English

Hannah, interculturele projecten V.Z.W.


NIEUWS:

van 28 oktober t.e.m. 25 november
met

Mirjam Gonzenbach (tekeningen, mixed-media, poëzie) [Zwitserland]
Lionel Lefèvre (werk in staal en brons) [Frankrijk] en
Roland Fonteyne (Sumi-e Japanse pentekeningen [België]

De vernissage ging door op 28 oktober om 15 u. Hier vindt u enkele sfeerbeelden.

   ERDPARTITUREN

“over de kracht van eenvoud, getoond door drie kunstenaars die geboeid zijn door de werkelijkheid achter de werkelijkheid”.

 Mirjam Gonzenbach stamt uit een kosmopolitische familie tussen Ieper en Odessa en ze woont en werkt in Basel (Zwitserland). Ze tekent, schildert en etst en ze groeide naar de verwoording van haar visuele werk in poëzie en proza. De titel van haar laatste bundel gedichten en tekeningen “Erdpartituren” werd het Leitmotiv van deze tentoonstelling.
Door omstandigheden werd het formaat van haar werk kleiner, maar de inhoud werd meer gebald. Meer zeggen met minder materiaal. Gefascineerd door het thema transformatie tekende ze 350 prenten waarin de bijen als groepsfenomeen uitgroeien tot individuele vrouwengestalten.

 Roland Fonteyne uit Kampenhout schildert, vanuit een diep respect voor de filosofie van het Verre Oosten, landschappen en natuurfenomenen met enkele penseeltrekken. Hij leerde de kunst van Sumi-e bij grote Zenmeesters en verbindt in zijn denken en werken invloeden uit diverse wereldbeschouwingen. Zijn werk lijkt de eenvoud zelve maar verrast de aandachtige kijker door de aanwezigheid van onderliggende betekenissen.  Zijn laatste tentoonstelling was in de abdij van Male in Brugge.

 Lionel Lefèvre uit Saint Cirq Lapopie (Frankrijk) vertaalt zijn dromen van vrede en verstandhouding in zijn werk. Hij leerde beeldhouwen in Parijs en trok zich dan terug in een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Vanuit die thuisbasis nam hij deel aan internationale kunstmanifestaties. Hij maakt etsen, tekeningen maar vooral beelden in brons en staal. Die laatste toont hij in het Hannah-huis: mooi werk, goed gemaakt en ook toegankelijk. Lionel Lefèvre is een kunstenaar die ernstig en met de weemoed van een dromer zijn eigen ding blijft doen.

         


Praktisch:

elke dinsdag van 10 tot 13 u

vrijdag, zaterdag en zondag:
van 14 u tot 18 u

en op afspraak
(016/23 85 74 of 0476/43 16 53 of hannah@hannah.be)

 • plaats: Hannah-huis,
  Mechelsesteenweg 361, 3020 Herent
  (vlak bij het station van Herent-centrum, kant Leuven).
  In het weekend is er een trein uit Leuven om het uur, in de week om het half uur!
  Klik hier voor een plannetje of exploreer de omgeving met  Google maps

 • parking: in overvloed beschikbaar naast de Leuvenseweg en Spoorwegstraat

 • Het Hannah-huis ligt aan de fietsroute Leuven-Kortenberg vlak naast de spoorlijn in Herent.

 • De bussen 4, 285 en 652 uit Leuven stoppen op 50 m van het Hannah-huis (halte Herent station).

 

Extra activiteiten

maandag 3 december om 20 u:
Muziek kiezen en kopen met Gerd Cavents, redactrice Klara (inkom 5 €, verminderingsbonnen voor muziekaankoop inbegrepen)


OPGELET: POEZIEPRIJS 2008

Hannah vzw en het dichterscollectief MengMetTaal organiseren voor de vijfde maal de Herentse poëziewedstrijd.
Een origineel gedicht, met als thema MOEDERLAND, moet vóór 15 februari ingestuurd worden. Hier vindt u meer informatie.
Proclamatie, voordracht en receptie op Pinksterdag 11 mei.


ARCHIEF
U kan het archief van de vorige tentoonstellingen in het Hannah-huis raadplegen.
Het lijstje vindt u door hier te klikken.


In het werkjaar 2007-2008 zijn er vijf tentoonstellingen in het Hannah-huis. U vindt er alles over in:


Anita Huybens, die vroeger aan de tentoonstelling Face à Face in het Hannah-huis deelnam, zit niet stil. Ze organiseerde al een dozijn klaprozenprojecten waarvan de verkoop (de klaprozen zijn in keramiek) integraal naar de vereniging APOPO gaat die landmijnen opruimt in Afrika.

Opgelet: er zijn ook nog enkele klaprozen te koop in het Hannah-huis. Vraag ernaar.

Intussen heeft Anita Huybens ook een stoelenproject opgezet, met de bedoeling geld in te zamelen voor de circusschool van Ramallah (Palestina). Meer info op de speciale webpagina.


Begin juli 2007 organiseerde KVLV de zesde tentoonstellingsronde "Kunst op het Hof" in het Meetjesland, het gebied tussen Eeklo en de Nederlandse grens. Er werkten zestien boerderijen aan mee en er werden werken van o.m. Ana Ivanova (GROENE BLAADJES) en Inez Creuwels (VUUR EN AS) getoond.

Daarnaast stond in de enorme schuur van de Faunushoeve in Watervliet ook een klaprozenveld van Anita Huybens (Face à Face) opgesteld.
Klik hier voor een mini-fotoreportage over de "Klaprozen in Watervliet".
Nog even aangeven dat de verkoopssom van de klaprozen (keramiek, 50 € per stuk) integraal naar APOPO gaat, een organisatie die landmijnen opspoort en onschadelijk maakt.

Als u er nog geen heeft: er zijn nog enkele klaprozen te koop via het Hannah-huis. Vraag ernaar.


Daniël Bragoni, beeldhouwer (zie de Hannah-tentoonstelling DEELZAAM) organiseert in Bernissart (bij Doornik) intensieve cursussen beeldhouwen, zowel voor  kleine groepen als voor individuele personen. Daniël zelf leerde de stiel in Carrara en heeft nu zijn atelier in een gerestaureerde hoeve in Bernissart. Indien gewenst, kan men daar ook logeren. Verdere toelichting en contactgegevens via deze link.


Hannah, een huis voor kunst en samenwerking.
Mechelsesteenweg 361 (kant Leuven), 3020 Herent
(klik hier voor een stratenplan of een oriëntatieplan of een Google map).
tel. 0476/43 16 53 of 016/23 85 74
fax. 016/23 74 31
e-mail: leni.creuwels@hannah.be

 


Stuur ons een e-mail als u van de verdere activiteiten op de hoogte gehouden wil worden!

Binnenkort:

VOORBIJE Activiteiten:


 The HANNAH foundation

The Hannah foundation is set up Flanders (Belgium) but its basic goal is to provide the framework for collaboration between people from different countries and different cultures. One of its main purposes is to enhance mutual understanding by bringing together, in one exhibition, a Belgian and a "foreign" artist.
The full programme for the season 2007-2007 is now available as a colourful flyer.

The exhibition, GROENE BLAADJES ("green leaves"), showing drawings and etchings by Anna Ivanova (Bulgaria) and silver jewels made by Mascha Sijen (Maastricht, Netherlands) started on Sunday, April 22 and lasted until May 27.
Anna Ivanova and Inez Creuwels (Vuur en As) participated also in the special art tour "Kunst op het Hof" (July 2007).


The previous exhibition, HORTUS CONCLUSUS, showing drawings and etchings by Els Vos (Herent) as well as bronze sculptures by Jacques-Victor André (France) lasted until March 25.


On September 17, 2006, Hannah organised an art trip to Insel Hombroich and the Langenfoundation in Neuss-Germany. Fifty-one people had the occasion to see several art exhibitions scattered over the Insel Hombroich and Raketenstation areas. At the same time it permitted for lots of walking in a semi-wild natural park. In the Langenfoundation we visited the temporary Alex Katz exhibition. Some pictures are available.


From 8 till 29 October 2006, paintings and drawings of Lisette Cauberg (African themes) and Bogolan textiles were on exhibition in the Hannah-huis, together with ceramics from Josiane Vandercammen.


This exhibition in the Hannah-huis (from 5 till 26 November 2006) had paintings from Paul Van de Meerssche and several objects representing, or suggesting silence.


Past activities of Hannah members

Ongoing activities

Leni Creuwels
Leni Creuwels
home: Vloerstraat 67
B-3020 Herent (Belgium)

tel 0032 16 23 85 74
fax 0032 16 23 74 31
email:
hannah@hannah.be
Hannah-huis
Mechelsesteenweg 361
B-3020 Herent
[street map & regional map & Google map]
 
Graphic by Marina Richter
Marina Richter

The name Hannah, by the way, means "Johanna" and was chosen in remembrance of Leni's mother.

(This page was last updated on 11-10-2011 )

webmaster: JE