Infovisie Flash van december 2023, jouw hulpmiddelen-nieuwtjes

De infovisie flash is de nieuwsbrief die je om de vier maanden ontvangt, netjes tussen twee nummers van Infovisie MagaZIEN. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.

infovisie flash is een gezamenlijk project van:

Logo's van redactiepartners Infovisie, Licht en Liefde, Visio, Bartiméus en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

 

Verantwoordelijke uitgever: Jan Engelen, Vloerstraat 67, B - 3020 Herent, jan.engelen@kuleuven.be

Seeing AI

Een smartphone met daarop de pictogrammen van Seeing AI en Android

Seeing AI, de populaire app van Microsoft die tekst, voorwerpen, scènes, kleuren, licht en nog veel meer kan herkennen is jarenlang exclusief voorbehouden geweest aan de gebruikers van een iPhone. Daar komt nu verandering in want Seeing AI is er nu ook voor Android!

Meer info: Seeing AI in de Play Store, Website van Seeing AI

 

SensePlayer Daisyspeler

HIMS SensePlayer daisyspeler

SensePlayer is de nieuwe daisyspeler van HIMS. Naast een numeriek toetsenbord heeft hij een afzonderlijke set pijltjestoetsen. Dat is handig voor wie de gecombineerde numerieke en pijltjestoetsen lastig vindt. De SensePlayer is uiteraard compatibel met Daisy Online. Het toestel is multifunctioneel en kan niet alleen als daisyspeler maar ook als spraakrecorder, Webradio, FM-radio, documentlezer, rekenmachine, wekker,… gebruikt worden.

Meer info: Website van HIMS, Website van Optelec

 

Optelec Compact 8 met touch screen

Optelec Compact 8 beeldschermloep

De Compact 8 is de nieuwste telg in het mobiele gamma van beeldschermloepen van Optelec. Het toestel heeft een aanraakscherm en kent verschillende veeg- en tikbewegingen voor de bediening. Wie gewend is om met een smartphone of tablet te werken en fan is van het touch screen van deze toestellen, zal hier ongetwijfeld een meerwaarde in zien.

Meer info: Website van Optelec

 

Innovatieve braille leesregel van Help Tech

Help Tech Activator brailleleesregel

Het is alweer een tijdje geleden dat we nog eens een echte innovatie zagen in het domein van de brailleleesregels. Daar brengt HelpTech (het vroegere HandyTech) nu verandering in met de Activator. Dit is een brailleleesregel die, naast het klassieke brailletoetsenbord, in één klap ook een azertytoetsenbord biedt. Bovendien wordt de Activator geleverd met een iPhone docking station dat magnetisch vastklikt aan de zijkant van de leesregel. Een iPhone-app biedt toegang tot de bijbehorende functies. We plannen binnenkort een uitgebreide test van dit toestel.

Meer info: Website van HelpTech

 

Humanware Monarch

Monarch tactiel tablet van Humanware

Monarch is een tactiel tablet dat is opgebouwd uit tien regels met 32 braillecellen. Het tablet kan zowel grafische voorstellingen als braille weergeven. Een interessante evolutie voor het onderwijs? De toekomst zal het uitwijzen.

Meer info: Monarch op de website van Humanware

 

Zuzanka nu ook voor Android

Zuzanka app pictogram

We hadden het al eens over de Zuzanka app die in een mum van tijd de vervaldatum op een verpakking van voeding vindt en voorleest. De app was er alleen voor iPhone, maar is er inmiddels ook voor gebruikers van een Android smartphone.

Meer info: Zuzanka app in de Google Play Store

 

Biped

Biped

Biped is een nieuw mobiliteitshulpmiddel dat je rond je hals draagt waardoor twee units op sleutelbenen terechtkomen. Eén van die units zit vol camera’s, gekoppeld aan AI en doet aan obstakeldetectie. De andere unit bevat de processor. Obstakels worden vervolgens door geluidssignalen kenbaar gemaakt. Er wordt ook gewerkt om het toestel uit te breiden met GPS-functies. De aansturing gebeurt vanuit een app op je smartphone.

Meer info: Website van Biped

 

Powerbank voor mensen met een visusbeperking

Energrid VS Powerbank

Het bedrijf Energrid kwam op het idee om, bij de ontwikkeling van de VR Series powerbanks, extra aandacht te schenken aan bruikbaarheid voor mensen met een visuele beperking. Zo krijg je heel wat informatie door geluids- en trilsignalen zoals de accustand van de powerbank, het al dan niet gekoppeld zijn van een toestel en de status gedurende het opladen van de powerbank. Met een knopje kan je eenvoudig aangeven welke feedback (geluids- en/of trilsignalen) je wenst. In België is het toestel verkrijgbaar bij Integra en in Nederland bij Worldwide Vision.

Meer info: Website van Energrid

 

Koba Vision ZoomCam

ZoomCam verbonden met tablet

Koba Vision heeft een nieuwe generatie van de ZoomCam gelanceerd. Eén van de belangrijkste nieuwigheden is dat je het toestel kan koppelen aan een breed gamma van beeldschermen. Naast een TV-toestel, een computermonitor of een laptop is dat voortaan ook een tablet (iPad of Android tablet).

Meer info: Website van Koba Vision

 

BAS Audiospeler

 De Basis Audio Speler

In Nederland ontwikkelt de CBB momenteel een nieuw toestel: de Basis Audio Speler (BAS). Het toestel is gericht op de doelgroep die een klassieke daisyspeler te complex en/of te duur vindt. Het is een eenvoudig bedienbaar toestel met slechts vier bedieningstoetsen en een volumedraaiknop. Uniek is dat dit daisy-online toestel jouw online-profiel leest van een kaart met een QR-code die je via een gleuf inbrengt.

Meer info: Website van CBB

 

Toegankelijk wandelen in Het Zwin

Multisensioriële gids van de wandeling in Het Zwin

Een van de belangrijke natuurreservaten in België, Het Zwin, biedt een integraal toegankelijke wandeling aan voor blinde en slechtziende bezoekers. Met de multisensorële wandelgids, die je aan de toegang ter beschikking krijgt, leg je een parcours af met vijf stopplaatsen waar je tactiele en gesproken info krijgt. De wandelgids is ontwikkeld in een samenwerking tussen Het Zwin en het AnyMedia-project van Licht en Liefde.

Meer info: Pagina over de toegankelijke wandeling op de website van Het Zwin

 

Kijk- en luistertips

Visio Kennisportaal

Naast al het leesvoer in deze nieuwsbrief bieden we je ook de mogelijkheid om te luisteren of te kijken. We geven een selectie van interessante podcasts en video’s, met een directe link er naartoe. De meeste video’s zijn ook goed te volgen als je alleen luistert!

·   Behulpzame weetjes voor je iPhone (reeks podcasts)

·   Spelletjes spelen (webinar)

·   Digitaal muziek luisteren (webinar)