Roger Contréras uit Nîmes (Frankrijk) schildert composities met als grondstof bauxieterts, de kleurrijke grond uit de Hérault in de streek rond Béziers. Zijn vader werkte er in de bauxietgroeven en voor hem is de rode aarde onlosmakelijk verbonden met de herinnering aan zijn kindertijd.

Contréras volgde een kunstopleiding in Nîmes en hij werkte drie jaar aan een trilogie waarin de geschonden aarde getekend, geanalyseerd en hersteld wordt.

 In Herent stelt de kunstenaar werken op papier en op jute voor en enkele assemblages gemaakt met het schroot dat in de verlaten mijn gedumpt werd. Deze tentoonstelling was vorige zomer te zien in het oude koninklijke paleis van Uzčs.

 

Hartelijk welkom op  

een tentoonstelling met aarde aan de handen en grond onder de voeten.

 

Op vrijdag 30 april 2004 om 20u opent Dirk De Schutter, filosoof, de tentoonstelling.
"Over aarde en aarding" wordt een verkenning van de menselijke geschiedenis tussen komen en gaan.

 Op maandag 31 mei sluit de tentoonstelling met de uitreiking van de eerste Hannah Poëzieprijs. De jury van het dichterscollectief Mengmettaal stelt de laureaten voor vanaf 14u30.
De heer Jo De Clercq, schepen van Cultuur en provincieraadslid reikt de prijzen uit.

 Roger Contréras zal er zijn bij de opening en Aline Teller is er in haar beelden. En natuurlijk is er een goed glas wijn uit het land van de rode aarde.

 A notre santé...

 

Aline Teller-Mathieu was boerin in Dolembreux bij Luik. Zij vond in de aarde rond haar huis boomstronken die ze bewerkte met het alaam waar boeren mee vertrouwd zijn. Met minieme ingrepen en met een grote eerbied voor het eigene van het hout, gaf zij haar beelden vorm.

Zonder academische scholing ontwikkelde zij zich tot een gewaardeerde kunstenares die haar hoop en zorg vertaalde in gevoelige schoonheid.