Infovisie Flash van februari 2024, jouw hulpmiddelen-nieuwtjes

De infovisie flash is een nieuwsbrief die je om de drie maanden ontvangt, netjes tussen twee nummers van Infovisie MagaZIEN. Met deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van het hulpmiddelennieuws heet van de naald.

infovisie flash is een gezamenlijk project van:

Logo's van redactiepartners Infovisie, Licht en Liefde, Visio, Bartiméus en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

 

Verantwoordelijke uitgever: Jan Engelen, Vloerstraat 67, B - 3020 Herent, jan.engelen@kuleuven.be

EBU vraagt jouw mening over brailleleesregels

Banner van de enquête-pagina op de Livingbraille.eu website

De braille-werkgroep van de European Blind Union plant in mei 2024 een overleg met de producenten van brailleleesregels. Ze willen te weten komen hoe de (niet)gebruikers van brailleleesregels over die toestellen denken. Daarvoor hebben ze 18 vragen opgesteld. Wat is goed? Wat kan beter? De vragenlijst is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Bij de open vragen mag je ook in het Nederlands antwoorden als dat gemakkelijker is voor jou. Je kunt de vragenlijst invullen tot 29 februari 2024. Je vindt hem op de livingbraille website.

Meer info: Link naar de vragenijst

 

Juno, een compacte voorleesloep

Draagbare Juno beeldschermloep met gele grote tekst op een zwarte achtergrond en een gele gidslijn in het midden van het scherm.

De Juno is een draagbare beeldschermloep van 7 inch met voorleesfunctie (OCR). Het apparaat wordt met zowel gewone toetsen als een aanraakscherm bediend. Verder biedt het toestel een vergroting van 2 tot 30 maal, een gidslijn, beeldafdekking, een regelbare voorleessnelheid en vijf herkenningstalen. Nederlandse spraak is niet voorzien, maar wel Engels, Spaans, Frans, Duits en Chinees. De prijs bij American Printing House in de USA bedraagt 1.392 dollar (dat komt overeen met 1.270 euro). Het is niet duidelijk of de Juno verkrijgbaar is in België of in Nederland.

Meer info: Website van APH

 

De MagniLink WifiCam doet het met een iPad

 MagniLink WifiCam, gekoppeld aan een iPad

De MagniLink WifiCam is een ‘alles-in-een leesoplossing’ die zijn camerabeeld weergeeft op het beeldscherm van een iPad, waarmee hij draadloos verbonden is. Het is een gemakkelijk transporteerbaar toestel met een gewicht van 2,7 kg (iPad niet inbegrepen). De vergroting kan ingesteld worden tussen 0,8 en 40 maal en voor de beeldweergave zijn diverse kleurcombinaties instelbaar, met het oog op optimale contrasten. Een voorleesfunctie (OCR) is ook beschikbaar. De batterijen bieden een autonomie van ongeveer 5,5 uur.

Meer info: Website van Low Vision International

 

WeWalk Smart Cane

Jonge vrouwenhand met handvat van de elektronische witte stok WeWalk waarbij duim op de bedieningsknopjes gehouden wordt Vrouw die in een parkomgeving een traject loopt met de WeWalk Smart Cane

De WeWalk Smart Cane is een elektronische witte stok met obstakelherkenning en met navigatie. De WeWalk detecteert obstakels boven borsthoogte met behulp van een aan de voorkant gemonteerde ultrasone (onhoorbaar geluid) sensor. Die sensor waarschuwt de gebruiker door middel van trillingen in de handgreep. Door de handgreep via Bluetooth te koppelen aan de WeWalk-app op je smartphone, krijg je toegang tot onder andere navigatie en openbaar vervoer. Die functies kunnen bediend worden vanaf het ingebouwde touchpad aan de handgreep waardoor de telefoon in je jaszak kan blijven zitten. Daarnaast beschikt de slimme handgreep over een luidspreker en een microfoon om audiofeedback te geven. Nieuwe app-integraties en diensten worden voortdurend toegevoegd via software updates. De prijs bedraagt 695 euro bij de Nederlandse verdeler Iris Huys.

Meer info: Website van IrisHuys

 

Voorleessoftware als redelijke aanpassing

Banner met de tekst: "Iedereen mee: Voorleessoftware als redelijke aanpassing"

Om voorleessoftware als redelijke aanpassing bij inclusief onderwijs te promoten, bracht de Vlaamse overheid een interessante brochure uit rond dit thema. In deze publicatie worden toegankelijke boeken en al de beschikbare voorleessoftware op een laagdrempelige manier beschreven. Je kan deze brochure gratis downloaden.

Meer info: Downloadlink voor de brochure

 


 

Obstacle Detector, een krachtige app dankzij LiDAR

De Obstacle Detector app voor de iPhone

Steeds meer apps die AI gebruiken om objecten en scenes te verkennen, doen een beroep op de LiDAR-scanner van de iPhone 12, 13, 14 of 15 Pro (Max). Dat is logisch want LiDAR is in staat om erg nauwkeurig afstanden te bepalen en zo een 3D-scan te doen van de omgeving. Obstacle Detector is zo’n app die de omgeving scant en op zoek gaat naar objecten, personen en tekst en daarbij de nodige feedback geeft via spraak, geluidssignalen en trillingen. Hij is ontworpen voor mensen met een visuele beperking. De gratis versie van de app biedt al heel wat functionaliteit. Wil je nog meer functies, dan kan je de Pro-versie kopen voor een eenmalig bedrag van 5,99 euro.

Meer info: De Obstacle Detector in de App Store

 

Tekenen en braille leren met de Braille Doodle

Met een magnetische pen wordt een huis getekend op het Braille Doodle tablet

The Braille Doodle is een educatief hulpmiddel in de vorm van een tablet met gaatjes met daarin metalen bolletjes. Met een magnetische pen kunnen de bolletjes uit het tablet door de gaatjes getrokken worden om op die manier een voelbaar punt te worden. Aan de ene kant is het tablet bedoeld om op deze manier braille aan te leren. De andere kan van het tablet is een matrix waarop eenvoudige tekeningen gemaakt kunnen worden.

Meer info: Website van de Braille Doodle