl. Het doel van dit artikel is een overzicht geven van de mogelijkheden van de verschillende reisplanners op internet voor reizen in Nederland en België voor occasionele gebruikers. Er wordt hier beperkt ingegaan op de bediening van WebFormator en helemaal niet op het werken met Internet Explorer. Websites, en dus ook reisplanners, veranderen voortdurend dus het blijft een momentopname, maar ik hoop dat de lezer een indruk krijgt van het soort reisinformatie die de websites uiteindelijk geven en dan kan beslissen of dat voor hem of haar bruikbare informatie is.
Voor deze test zijn 3 reisplanners gebruikt: www.ns.nl voor treinreizen in Nederland, www.9292ov.nl voor bus- en treinreizen in Nederland, www.ritteninfo.be voor trein-, bus- of metroreizen in België.

NS
De NS site is op het moment van testen goed toegankelijk. Dat wil zeggen dat de informatie die met WebFormator gelezen wordt goed overeenkomt met de informatie die visueel aangeboden wordt. Op de visuele site is sommige informatie verborgen die met WebFormator direct zichtbaar is gemaakt. Hierdoor is de structuur misschien minder duidelijk. In deze test wordt alleen gekeken hoe een reis gepland kan worden en wordt niet ingegaan op alle overige informatie. De website homepage bestaat uit vele links en zelfs een snelplanner waarmee alleen reizen van A naar B kunnen worden gepland en geen reizen met tussenbestemming. De volledige planner met alle mogelijkheden heet Planner Plus. Met de Planner Plus kan ook voor- en natransport naar en van de stations gepland worden, maar daarbij wordt uitgegaan van lopen, fietsen of auto en niet van de bus. De reisinformatie die dit oplevert is de afstand tot het station en de mogelijkheid een grafische plattegrond te laten maken van de route. Wij hebben gekozen om de snelplanner te bespreken en voor een volledig reisadvies van deur tot deur de reisplanner van 9292ov te gebruiken.

Het gebruik van de snelplanner
De tekst snelplanner komt in het scherm van WebFormator niet voor. Het snelst kom je bij de snelplanner door te zoeken naar Invoerveld: CONTROL+F Invoerveld ENTER. Als het goed is staat de cursor nu op de regel (in het woord Invoerveld):

Van Invoerveld ]

Met F12 ga je naar het invoerveld op de website en kan de naam van het vertrekstation ingevoerd worden. Door nogmaals F12 te gebruiken staat de cursor weer in het scherm van WebFormator. Op de volgende regel staat het invoerveld voor de naam van het station waarheen gereisd moet worden. Dit kan op dezelfde manier ingevuld worden. De volgende regel geeft de datum van de huidige dag en kan veranderd worden als je een reis voor een andere datum wilt plannen. Ga op het invoerveld staan dat gewijzigd moet worden en ga met F12 naar het juiste invoerveld op de website en tik de juiste dag of maand in. Met F12 kom je weer terug.
Nu volgt een regel met 2 radioknoppen om aan te geven of je een gewenste vertrektijd of een gewenste aankomsttijd voor je reis hebt. Standaard wordt van een gewenste vertrektijd uitgegaan. Om een gewenste aankomsttijd in te voeren moet de cursor ergens in de volgende tekst gezet worden:

Radioknop Niet geselecteerd ]

Door op ENTER te drukken wordt nu de knop Aankomst geselecteerd. De gewenste vertrek of aankomsttijd kan op de 2 invoervelden voor de uren en minuten op de volgende regel worden ingevuld. Dit gaat op dezelfde manier als de andere invoervelden. Op de volgende regel staat de link Geef reisadvies. Door de cursor in de link te zetten en op ENTER te drukken wordt een reisadvies gemaakt. De pagina die dan komt bevat weer vele linken en ook een overzichttabel met alternatieve vertrektijden en aantal overstappen. Het reisadvies dat het dichtste bij de gewenste vertrek- of aankomsttijd komt staat apart vermeld. Het snelst kom je bij dit reisadvies door te zoeken naar treinroute met CONTROL+F Treinroute ENTER. Voor de reis van Zwolle naar Leiden centraal op 4 april met de gewenste aankomsttijd 11 uur gaf dit het volgende reisadvies:

Treinroute Link javascript:toggle_train(); Tijd Station Spoor Richting Reisdetails
Link javascript:showtrainroute(); 08:51 Link Zwolle 7a  Amersfoort  Stoptrein 5628 
09:57 Link Utrecht Centraal 8a 
10:08 Link Utrecht Centraal 19  Leiden Centraal  Stoptrein 8828 
10:52 Link Leiden Centraal 1

Op de visuele pagina staat een tabel met het reisadvies. Deze tabel wordt op WebFormator weergegeven door eerst de titels van de kolommen te noemen: Tijd, Station, Spoor, Richting en Reisdetails. Op de volgende regel staat dan de vertrektijd met het vertrekstation, het vertrekspoor de richting van de trein en het type trein en treinnummer van de dienstregeling. Op de volgende regel staat de aankomsttijd van de trein op het station waar uitgestapt moet worden en de naam van het station en het aankomstspoor. In dit geval is het nog niet het eindstation en volgen nog 2 regels voor het vertrek en de aankomst van de volgende trein.

In het voorbeeld is de reis van Zwolle naar Leiden centraal genomen. Als echter aankomststation Leiden was gegeven komt er geen reisadvies uit, omdat niet duidelijk is welk station in Leiden. Het zoeken naar treinroute levert dan niets op. En er moet gezocht worden naar "Let op". Daarachter staat een melding wat er niet goed is gegaan. In dit geval volgt: de NAAR gegevens zijn niet helemaal duidelijk en er volgt een reisplan van de Planner Plus met als naar station Leiden Centraal met een keuzelijst om dit te veranderen in een ander station. Door weer naar de link "Geef reisadvies" te gaan wordt alsnog het bovengenoemde reisadvies gegeven.

OVR
De webpagina van OVR is onvoldoende toegankelijk doordat een aantal linken en knoppen geen goede namen hebben gekregen. Het deel dat over het reisplannen gaat is wel voldoende toegankelijk maar daar moet je dus komen door linken te tellen of door rechtstreeks naar het invulformulier te gaan. Tijdens het testen is de tweede Link Redirect de link die als eerste gevolgd moet worden. Onderaan de nieuwe pagina staat dan de Link Klik hier voor het reisadvies:

Link Klik hier voor een 'gratis' reisadvies.

Door die te volgen kom je op de volgende pagina die ook rechtstreeks geopend kan worden: http://213.53.164.222/9292/asp/MaakVraag.asp. Deze pagina is wel voldoende toegankelijk. Dit formulier bevat nauwelijks overbodige informatie en linken zodat deze geheel gelezen en ingevuld kunnen worden. In ieder geval moet de plaats en straat van vertrek ingevoerd worden en de plaats en straat van aankomst. Deze webpagina geeft in principe een advies van deur tot deur en heeft daarom ook de straat van aankomst en vertrek nodig. Verder wordt weer de gewenste reisdatum en de gewenste aankomst- of vertrektijd gevraagd. Het aangeven of het om aankomst of vertrek gaat gebeurt in dit geval met een rolmenu:

Tijd * Invoerveld 10 ] Invoerveld 33 ] Invoerveld met keuzelijst vertrek ]

Standaard staat weer vertrek ingevuld. Om te kiezen voor aankomst wordt de cursor ergens in de tekst Invoerveld met keuzelijst vertrek ] gezet en na ENTER kan met pijltje naar beneden aankomst geselecteerd worden. Dit moet weer met ENTER bevestigd worden. Door de link met plaatje Vraag reisadvies op te volgen wordt het reisadvies opgevraagd. Het resultaat is ook weer een pagina met weinig overbodige informatie. Voor een reis van het stationsplein in Amersfoort naar Visio in Huizen op 4 april om 11 uur wordt na een overzichtstabel met alternatieven het volgende advies uitgewerkt:

Plaats  Locatie  Aankomst
(spoor) Vertrek
(spoor) Opstapinfo  Richting 
amersfoort stationsplein Plaatje lopen ] 00:01
amersfoort Link Stationsinformatie: treinstation amersfoort treinstation amersfoort 11:14 7 Plaatje trein ] Plaatje ns ] amsterdam
hilversum Link Stationsinformatie: treinstation hilversum treinstation hilversum 11:28 3 Plaatje lopen ] 00:05
hilversum station hilversum 11:56  Plaatje bus ] Plaatje connexxion ] 135 blaricum
bussum nachtegaallaan 12:11  Plaatje lopen ] 00:05
huizen amersfoortsestraatweg 12:16  

Steeds wordt de plaats, de locatie, de vertrektijd, evt. het vertrekspoor en de vertrekrichting aangegeven en vervolgens de plaats en locatie van aankomst met evt. aankomstspoor. In het voorbeeld:
Eerst kan in 1 minuut naar het station Amersfoort gelopen worden. Daarna volgt de trein informatie van de trein van Amersfoort naar Hilversum en tenslotte de informatie over de bus van Hlversum naar Bussum. Vanaf de Nachtegaallaan kan men in 5 minuten naar Visio lopen. Er bestaat de mogelijkheid om grafische informatie over de loopomgeving te krijgen.

België
Ook de site voor België is op het moment van testen voldoende toegankelijk. Alleen worden er soms Franse woorden gebruikt. Eerst moet een keuze gemaakt worden voor het soort openbaar vervoer. In deze test is gekozen voor de trein. Het is het snelst om te zoeken naar NMBS/SNCB door CONTROL+F NMBS/SNCB ENTER. Deze link kan gevolgd worden door nogmaals ENTER te gebruiken. Om direct naar het invoerveld voor het invoeren van het vertrekstation te gaan moet gezocht worden naar Invoerveld met CONTROL+F Invoerveld ENTER. De cursor zal nu op het woord Invoerveld staan achter van voor het vertrekstation.

Invoerveld ] Link Stations wisselen Link

Met F12 kom je in het invoerveld op de echte website en kan het vertrekstation ingetikt worden. Door nogmaals F12 te gebruiken kom je weer terug in het WebFormator venster. Het volgende invoerveld is voor het invoeren van het aankomststation en kan op dezelfde manier ingevuld worden.
Hierna kan de datum van de geplande reis ingevoerd worden met behulp van rolmenu’s.

Invoerveld met keuzelijst 01 ] Invoerveld met keuzelijst Mois April ] Invoerveld met keuzelijst Année 2002 ] Uur:

Door op het invoerveld voor de dag, maand of jaar te gaan staan kan na het gebruik van ENTER met pijltje omhoog of omlaag de juiste dag, maand of jaar ingevoerd worden. Met ENTER wordt dit dan bevestigd. Na invoeren springt de cursor iets terug in WebFormator. Vervolgens kan een gewenste vertrektijd of aankomsttijd worden ingevoerd. Standaard staat de radioknop vertrek geselecteerd. Daarna volgen de invoervelden voor het uur en de minuten van de gewenste tijd, die weer met F12 ingevuld kunnen worden. Daarna staat er een radioknop om aan te geven dat de gewenste tijd een aankomst tijd is.

Invoerveld met keuzelijst 09 ] Invoerveld met keuzelijst 05 ] Radioknop Niet geselecteerd ] Aankomst

Door met de cursor op de Radioknop Niet geselecteerd te gaan staan kan met ENTER aankomst wel geselecteerd worden. Nu kan het reisplan opgevraagd worden. Helaas heeft de Knop waarmee dit moet gebeuren geen eigen naam in WebFormator gekregen. Het beste kan met pijltje naar beneden langs de radioknoppen voor het selecteren van de vervoersmaatschappijen gelopen worden tot de regel met Knop ]

Knop ] Link defhnl Plaatje Ecran d'aide sur le formulaire de demande

Als de cursor in het woord Knop staat kan met ENTER het reisschema opgevraagd worden. Het resultaat staat achter de tekst Dienstregeleing en daar kom je met CONTROL+F Dienstregeling ENTER.
Voor een reisplan van Leuven naar Antwerpen Centraal op 4 april met vertrektijd 11 uur levert dat het volgende overzicht op:

Dienstregeling voor een reis van  LEUVEN  naar  ANTWERPEN CENTRAAL
donderdag 04/04/2002  om  11:00
Klik op voor meer informatie over alle werken in uitvoering op het net.
Klik op voor meer informatie over de werken op deze verbinding.
Overzicht van de 7 verbindingen die het beste aan uw voorwaarden voldoen
Aankruisvakje Geselecteerd ] Selectie Vertrek Aankomst Duur Aansluitingen Trein(en) Info
Aankruisvakje Geselecteerd ] 10:35 11:26 00:51 donderdag 04/04/2002 met 1 overstap [2460][2931]
Aankruisvakje Geselecteerd ] 10:41 11:40 00:59 donderdag 04/04/2002 met 2 overstappen [3160][610][2581]
Aankruisvakje Geselecteerd ] 10:41 11:44 01:03 donderdag 04/04/2002 met 1 overstap [3160][2010]
Aankruisvakje Geselecteerd ] 11:15 11:57 00:42 donderdag 04/04/2002 Rechtstreeks [2611]
Aankruisvakje Geselecteerd ] 11:35 12:26 00:51 donderdag 04/04/2002 met 1 overstap [2461][2932]
Aankruisvakje Geselecteerd ] 11:41 12:40 00:59 donderdag 04/04/2002 met 2 overstappen [3161][611][2582]
Aankruisvakje Geselecteerd ] 11:41 12:44 01:03 donderdag 04/04/2002 met 1 overstap [3161][2011]
Knop ] Klik op OK voor het detail van de gekozen reisweg

In het overzicht wordt de vertrek en aankomsttijd weergegeven met de reisduur de reisdag, het aantal overstappen en de treinnummers. Door alleen de gewenste reis te selecteren kan het detailschema opgevraagd worden. Dit kan er als volgt uitzien:

Station Uur Duur datum Trein Bestemming Informatie
Details voor verbinding -1-.
Link LEUVEN
Link MECHELEN V:10:41
A:11:07 00:26 04/04/2002 3160 [L]
Link MECHELEN Link
Link MECHELEN
Link ANTWERPEN CENTRAAL V:11:20
A:11:44 00:24 04/04/2002 2010 [IC]
Link ANTWERPEN CENTRAAL Link

De kop geeft niet helemaal weer welke informatie volgt. Het is vertrekstation, uitstapstation, vertrektijd, aankomsttijd, reisduur, treinnummer en treinrichting. In dit geval is het aankomststation niet het eindstation en volgt nog informatie over de tweede trein van Mechelen naar Antwerpen Centraal. Deze reisplanner geeft geen informatie over de perrons waarop de treinen aankomen en vertrekken.

Als voor een reisplan geen eenduidig station aangegeven wordt bijvoorbeeld Antwerpen in plaats van Antwerpen Centraal dan komt er een melding met het verzoek om aan te geven welk station van Antwerpen bedoeld wordt. Het beste kan gezocht worden op MEERDERE door CONTROL+F MEERDERE ENTER.

MEERDERE STATIONS MOGELIJK
   van LEUVEN / LOUVAIN
   naar
Invoerveld met keuzelijst ANTWERPEN-BERCHEM ]
Knop ] © 2000 NMBS

Door met de cursor op het invoerveld met keuzelijst te gaan staan kan na ENTER met de pijltjes toets naar beneden het juiste station worden gekozen en met ENTER worden bevestigd. De knop onder het invoerveld moet worden geactiveerd om het reisplan te krijgen.

Conclusie
Op het moment van testen is het mogelijk om de reisplanners in combinatie met WebFormator te gebruiken. Voor de OVR pagina is extra informatie nodig of moet men het ingewikkelde adres van het invulformulier in een favoriet of bookmark opslaan. Het reisplan dat aangemaakt wordt, wordt in de vorm van tabellen visueel gepresenteerd. WebFormator geeft de tabel informatie rij voor rij door en het is nu aan de lezer om te beoordelen of die informatie dan nog leesbaar is voor hem of haar.
Wij wilden u met dit artikel hierbij extra ondersteunen. Maar men moet er zich van bewust zijn dat de mens-computer interface van dit soort informatiesystemen frequent wijzigt. Waardoor ook onze adviezen aangepast zouden moeten worden.

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: CNET - www.cnet.com

Toegankelijkheid

Inhoud

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: Het Loo Erf - www.looerf.nl

Toegankelijkheid

Inhoud

Terug naar de inhoudstafel

Bespreking website: Vlaams Fonds - www.vlafo.be

Toegankelijkheid

Inhoud

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Beeldschermoepen - Videomatic Color

Basiskenmerken:
Uitvoering: bureaumodel
Weergave: kleur
Schermdiagonaal: 43 cm
Vergroting: 5,5 tot 32,5 maal
Elektronische leeslijnen: nee
Elektronische beeldafdekking: nee
Keuze tekst- en achtergrondkleur: ja
Autofocus en elektrische zoom: nee
PC-aansluiting: nee

Aanvullende informatie:

Producent:
Reinecker Reha-Techniek GmbH
Sandwiesenstrasse 19
64665 Alsbach-H‰hnlein
Duitsland
Telefoon: +49 6257 93 48 14
Fax: +49 6257 6 43 96

Leveranciers en prijzen:
-België: Sensotec: prijs op aanvraag
-Nederland: Reinecker Nederland: 2.250 EUR (april 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Tekstherkenningssystemen - Cicero Text Reader

Basiskenmerken:
Versie: 2.0
Detectie van kolommen: ja
Uitvoering: softwarematig systeem
Detectie van tekstoriëntatie: ja
OCR-module: Recognita
Automatische contrastregeling: ja
Herkenbare tekengrootte: niet gekend
Herkenning van matrixdruk: ja
Herkenning van faxdocument: ja

Aanvullende informatie:

Producent:
DOLPHIN COMPUTER ACCESS
Technology House
Blackpole Estate West
Worcester WR3 8TJ
Groot-Brittannië
Telefoon: +44 1905 754 577
Fax: +44 1905 754 559
Email: info@dolphinuk.co.uk
Website: www.dolphinuk.co.uk/products/cicero.htm

Leveranciers en prijzen:
-België: Data Braille Service: prijs op aanvraag
Integra: 410 EUR (april 2002, excl./incl. BTW)
-Nederland: LVBC: 410 EUR (april 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Tekstherkenningssystemen - FineReader Pro

Basiskenmerken:
Versie: 5.0
Uitvoering: softwarematig systeem
OCR-module: Finereader
Herkenbare tekengrootte: vanaf 10 punten
Detectie van kolommen: ja
Detectie van tekstoriëntatie: ja
Automatische contrastregeling: ja
Herkenning van matrixdruk: ja
Herkenning van faxdocument: ja

Aanvullende informatie:

Producent:
ABBY SOFTWARE HOUSE
PO Box 72
Moskou, 125015
Rusland
Telefoon: +7 095 234 4400
Fax: +7 095 956 4787
Email: sales@abbyy.com

Leveranciers en prijzen:
-België: Erocos: prijs op aanvraag
-Nederland: Alva: 99,38 EUR (april 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Tekstherkenningssystemen - OmniPage Pro

Basiskenmerken:
Versie: 11
Uitvoering: softwarematig systeem
OCR-module: OmniPage
Herkenbare tekengrootte: niet gekend
Detectie van kolommen: ja
Detectie van tekstoriëntatie: ja
Automatische contrastregeling: ja
Herkenning van matrixdruk: ja
Herkenning van faxdocument: ja

Aanvullende informatie:

Producent:
SCANSOFT
9 Centennial Drive
Peabody, MA 01960
Telefoon: +1 978 977 2000
Verenigde Staten
Website: www.scansoft.com/omnipage

Leveranciers en prijzen:
-België: Integra: prijs op aanvraag (volledige of upgrade versie)
Sensotec: prijs op aanvraag
-Nederland: Alva: 140,67 EUR upgrade-versie (april 2002, excl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Technische fiche - Tekstherkenningssystemen - Poet Compact

Basiskenmerken:
Versie: 1
Uitvoering: autonoom softwarematig systeem
OCR-module: FineReader
Herkenbare tekengrootte: niet gekend
Detectie van kolommen: ja
Detectie van tekstoriëntatie: ja
Automatische contrastregeling: ja
Herkenning van matrixdruk: ja
Herkenning van faxdocument: ja

Aanvullende informatie:

Producent:
BAUM
Schloss Langenzell
69257 Wiesenbach
Duitsland
Telefoon: +49 6223 4909 0
Fax: +49 6223 4909 99
Email: infomail@baum.de
Website:
www.baum.de/English/poet-comp.htm

Leverancier en prijs:
-België: Erocos: 4.440,76EUR (april 2002, incl. BTW)

Terug naar de inhoudstafel

Adressen leveranciers

ABERIS
Groeneweg 58
B - 3001 Heverlee
Telefoon: +32 (0)16 23 49 09
Fax: +32 (0)16 23 56 62
E-mail: aberis@pandora.be

ADVANCED TECHNICS
Tweehuizenweg 81, bus 9
B - 1200 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 763 09 08
Fax: +32 (0)2 763 09 08
E-mail: info@advtechnics.com
Web: www.advtechnics.com

ALECS
Sprendlingenpark 21
NL - 5061 JT Oisterwijk
Telefoon: +31 (0)13 521 33 73
Fax: +31 (0)13 521 33 71
E-mail: info@advtechnics.com
Web: www.alecs.tv

ALVA
Leemansweg 51
NL - 6827 BX Arnhem
Telefoon: +31 (0)26 38 41 384
Fax: +31 (0)26 38 41 300
E-mail: info@alva-bv.nl
Web: www.alva-bv.nl

BLINDENZORG LICHT EN LIEFDE
Hulpmiddelendienst
Oudenburgweg 40
B - 8490 Varsenare
Telefoon: +32 (0)50 40 60 52
Fax: +32 (0)50 38 64 83
E-mail: hulpmid@blindenzorglichtenliefde.be
Web: www.blindenzorglichtenliefde.be

BRAILLELIGA
Engelandstraat 57
B - 1060 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 533 32 11
Fax: +32 (0)2 537 64 26
Web: www.brailleliga.be

DATA BRAILLE SERVICE
Sporthalplein 3
B - 2610 Wilrijk
Telefoon: +32 (0)3 828 80 15
Fax: +32 (0)3 828 80 16
E-mail: info@databraille.be
Web: www.databraille.be

DE CEUNYNCK NV
Kontichsesteenweg 36
B - 2630 Aartselaar
Telefoon: +32 (0)3 870 37 51
Fax: +32 (0)3 887 19 20
E-mail: l.herremans@deceunynck.be
Web: www.deceunynck.be

EDITEC
5, rue des Berceaux
B - 7061 Casteau
Telefoon: +32 (0)65 72 32 45
Fax: +32 (0)65 72 38 16

ERGRA ENGELEN
Kerkstraat 23
B - 2845 Niel
Telefoon: +32 (0)3 888 11 40
Fax: +32 (0)3 888 14 36
E-mail: jos.engelen@ergra-engelen.be
Web: www.ergra-engelen.be

ERGRA LOW VISION
Carnegielaan 4 - 14
NL - 2517 KH Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 311 40 70
Fax: +31 (0)70 311 40 71
E-mail: info@ergra-low-vision.nl
Web: www.ergra-low-vision.nl

EROCOS INTERNATIONAL
Onze-Lieve-Vrouwstraat 90
B - 3550 Zolder
Telefoon: +32 (0)11 53 34 54
Fax: +32 (0)11 53 34 55
E-mail: erocos@innet.be
Web: www.erocos.be

ESCHENBACH OPTIK BV
Osloweg 134
NL - 9723 BX Groningen
Telefoon: +31 (0)50 541 25 00
Fax: +31 (0)50 541 05 82
E-mail: mail@eschenbach-optik.nl
Web: www.eschenbach-optik.nl

ESCHENBACH VISUEEL CENTRUM
Plezantstraat 42
B - 9100 Sint-Niklaas
Telefoon: +32 (0)3 766 64 99
Fax: +32 (0)3 778 01 98
E-mail: paumen@visueelcentrum.be

EUREVA
Saturnusstraat 95
NL - 2516 AG Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 38 55 209

EUROBRAILLE BELGIQUE
90-92, avenue Dailly
B - 1030 Bruxelles
Telefoon: +32 (0)2 241 65 68

EVISION OPTICS
Postbus 18568
NL - 2502 EN Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 311 40 90
Fax: +31 (0)70 311 40 91
E-mail: info@evision.nl
Web: www.evision.nl

FREEDOM SCIENTIFIC GMBH
Line-Eid-Strasse 1
D - 78467 Konstanz
Telefoon: +49 75 31 9 42 39 30
Fax: +49 75 31 9 42 39 59
E-mail: info@freedomscientific.de
Web: www.freedomscientific.de

INTEGRA
Naamsesteenweg 386
B - 3001 Heverlee
Telefoon: +32 (0)16 35 31 30
Fax: +32 (0)16 35 31 44
E-mail: info@integra-belgium.com
Web: www.integra-belgium.com

KOBA VISION
De Oude Hoeven 6
B - 3971 Leopoldsburg
Telefoon: +32 (0)11 34 45 13
Fax: +32 (0)11 34 85 25
Email: info@kobavision.be
Web: www.kobavision.be

KOMFA
Hogeweg 227A
NL - 3816 BS Amersfoort
Telefoon: +31 (0)33 479 05 23
Fax: +31 (0)33 470 05 97
Email: info@komfa.nl
Web: www.komfa.nl

KOMFA E&A SOFTWARE
Hogeweg 227A
NL - 3816 BS Amersfoort
Telefoon: +31 (0)33 479 00 20
Fax: +31 (0)33 470 05 97
Email: info@komfa.nl
Web: www.komfa.nl

LVI BELGIUM
Meylstraat 4
B - 2540 Hove
Telefoon: +32 (0)3 455 92 64
Fax: +32 (0)3 455 92 88
E-mail: info@lvi.be
Web: www.lvi.be

LVBC
James Wattstraat 13B
NL - 2809 PA Gouda
Telefoon: +31 (0)182 525 889
Fax: +31 (0)182 670 071
E-mail: info@lvbc.nl
Web: www.lvbc.nl

N. JONKER
Duifhuis 5
NL - 3862 JD Nijkerk
Telefoon: +31 (0)33 245 37 05
Fax: +31 (0)33 245 00 04

PRESOFT
Bethaniëlei 23
B - 2930 Brasschaat
Telefoon: +32 (0)3 663 42 71
Fax: +32 (0)3 663 07 63
E-mail: info@presoft.be

RDG KOMPAGNE
Winthontlaan 200
NL - 3526 KV Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 287 05 64
Fax: +31 (0)30 289 85 60
E-mail: info@rdgkompagne.nl
Web: www.kompagne.nl

REINECKER REHA TECHNIK NL
Oudenhof 2D
NL - 4191 NW Geldermalsen
Telefoon: +31 (0)345 585 160
Fax: +31 (0)345 585 169
E-mail: reinecker.nl@worldonline.nl

SENSOTEC
Gistelsesteenweg 112
B - 8490 Varsenare
Telefoon: +32 (0)50 39 49 49
Fax: +32 (0)50 39 49 46
E-mail: info@sensotec.be
Web: www.sensotec.be

STICHTING SPITS
Blijdestijn 15
NL - 6714 DX Ede
Telefoon: +31 (0)318 63 16 82
E-mail: stichting.spits@inter.nl.net

TIEMAN BELGIE
Baron Ruzettelaan 29
B - 8310 Brugge
Telefoon: +32 (0)50 35 75 55
Fax: +32 (0)50 35 75 64
Email: info@tieman.be
Web: www.tieman.be

TIEMAN NEDERLAND
Koddeweg 39-41
NL - 3184 DH Hoogvliet
Telefoon: +31 (0)10 231 35 55
Fax: +31 (0)10 231 35 90
E-mail: info@tieman.nl
Web: www.tieman.nl

VAN DEN BOS OPTICAL
LOW VISION
De Moucheronstraat 55
NL - 2593 PX Den Haag
Telefoon: +31 (0)70 383 62 69
Fax: +31 (0)70 381 46 13

VAN HOPPLYNUS VISION CARE
Koningsstraat 101
B - 1000 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 214 09 50
Fax: +32 (0)2 214 09 57

VAN LENT SYSTEMS
Lithoyensedijk 25A
NL - 5396 NC Lithoyen
Telefoon: +31 (0)412 64 06 90
Fax: +31 (0)412 62 60 25

WORLDWIDE VISION
Oude Hondsbergselaan 9
NL - 5062 SM Oisterwijk
Telefoon: +31 (0)13 528 56 66
Fax: +31 (0)13 528 56 88
E-mail: info@worldwidevision.nl
Web: www.worldwidevision.nl

Terug naar de inhoudstafel

Agenda

12 tot 14 juni 2002
Autonomic 2002
Salon over hulpmiddelen voor gehandicapten. Deze beurs richt zich hoofdzakelijk tot de Franse markt en is bedoeld voor het grote publiek.
Plaats: Porte de Versailles (Hal 4), Parijs, Frankrijk
Info: Autonomic 2002 - ADES
Centre d'Affaires le Lugo
15, rue du Docteur Roux
F - 94600 Choisy le Roi
Telefoon: +33 1 48 00 05 20
Fax: +33 1 46 81 77 00
E-mail: info@autonomic-expo.com
Website: www.autonomic-expo.com/paris/index.html

13 tot 14 juni 2002
Handicap 2002
Tweede conferentie over de snelle ontwikkelingen op het vlak van technische hulpmiddelen voor gehandicapten. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen en loopt parallel met de Autonomic- beurs op dezelfde locatie.
Plaats: Porte de Versailles, Parijs, Frankrijk
Info: Handicap 2002
J.M. Toulotte
Laboratoire I3D
Centre d'Automatique de Lille, Université des Sciences et Technologies de Lille, Bâtiment P2
F - 59655 Villeneuve d'Ascq Cedex
Telefoon: +33 3 20 43 48 78
Fax: +33 3 20 43 65 67
E-mail: jean-marc.toulotte@univ-lille1.fr
Website: www.lasc.univ-metz.fr/ifrath/handicap2002/

19 tot 21 juni 2002
Second International Conference on Tactile Diagrams, Maps and Pictures
Internationale conferentie over alles wat verband houdt met het aanmaken en gebruiken van tactiele diagrammen, kaarten en afbeeldingen. Deze conferentie richt zich tot professionelen.
Plaats: University of Hertfordshire, Groot-Brittannië
Info: Conference Administrator
National Centre for Tactile Diagrams
University of Hertfordshire
Hatfield
GB - Hertfordshire AL10 9AB
Telefoon: +44 1707 286 348
Fax: +44 1707 285 059
E-mail: conference@nctd.org.uk
Website: www.nctd.org.uk/conference/index.asp

(*) 15 tot 20 juli 2002
8th ICCHP: International Conference on Computers Helping People with Special Needs
Internationale conferentie over hoe computertechnologie gehandicapten kan helpen. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Linz, Oostenrijk
Info: Dr. Klaus Miesenberger
Johannes Kepler Universität Linz
Altenbergerstrasse 69
A - 4040 Linz
Telefoon: +43 732 24 68 98 53
Fax: +43 732 24 68 93 22
E-mail: k.miesenberger@aib.uni-linz.ac.at
Website: www.icchp.at

(*) 16 tot 18 juli 2002
Sight Village 2002
Hulpmiddelenbeurs met een groot aandeel van Britse producenten van geavanceerde hulpmiddelen voor visueel gehandicapten. Deze beurs richt zich tot het grote publiek en de toegang is gratis.
Plaats: Queen Alexandra College, Birmingham, Groot-Brittannië
Info: Stewart Morehead
Queen Alexandra College
49 Court Oak Road
Harborne
GB - Birmingham B17 9TG
Telefoon: +44 121 428 5050
Fax: +44 121 428 5047
E-mail: enquiries@qac.ac.uk
Website: www.qac.ac.uk/sight.htm

21 tot 25 juli 2002
Vision 2002: 7th International Conference on Low Vision
Internationale conferentie over low-vision. Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Göteborg, Zweden
Info: Vision 2002
Box 5078
S - 402 22 Göteborg
Telefoon: +46 31 81 82 00
Fax: +46 31 81 82 25
E-mail: vision2002@gbg.congrex.se
Website: www.congrex.com/vision2002

(*) 27 juli tot 2 augustus 2002
11de ICEVI World Conference (50ste verjaardag)
Conferentie, georganiseerd door de "International Council for Education of People with Visual Impairment". Het thema is: "New Visions: Moving Toward an Inclusive Community". Deze conferentie richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: Leeuwenhorst Congrescentrum, Noordwijkerhout, Nederland
Info: Van Namen & Westerlaken
P.O. Box 1558
NL - 6501 BN Nijmegen
Telefoon: +31 (0)24 323 44 71
Fax: +31 (0)24 360 11 59
E-mail: icevi2002@congres.net
Website: www.icevi.org

(*) 6 tot 9 augustus 2002
CVHI 2002: 2nd Conference and Workshop on Assistive Technologies for Vision and Hearing Impairment
De tweede in een nieuwe reeks internationale conferenties over technologie en ontwikkelingen ten behoeve van personen met een visuele of auditieve handicap. De thema's op CVHI 2002 zijn toegankelijkheid, mobiliteit en sociale integratie. Dit evenement richt zich hoofdzakelijk tot professionelen. Er zijn ook studiebeurzen beschikbaar voor mensen in opleiding.
Plaats: Hotel Alixares, Granada, Spanje
Info: Ms. Vi. Romanes
CVHI 2002 Secretariat
Department of Electronics and Electrical Engineering
University of Glasgow
Scotland
GB - Glasgow G12 8QQ
E-mail: v.romanes@elec.gla.ac.uk
Website: www.elec.gla.ac.uk/Events_page/CVHI

2 tot 6 oktober 2002
4. Europäische Seminar des "Acquired Deafblindness Network"
Thema: "Probleme der Spättaubblindheit und die Dienstleistungen der Fachhilfe heute"
Europees seminarie over problemen bij mensen die op latere leeftijd doofblind worden en de dienstverlening van professionele instanties. Richt zich tot iedereen die dagelijks met doofblinden te maken heeft.
Plaats: Zürich, Zwitserland
Info: Catherine Woodtli
E-mail: adbn-seminar@zugernet.ch
of
SZB
Maggie Gsell
Taubblinden-Beratung
Ausstellungsstrasse 36
CH - 8004 Zürich
Telefoon: +41 1 444 10 80

(*) 23 tot 26 oktober 2002
REHACare 2002
Dertiende internationale vakbeurs over hulpmiddelen voor personen met een handicap. Deze jaarlijks terugkerende beurs kan beschouwd worden als de grootste in Europa. De toegangsprijs bedraagt 11 euro en er is een verminderd tarief van 6 euro mogelijk voor gehandicapten, scholieren en studenten.
Plaats: Messegelände Hal 3 tot 8, Düsseldorf, Duitsland
Info: Messe Düsseldorf GmbH
Postfach 10 10 06
D - 40001 Düsseldorf
Telefoon: +49 211 45 60 01
Fax: +49 211 45 60 668
Website: www.rehacare.de

(*) 23 tot 25 januari 2003
ZieZo 2003: Nationale beurs voor het aangepast zien
Nationale beurs over geavanceerde hulpmiddelen voor personen met een visuele handicap. Deze beurs richt zich tot het grote publiek.
Plaats: De Blokhoeve in Nieuwegein, Nederland
Info: ZieZo Vereniging
Postbus 2196
NL - 3800 CD Amersfoort
Telefoon: +31 33 479 09 20
Fax: +31 33 470 05 97
E-mail: info@ziezo.org
Website: www.ziezo.org

31 augustus tot 3 september 2003
AAATE 2003: 7th European Conference for the Advancement of Assistive Technology in Europe
Internationale conferentie voor de vooruitgang in geavanceerde hulpmiddelen voor personen met een handicap. Deze beurs richt zich hoofdzakelijk tot professionelen.
Plaats: University College, Dublin, Ierland
Info: AAATE Dublin 2003 Secretariat
Central Remedial Clinic
Vernon Avenue
Clontarf
Dublin 3
Ierland
Telefoon: +353 1 80 57 523 / 20
Fax: +353 1 83 35 496
E-mail: info@atireland.ie
Website: www.atireland.ie/aaate

(*): Activiteiten waar het Kennis- en OndersteuningsCentrum, Infovisie vzw, Visio Loo Erf en/of Sonneheerdt aan deelnemen.

Terug naar de inhoudstafel

Colofon

INFOVISIE MAGAZINE
Driemaandelijks tijdschrift over technische hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. Verkrijgbaar in zwartdruk, braille, op audiocassette en in diverse elektronische formaten.

Redactie:

KOC (V.F.S.I.P.H.)
Tel.: +32 (0)16 33 23 92
E-mail: gerrit.vandenbreede@vlafo.be
Web: www.vlafo.be/koc

INFOVISIE vzw
Tel.: +32 (0)16 32 11 23
E-mail: jan.engelen@esat.kuleuven.ac.be
Web:
www.infovisie.be

Visio
Tel.: +31 (0)356 98 57 11
E-mail: helenevanharten@visio.nu
Web:
www.tovg.nl

Sonneheerdt
Tel.: +31 (0) 341 498 498
E-mail: gpape@sonneheerdt.nl
Web:
www.sonneheerdt.nl

Redactieteam:
Helene van Harten
Christiaan Pinkster
Jan Engelen
Gerrit Van den Breede
Gerhard Pape

Vormgeving:
zwartdruk en braille: Proson
diskette: Gerrit Van den Breede
cassette: FNB

Abonnementen:
België & Nederland: 25 euro
Andere landen: 30 euro

Wie zich wenst te abonneren, kan terecht bij de redactie op de bovenstaande adressen.

Zonder schriftelijk tegenbericht wordt uw abonnement automatisch verlengd bij het begin van een nieuwe jaargang.

Verantwoordelijke uitgever:
Jan Engelen
Vloerstraat 67
B - 3020 Herent

De redactie is niet verantwoordelijk voor ingezonden artikelen. Enkel teksten die ondertekend zijn, worden opgenomen. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten.
Het redactieteam kan niet aansprakelijk gesteld worden voor onjuiste gegevens die door leveranciers of producenten werden meegedeeld.
Artikels uit deze publicatie kunnen overgenomen worden na schriftelijke toestemming van de uitgever.

Terug naar de inhoudstafel