Infovisie flash van april 2023, jouw hulpmiddelen-nieuwtjes

De infovisie flash is de nieuwsbrief die je om de drie maanden ontvangt, netjes tussen twee nummers van Infovisie MagaZIEN. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.

infovisie flash is een gezamenlijk project van:

Logo's van redactiepartners Infovisie, Licht en Liefde, Visio, Bartiméus en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

 

Reacties op de inhoud:  redactie@infovisie.eu     ---   Verantwoordelijke uitgever: Jan Engelen, Vloerstraat 67, B - 3020 Herent, jan.engelen@kuleuven.be

BBrain muziekspeler

BBrain muziekspeler met wegdraaibare knoppen

BBrain is een Nederlandse producent van toestellen voor een specifieke doelgroep: oudere mensen en meer specifiek voor mensen met dementie. Het bedrijf biedt een productgamma bestaande uit: kalenderklokken, dementieklokken, een alarmeringssysteem en een muziekspeler.
We lichten er even de muziekspeler uit die een DAB-radio met een mp3-speler combineert. Geniaal is dat je de gebruikseenvoud van het toestel kunt aanpassen door de onnodige knoppen te laten verdwijnen in het toestel. Neem zeker eens een kijkje op de website hoe dat in zijn werk gaat. Het loont de moeite.

Meer info: Webpagina van de BBrain muziekspeler

 

De Milstone-daisyspelers krijgen Daisy Online

 Milestone 212 Ace en 312 Ace

Als laatste daisyspeler-merk heeft nu ook het Zwitserse Bones zijn daisyspelers aangepast aan het Daisy Online protocol, waardoor je boeken draadloos via wifi kunt binnenhalen. Zowel van de Milestone 212 als de Milestone 312 is er een wifi-versie verkrijgbaar.

Meer info: Website van Bones

 

Victor Reader Stream: een nieuwe generatie

Victor Reader Stream

Nog meer daisynieuws zien we bij Humanware, waar zopas de derde versie van de compacte daisyspeler Victor Reader Stream gelanceerd is. Op het eerste zicht zien we niet zo veel verschil met de vorige versie. We proberen hem zo snel mogelijk te testen.

Meer info: Website van Humanware-Victor Stream

 

Al je Apple nieuws op iCulture

iCulture banner

Met de iCulture-app check je het dagelijkse nieuws over de Apple-producten en -diensten. Lees alles over de iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, Mac computers, iOS updates ...  Leer elke dag iets nieuws met de ‘Tip van de Dag’ en sla die eenvoudig op in je favorieten of deel de tip van de dag met anderen. Deze app geeft je makkelijk toegang tot de honderden how-to's, tips, reviews en achtergrondartikelen. En belangrijk: er wordt op geregelde tijdstippen ook aandacht besteed aan de toegankelijkheidsfeatures van Apple. Een echte aanrader!

Meer info: website van iCulture of download de app in de App Store

 

Seeing AI nóg eenvoudiger gebruiken

Seeing AI banner

Voortaan kun je Siri gebruiken om functies van Seeing AI te activeren. Open daarvoor het menu en vervolgens de instellingen van Seeing AI. Je kunt daar de optie ‘Siri-snelkoppelingen configureren’ vinden. Vink de optie, die je wenst te gebruiken, aan. Je kunt nu met een gesproken commando taken laten uitvoeren. Met bijvoorbeeld “Hey Siri, korte tekst herkennen” kun je heel eenvoudig tekst laten voorlezen. En zo kun je met gesproken opdrachten ook geld laten herkennen, documenten laten scannen, … Je kunt gebruik maken van de standaardcommando’s, maar ook zelf jouw eigen commando’s gebruiken.
Werk je liever niet met Siri, dan kan het handig zijn om via de instellingen de volgorde van de functieknoppen naar je hand te zetten of niet gebruikte functieknoppen te verbergen.

Meer info: Webpagina van Seeing AI

 

Daisybox

Daisybox

Een tafelmodel daisyspeler die geen cd-lezer meer aan boord heeft, maar die de boeken, tijdschriften en kranten via het internet binnenhaalt, is een logisch vervolg op de klassieke tafelmodel daisyspelers. De Daisybox is zo’n toestel dat daisylectuur kan streamen of downloaden. Je bedient de Daisybox op dezelfde, gebruiksvriendelijke manier als de Webbox.

Meer info: Website van Solutions Radio

 

Lesboek ‘De Sprekende iPhone’

Logo iOS 15

Het lesboek ‘De Sprekende iPhone’ is vernieuwd. Het boek is geschreven voor slechtziende en blinde mensen die zelfstandig de iPhone (of iPad) willen leren gebruiken. Het is niet alleen geactualiseerd, maar ook flink uitgebreid met vijftien nieuwe hoofdstukken. 
Dit boek is met name geschikt voor wie niet via een website op internet wil of kan leren. Net als het oorspronkelijke boek kun je deze nieuwe uitgave lezen als Daisy CD, als Brailleboek of via streaming bij Bibliotheek Passend Lezen. Wie de teksten liever via internet tot zich neemt kan terecht op het Visio Kennisportaal.

Meer info: Zelfstudiepagina van het Visio Kennisportaal

 

SoundEcho

Pictogram van de app Soundecho

In de Apple App Store verscheen SoundEcho, een leuk nieuw smartphone-spel. Het is een memory-spel op basis van geluiden in plaats van afbeeldingen, waarbij je telkens een duo van twee dezelfde geluiden moet zoeken. De moeilijkheidsgraad is instelbaar en je kunt kiezen uit dierengeluiden of computergeluiden. Het spel is volledig toegankelijk met VoiceOver en het kost 4,99 euro.

Meer info: Soundecho in de Apple App Store

 

Nieuw bij Envision

Iemand die de Envision Glasses draagt

De slimme bril van Envision, de Envision Glasses, is voortaan in drie versies verkrijgbaar. De ‘Read Edition’ biedt enkel leesfuncties. De ‘Home Edition’ voegt daar AI functies aan toe: herkenning van voorwerpen, scènes, personen, licht, valuta en kleuren. De ‘Professional Edition’ gooit daar levenslange functie-updates, een extra jaar garantie en een ruime keuze aan brilmonturen bovenop. Nieuw is de gratis Ally-app die hulpverleners kunnen installeren op hun smartphone, en waarmee ze de Envision Glasses-gebruiker vanop afstand kunnen helpen. Een soort van Be My Eyes, maar dan specifiek om gebruikers van de Envision Glasses ter hulp te schieten.

Meer info: Website van Envision

 

NMBS Assist voor treinreizigers met beperkte mobiliteit

Pictogram van de app NMBS Assist

Belgische treinreizigers met beperkte mobiliteit kunnen voortaan de app NMBS Assist gebruiken om assistentie te reserveren in de Belgische treinstations. De nieuwe app moet het eenvoudiger maken voor die reizigers om door het land te reizen. De app werkt met een persoonlijke login waardoor die jouw gegevens onthoudt. Daarnaast kan de app een aangepaste reisplanner weergeven, kun je meerdere aanvragen tegelijk doen en kun je de status van de aanvraag opvolgen.

Meer info: MNBS Assist in de Apple App Store of NMBS Assist in de Google Play Store

 

1000 gratis codes voor de NaviLens-app

NaviLens logo

NaviLens is een product waar we al een paar keer over schreven. Met NaviLens-codes kan een bedrijf bijvoorbeeld zijn gebouw toegankelijker maken. De gebruiker kan daarvoor de gratis NaviLens-app installeren. Maar ook voor de thuisgebruiker is NaviLens een insteressant product, dat een goed alternatief (en gratis!) kan zijn voor de klassieke labelpen. Daarom was voor persoonlijk gebruik een labelset van 100 labels verkrijgbaar. En nu is dat gratis pakket opgetrokken tot liefst 1000 NaviLens-labels.

Meer info: Website van NaviLens

 

 

GPS + AI = betere mobiliteit?

StellarTrek

Humanware kennen we al een hele tijd van GPS-procucten voor blinde gebruikers, zoals de Trekker, de Trekker Breeze en de Victor Reader Trek. Met de nieuwe StellarTrek geven ze het klassieke GPS-toestel een boost, door er AI (het toverwoord dat vandaag zowat overal opduikt) aan toe te voegen. Het toestel beschikt namelijk over een optische sensor en artificiële intelligentie die de beelden analyseert en navigatie-gerelateerde objecten (zoals straatnaamborden, huisnummers en deuren) herkent. Zo kan het toestel je tot op de deurdorpel begeleiden.

Meer info: Webpagina van de StellarTrek

 

De app van Hable

Pictogram van de app Hable

Het Hable brailletoetsenbordje voor smartphones kennen we inmiddels al een tijdje. Een nieuwigheid is dat er nu ook een Hable-app is, waarmee je de interne software van je brailletoetsenbord makkelijk zelf kunt updaten.

Meer info: De Hable app in de AppStore

 

Kijk- en luistertips

Visio Kennisportaal

Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link er naartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!

·   Tekst dicteren met je stem in Windows 11 (video)

·   De werking van het oog (video)

·   Wat is een podcast eigenlijk? (podcast)