Infovisie flash van augustus 2023, jouw hulpmiddelen-nieuwtjes

De infovisie flash is de nieuwsbrief die je om de drie maanden ontvangt, netjes tussen twee nummers van Infovisie MagaZIEN. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.

infovisie flash is een gezamenlijk project van:

Logo's van redactiepartners Infovisie, Licht en Liefde, Visio, Bartiméus en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

 

Verantwoordelijke uitgever: Jan Engelen, Vloerstraat 67, B - 3020 Herent, jan.engelen@kuleuven.be

Be My Eyes flirt met ChatGPT

Logo's van Be my eyes en OpenAI

De makers van de populaire app ‘Be My Eyes’ (die je live in contact brengt met een hulpverlener) zijn druk in de weer om de functionaliteit van hun app uit te breiden. Er is namelijk een nieuwe functie op komst die het camerabeeld beschrijft op basis van OpenAI en ChatGPT. Het resultaat van een demo (die je op onderstaande link kan beluisteren) is ronduit indrukwekkend. De scene beschrijving van Microsoft’s app ‘Seeing AI’ vervalt in het niets bij deze nieuwe Be My Eyes functie. We kijken met bijzonder veel ongeduld uit naar de lancering ervan.

Meer info in een podcast van Tech-Touch.net

 

Zoek de vervaldatum met Zuzanka

Pictogram van de Suzanna-app en een verpakking met een vervaldatum

Zuzanka is de zoveelste app die dankzij artificiële intelligentie mooie dingen doet. De app is even eenvoudig als geniaal. Hij gaat op de verpakking van een product op zoek naar de vervaldatum en leest die voor. En dat doet de app zo goed dat hij vaak sneller dan een goedziende persoon de vervaldatum vindt en voorleest. Zuzanka is gemaakt voor de doelgroep en werkt dus uitstekend met VoiceOver. Slechtziende gebruikers kunnen de tekstgrootte en een kleurenschema kiezen. De app bestaat enkel voor de iPhone en vereist, na een gratis proefperiode van twee weken, een kleine financiële bijdrage.

Meer info vind je op de website van Braille Institute of America

 

De 7 levens van JAWS

Logo van de Jaws schermlezer

Een schermlezer als Jaws biedt vele functies: aansturing van een brailleleesregel en spraaksynthese, uitgebreide navigeermogelijkheden via sneltoetsen, een koppenlijst, onder de motorkap van documenten zoeken naar extra nuttige informatie zoals koppen of tekstalternatieven, …
Maar één van de belangrijkste functies blijft toch de mogelijkheid om met een cursor over het schermbeeld te navigeren en zo de onderdelen één voor één te verkennen. Wist je dat Jaws de mogelijkheid biedt om met liefst zeven cursors te navigeren? In het volgend nummer van Infovisie MagaZIEN zetten we ze op een rijtje en geven we aan in welke situaties ze nuttig zijn en hoe je ze gebruikt.

Meer info op de website van Freedom Scientific

Proximus werkt aan toegankelijkheid van TV Box

 Logo van Proximus en een TV-box

De nieuwste versie van de Proximus TV Box draait op Android en is daardoor te gebruiken met TalkBack. Dat maakt de TV Box potentieel toegankelijk voor blinde gebruikers. Maar de praktijk leert dat verschillende schermen van de TV box last hebben van (al dan niet ernstige) toegankelijkheidproblemen. Maar er is goed nieuws. Proximus heeft aan AnySurfer gevraagd om de TV Box door te lichten op toegankelijkheid. Hopelijk resulteert dit in de nabije toekomst in een volledig toegankelijke versie van de TV Box.

 

Tekst scannen met de Samsung Camera-app

Pictogram van de Samsung Camera-app en de nieuwe Scan-knop van die app

De Camera-app van de Samsung smartphones heeft er een nieuwe functie bij gekregen. Als er tekst in het camerabeeld te zien is, verschijnt de knop ‘Scannnen’ in beeld. Neem je met deze knop een foto, dan zal de tekst in de foto herkend worden en kan je de herkende test met de functie laten uitspreken met de toegankelijkheidsfunctie ‘Selecteer om voor te lezen’.

 

Leesbaar lettertype

Logo's van het Atkinson Hyperlegible lettertype en van het Braille Institiute

Het Braille Institute of America deed een uitgebreide studie rond de visuele leesbaarheid van letters en ontwierp op basis daarvan het nieuwe lettertype ‘Atkinson Hyperlegible’. Het lettertype wordt gratis aangeboden op de website van het Braille Institute.

Meer info vind je op de website van Braille Institute of America

 

Ask Envision

Man die de Envision Glasses draagt

De slimme bril ‘Enivision Glasses’ heeft er een nieuwe functie bij gekregen, gebaseerd op de Chat GPT-technologie. Hiermee krijgt de gebruiker de mogelijkheid om een vraag te stellen bij een gescande tekst. Een voorbeeld maakt de voordelen hiervan duidelijk: je kan een menukaart scannen en vervolgens de vraag stellen: “Welke vegetarische gerechten staan er op de kaart?”. Het hulpmiddel gaat dan het antwoord op jouw vraag zoeken in de gescande tekst van de menukaart. We zijn erg benieuwd om deze nieuwe mogelijkheid te kunnen uittesten.

Meer info op de website van Envision

 

Vernieuwde Envision app

Pictogram van de Envision app en de vernieuwde knoppenbalk van deze app   Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Er is nog meer nieuws over Envision, met name over de gratis Envision app, allerlei zaken herkent door gebruik te maken van artificiële intelligentie. De belangrijkste nieuwigheid is dat je zelf de volgorde kunt bepalen van de verschillende functieknoppen en eventueel knoppen kunt weglaten van functies die je niet gebruikt. Verder is er nu ook een versie van de app voor iPads en Android tablets.

Meer info op de website van Envision

 

Color Star Pro

Banner met het logo van Caretec en een foto van de Color Star Pro kleurendetector

Reeds geruime tijd is de Color Star van Caretec de betere kleurendetector op de markt. Daar komt nu een extra variant bij: de Color Star Pro. Dit toestel biedt alle functies van bestaande Color Star, aangevuld met kleuren-analyse, analyse van een kleurverloop op een voorwerp en analyse van de kleurtemperatuur van licht (koud wit, neutraal wit, warm wit). De extra functies zijn dus kleur- en licht-gerelateerd. Deze Pro-versie van dit toestel kost 120 euro meer dan de gewone Color Star.

Meer info op de website van Marland

 

BBrain kalenderklokken

BBrain sprekende kalenderklok   BBrain digitale kalenderklok

In onze vorige Flash maakte je kennis met de BBrain muziekspeler. Ditmaal brengen we de klokjes van het merk onder de aandacht. De Digitale Kalenderklok is een klok met een groot tablet-achtig beeldscherm met grote tekstweergave in een hoog contrast en héél uitgebreide functies. De Sprekende Kalenderklok is een toestel in en modern jasje met uitgebreide alarmfuncties, een duidelijk beeldscherm waarvan de info uitgesproken wordt en nog veel meer... We plannen een test van beide toestellen.

Meer info op de webpagina’s van de Digitale Kalenderklok en de Sprekende Kalenderklok

Extra muispijlaanpassingen met PowerToys

Banner met het logo's van Windows en van de Microsoft PowerToys

Sinds Windows XP biedt Microsoft gratis een aantal handige tools aan voor ‘power users’: de PowerToys. Daarbij zijn de muispijlaanpassingen erg handig voor onze doelgroep. De PowerToys zitten niet standaard in Windows, maar moet je zelf downloaden, installeren en instellen. Bij vragen contacteer je een diepte-expert ICT.
Vooral de mogelijkheid om de muis van een dradenkruis te voorzien is erg handig (iets waarvoor je anders naar een vergrotingsprogramma moet grijpen). Ook de muiszoekhulp kan zeer handig zijn. Die creëert een heldere zone rond de muispunt, terwijl de rest van het beeld een andere kleur krijgt. Alle functies zijn bedienbaar met sneltoetsen.
We werken aan een uitgebreid testverslag ‘waarbij we alle functies gaan beoordelen op nut en bruikbaarheid voor onze doelgroep). Wordt dus vervolgd…
.

Meer info op de website van Microsoft

 

Tijdbesparende “Tips & Tricks voor Microsoft 365”

Banner met het logo's van Windows en van Microsoft apps

“Tips & Tricks voor Microsoft 365” is een tweewekelijkse gratis nieuwsbrief vol tips en tricks over Microsoft 365. Zo kun jij slimmer aan de slag met alle Microsoft applicaties. Met tips die variëren van Word, Excel en Outlook tot PowerPoint en Teams blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Op die manier kun je constant efficiënt blijven werken binnen Microsoft 365.

Meer info: aanmelden voor de nieuwsbrief via deze link

 

Een thuisknop voor elke iPhone

Externe thuisknop voor iPhone

Voor gebruikers van een ‘thuisknoploze’ iPhone die toch weer verlangen naar die goeie ouwe thuisknop, is er een oplossing. In diverse webwinkels vonden we namelijk een aparte thuisknop die je gewoon inplugt in de lightning-poort van de iPhone. Deze uitbreiding voegt vervolgens niet alleen een thuisknop maar ook een klassieke koptelefoonaansluiting toe aan je iPhone. We moeten er wel bij vertellen dat we dit accessoire zelf nog niet uitgetest hebben. Deze thuisknop is voor een kleine 20 € te bestellen bij Ali Express. Je vindt deze thuisknop ook bij Bol.com, maar daar is hij momenteel niet leverbaar.

Meer info: Te koop bij Ali Express

Braille leesregel met iPhone dock

Handy Tech Acitvator brailleleesregel

Het Duitse bedrijf Handy Tech lanceerde een nieuwe brailleleesregel, de Acitvator. Voor tekstinvoer biedt het toestel zowel een volwaardig alfabetisch als een brailleltoetsenbord. De Activator focust heel sterk op het gebruik van de iPhone. Er wordt een iPhone dock meegeleverd die magnetisch vastklikt aan de leesregel en die een de smartphoen kan laden via een geïntegreerd lightning-kabeltje.

Meer info op de website van Handy Tech

 

Kijk- en luistertips

Visio Kennisportaal

Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link er naartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!

·   Zo werkt het Visio Kennisportaal (video)
In deze video krijg je uitleg hoe je de website van het Visio Kennisportaal en de Kennisportaal Helpdesk kunt gebruiken.

·   Tips voor een veilig wifi netwerk thuis (podcast)
Je wifi thuisnetwerk met al die verbonden apparaten, hoe hou je dat veilig? Wat kun je doen en wat kun je beter laten? Waar kun je op letten? Wat zijn de do’s en dont’s? Stefan Laureijssen geeft in deze podcast een aantal tips en legt uit waarom ze nuttig zijn.

·   Autorijden met een visuele beperking (video)
Dat je met een visuele beperking tóch veilig kan autorijden, met goedkeuring van het CBR, is soms mogelijk. Dat kan met kijkstrategieën om je specifieke visuele beperking te kunnen compenseren, trainingen en hulpmiddelen. Ook gaat er een uitgebreid onderzoek aan vooraf.

·   DigiD gebruiken als je slechtziend of blind bent (podcasts)
In twee podcasts gaat Stefan Laureijssen uitgebreid in op allerlei vragen die je kunt hebben over DigID als je slechtziend of blind bent.