De VZW/Stichting  InfoVisie 

logo

 

gekleurde lijn

Directe link naar Infovisie MagaZIEN

gekleurde lijnI
nfovisie VZW wil in de eerste plaats alle activiteiten ondersteunen die betrekking hebben op het verzamelen en verspreiden van  informatie over de gespecialiseerde technologische hulpmiddelen die ontwikkeld worden/werden voor visueel gehandicapte en doofblinde personen.

Het technisch Adviescentrum Infovisie ging van start in 1985 als een samenwerkingsverband tussen de Departementen Elektrotechniek en Oogheelkunde van de Katholieke Universiteit Leuven, samen met VVGW, de "Vereniging van Visueel Gehandicapte Werknemers" en verschillende Belgische instituten en scholen voor visueel gehandicapten. In 1986 werd het een VZW naar Belgisch recht.


De adviesverlening gebeurde tot eind 2001 als een gemeenschappelijke activiteit van de vzw InfoVisie en VLICHT (Vlaams Informatie- en Communicatiecentrum voor Handicap en Technologie). Daarna werd de taak van Vlicht overgenomen door het in 2002 opgerichte KOC: Kennis- en Ondersteuningscentrum, nu Kenniscentrum Hulpmiddelen (groep binnen het VAPH).

 

De voornaamste activiteit van vzw InfoVisie blijft de publicatie van  "Infovisie MagaZIEN" (vroeger InfoVisieMagazine)", het enige trimestriŽle tijdschrift in Europa rond (hoog-) technologische hulpmiddelen voor blinde, slechtziende of doofblinde personen. Het verscheen tot eind 2023 vier maal per jaar in gedrukte vorm met vergroot lettertype (Tiresias PCfont, geschikt voor slechtziende personen),

Vanaf 2023 verschijnt het tijdschrift enkel elektronisch.
Drie maal per jaar een volledig magazine, drie maal per jaar een kortere versie met snelnieuws (Infovisie Flash).

De Flash verschijnt in docx en pdf formaat, het magazine in pdf formaat en in  gesproken boek vorm (Daisy formaat op CD, via anderslezen.be en webbox)

In de huidige redactieraad vindt men vertegenwoordigers van: Infovisie vzw, Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC), Blindenzorg Licht en Liefde (B), Visio (NL) en Bartimťus (NL). Ook gastschrijvers vertellen over hun ervaringen.

Alle nummers van het tijdschrift sinds de dertiende jaargang (1999) zijn beschikbaar voor download op deze website. Bovendien is er een krachtige FreeFIND zoekmachine beschikbaar.
Later zal het volledig archief (vanaf het "nul"-nummer in 1986) kunnen opgevraagd worden.

InfoVisie heeft in zijn 37jarig bestaan aan verschillende activiteiten meegewerkt. Een klein overzicht:

Zoals veplicht voor elke Europese website, voldoet ook de Infovisie website aan de Europese GDPR normen. Meer info via deze GDPR link.

 

 

gekleurde lijn

 

Mensen

VZW Infovisie (Leuven):

Prof. J. Engelen, voorzitter en coördinator InfoVisie VZW
Jeroen Baldewijns, ondervoorzitter InfoVisie VZW
Jacqueline De bruyn, redactiesecretaris
volg deze link voor de officiŽle statuten van de VZW 
officieel adres: Vloerstraat 67, B-3020 Herent
contact:         +32 16 23 85 74
gekleurde lijn

Infovisie Magazine wordt mee-gemaakt door:

VAPH & Kenniscentrum Hulpmiddelen (Brussel):
Gerrit Van den Breede, hulpmiddelenconsulent
Heidi Verhoeven, taaladvies
Eda ÷z, administratieve ondersteuning
Blindenzorg Licht en Liefde (B)
Jeroen Baldewijns 
en een groep medewerkers en testpersonen
VISIO (NL)
Christiaan Pinkster  en medewerkers
BARTIMEUS (NL)
Paul de Nooij
en verschillende gastschrijvers en vrijwillige medewerkers.
gekleurde lijn
(update: 15/08/2023)